szerző:
MTI

Ma tartja alakuló ülését a Fővárosi Közgyűlés, ahol beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök.

A Fővárosi Közgyűlés korábbinál jóval kisebb létszámú lesz, mindössze 33 képviselő és a főpolgármesterré választott Tarlós István alkotja majd. Az október 3-ai választás után a közgyűlésben a Fidesz-KDNP-nek a főpolgármesterrel együtt 18, az MSZP-nek 10, a Jobbiknak és az LMP-nek 3-3 mandátuma van. A közgyűlés napirendjén szerepel a Fővárosi Választási Bizottság elnökének beszámolója, majd a főpolgármester és a képviselők esküt tesznek.

Az ülésen megállapítják a főpolgármester illetményét, költségtérítését és gépkocsi-használatát, megválasztják a főpolgármester-helyetteseket, és döntenek az illetményükről is. Tarlós István szerdán jelentette be, hogy négy főpolgármester-helyettessel áll fel az új városvezetés: György István a városüzemeltetést, Csomós Miklós az oktatást és a kultúrát, Bagdy Gábor a pénzügyeket, Pesti Imre pedig az egészségügyet és a szociális ágazatot felügyeli majd.

Az ülés napirendjén szerepel a közgyűlés bizottsági elnökeinek és tagjainak megválasztása is, ezzel kapcsolatban Tarlós István korábban azt közölte, a Fővárosi Közgyűlés az új ciklusban nyolc bizottsággal működik majd, közülük négy elnökét a Fidesz-KDNP, két bizottságét az MSZP, egy-egy bizottság elnökét pedig az LMP és a Jobbik adja. A Fidesz-KDNP és az MSZP öt, az LMP és a Jobbik 3-3 alelnöki pozíciót kap a bizottságokban. A tervek szerint a képviselők októberben még egy közgyűlést tartanak, a hónap utolsó hetében. Ezen az ülésen már az alakuló ülésen megválasztott főpolgármester-helyettesek előterjesztéseiről dönthetnek a képviselők.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Papcsák is megszavazta a fonódó villamos tanulmányt

Fővárosi képviselőként Papcsák Ferenc is megszavazta a budai fonódó villamosközlekedés megvalósíthatósági tanulmányának költségvetését – így kommentálta a Főpolgármesteri Hivatal, hogy a Magyar Nemzet csütörtöki számában – pontosan meg nem nevezett forrásra hivatkozva – azt írta, a 244 milliós megvalósíthatósági tanulmány ügyében is feljelentést tett az elszámoltatási kormánybiztos.

MTI Itthon

Egyetlen napra lesz képviselő Spaller Endre

A Fővárosi Közgyűlés egyetlen, csütörtöki ülésén lehet jelen Spaller Endre, a Fidesz-KDNP képviselője, aki a Fővárosi Választási Irodán szerda késő délután átvette megbízólevelét.

MTI Itthon

Tarlósék dönthetnek az Alstom-ügyben

Az októberben felálló új Fővárosi Közgyűlés dönthet az Alstom-metrókocsik ügyéről, miután a csütörtöki közgyűlésen nem hoztak döntést arról, felbontják-e a francia gyártóval a szerződést.

MTI Itthon

Nem fogadta el a metrójelentést a fővárosi vizsgálóbizottság

Nem fogadta el a 4-es metró beruházásáról szóló jelentést a Fővárosi Közgyűlés nagyértékű beruházásokat vizsgáló bizottsága szerdai ülésén. A jelentés rögzíti, hogy rossz volt az előkészítés, több jogi anomália is előfordult, valamint 60 milliárd forinttal kevesebb támogatást kapott a projekt az uniótól.

MTI Itthon

Várhatóan Spaller ül Csallóközi helyére a fővárosban

Várhatóan Spaller Endre, a Fidesz-KDNP képviselője ül a kormányzati tisztségviselői poszt betöltése miatt mandátumáról lemondott Csallóközi Zoltán helyére a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén. Ez azt jelenti, hogy az új képviselőnek ez lesz az első, és egyben utolsó ülése ebben az önkormányzati ciklusban, ám jogorvoslat esetén lehet, hogy nem is ülhet be a fővárosi képviselők közé.

MTI Itthon

Demszky elbúcsúzott

Az 1995-ben kidolgozott várospolitikai modell megtartását, a 4-es metró továbbépítését, a főváros kulturális autonómiájának, sokszínűségének megőrzését, valamint a legszegényebbekkel szembeni toleranciát, megértést javasolta, illetve kérte a következő városvezetéstől Demszky Gábor főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén, amikor elköszönt a testülettől, és megköszönte a képviselők munkáját.

MTI Itthon

Margit híd: a főváros nem alkuszik

Nem ad több pénzt, és nem is engedélyezi a Margit híd rekonstrukciójának időbeni csúszását a Fővárosi Közgyűlés, amely csütörtöki ülésén újraszabályozta a parkolási rendeletet, döntött az 1-es villamos vonalának meghosszabbításáról és dohányzási tilalmat rendelt el július 18-tól kezdődően a fővárosi aluljárókban.

Lebontották a Kétfarkúak pécsi buszmegállóját

Lebontották a Kétfarkúak pécsi buszmegállóját

M0 bővítés: még mindig nincs kijelölt nyomvonal

M0 bővítés: még mindig nincs kijelölt nyomvonal

Ha van gyereke, ezt nézze: több mint 650 magyar mesevideó van fenn egy YouTube-csatornán

Ha van gyereke, ezt nézze: több mint 650 magyar mesevideó van fenn egy YouTube-csatornán

Majdnem 1 milliárd dollárt ér a telitalálat az amerikai lottón

Majdnem 1 milliárd dollárt ér a telitalálat az amerikai lottón

Így segíthet a hajléktalan embereknek

Így segíthet a hajléktalan embereknek

A szlovákok a téli időszámítást tartanák meg, mi lesz Magyarországgal?

A szlovákok a téli időszámítást tartanák meg, mi lesz Magyarországgal?