szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyar találmány tartja napok óta lázban a technológiai újításokra fogékony közönséget és a szaksajtót. A Stringbike-on nincs lánc, erős műanyaghuzalok hozzák mozgásba a kerékpárt.

A Schwinn-Csepel a padovai kerékpárvásáron mutatta be először a Stringbike nevet viselő legújabb fejlesztését. A bringát nem lánccal hajtja a kerékpáros, csigák és kötelek viszik át az energiát a hajtókarokból a kerékre. Bár működési elve egyszerű, nem könnyű elsőre felfogni, hogyan is forog a gép. A Schwinn-Csepel üzemében az egyik feltaláló segítségével ismerkedtünk az újdonsággal.

"Még a kilencvenes években, egyetemista korunkban kerékpároztunk sokat a budai hegyekben. Sok problémánk volt a kerékpárok láncaival, és akkor jutott eszünkbe először, hogy egy olyan bringát építsünk, amelynek nincs lánca. Évekkel később, amikor be akartam indítani a fűnyírómat, jöttünk rá a kézenfekvő megoldásra" - vázolta dióhéjban az ötlet születését Kolhéb Róbert, a Stringbike egyik feltalálója és fejlesztője.

Szerinte a kerékpárt a hajtókarok, a lengőkarok és a kötelek helyzetéből adódóan némileg könnyebb hajtani, mint hagyományos, lánccal felszerelt társait. Mivel teljes terhelés alatt és álló helyzetben is egyaránt könnyű váltani vele, tulajdonosa hegymenetben sem veszít a lendületén.


A Stringbike-ot a tervek szerint hamarosan gyártani kezdik, de nem lesz olcsó. A különleges hajtóművel szerelt bicikli ára 2500 euró körül lesz - tudtuk meg Klimon Pétertől a Schwinn-Csepel vezérigazgatójától.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elkészült a Vígszínház etikai kódexe

Elkészült a Vígszínház etikai kódexe

Washington Post: Orbánék távozása felrázhatja az európai politikát

Washington Post: Orbánék távozása felrázhatja az európai politikát

Magyarországra látogat Ferenc pápa

Magyarországra látogat Ferenc pápa