szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az MSZP szerint a 2011. évi büdzsé nem költségvetés, hanem bűvészkedés a számokkal; az állam kiadásai a költségvetés tervezetében döntően pillanatnyi érdekeket és nem a magyar társadalom hosszú távú érdekeit szolgálják.

Szekeres Imre, az MSZP gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője vasárnap leszögezte, a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által a talpra állás költségvetésének nevezett büdzsé "homlokzata rendben van, de belül néhány tartóoszlop kivételével már teljes a káosz".

Hozzátette, a homlokzat, vagyis a költségvetés külső képe megfelel Magyarország hosszú távú érdekeinek, az Európai Unió és a nemzetközi gazdaság követelményeinek. Megjegyezte ugyanakkor, hogy itt is van egy bizonytalansági tényező, ez a növekedés 3 százalékos mértéke.

A szocialista országgyűlési képviselő szerint kedvező, hogy az államadósság törlesztő részlete - az elmúlt másfél év intézkedéseinek következtében az államháztartás mérséklődő hiánya, az ismét kedvező irányba változó hozamszintek, valamint az árfolyam stabilizálódása következtében - csökkeni fog 1064 milliárd forintra 1215 milliárd forintról. Szekeres leszögezte: a jövő azonban rendkívül kockázatos.

Ennek indoklásaként a politikus elmondta, a nyugdíjkassza jövő évi, közel 900 milliárd forintos hiányának pótlására az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők vagyonából 540 milliárd forinttal és az állam által a magánpénztárakba havonta át nem utalt, összesen évi 360 milliárddal számol a költségvetés.

A magánnyugdíjpénztárakból származó 360 plusz 540 milliárd forintos forrás óriási mozgásteret jelent a költségvetésnek - hangsúlyozta azzal, hogy akkor ezért volt a "támadás a nyugdíjbefizetések ellen, ezért kell elvenni a munkavállalók befizetéseit, ezért kell őket visszakényszeríteni abba, hogy csak állami nyugdíjalapba fizessenek".
A szocialista politikus szerint a nyugdíjkassza hiánya 2012-től újratermelődhet, és ma még nem látni, hogy a magán-nyugdíjpénztári vagyon elköltését követően ezt hogyan lehet pótolni; az sem világos még, hogy mennyien lépnek vissza az állami rendszerbe.

Úgy vélekedett: a kis és a közepes keresetűeket sújtja a személyi jövedelemadó új rendszere. Mint mondta, a szocialisták nem tartják elfogadhatónak, hogy csak és kizárólag a felső tízezer esetében van adócsökkentés. Kevesek adócsökkentését sokak tehernövekedése fogja kompenzálni a következő 2-3 évben, ami megjelenik majd az élelmiszerárakban, a ruházati cikkek áraiban, vagy az üzemanyagárakban - szögezte le.

Szerinte probléma az is, hogy semmilyen módon nem ösztönzi a növekedést és ezen keresztül a munkahelyteremtést az új adórendszer. Emlékeztetett: a MSZP arra tett javaslatot, hogy az adók csökkentése igazságos legyen, és a munkahelyteremtést szolgálja.

Javaslataik közül kiemelte: a munkajövedelmek után 5 millió forintig 16 százalékkal, a fölötti rész után 32 százalékkal adózzanak; ne csökkenjen az alacsony és közepes keresetűek jövedelme, az adójóváírás összegének és határának csökkentése miatt, hanem maradjon az idei szinten; az alacsonyabb keresetű munkavállalóknak az állam támogatásként a maximálisan igénybe vehető mértékig egészítse ki az adókedvezményt ("visszatérítendő adó"); maradjon fenn a jelenleg alkalmazott évi 7 620 000 forintos jövedelemhatár.

A szocialisták javasolják, hogy a vállalatok által fizetett járulékot csökkentsék 3 százalékkal jövőre, az alapvető élelmiszerek áfáját pedig 18 százalékról 5 százalékra. Ezek a javaslatok összességében nem érintik a költségvetés egyensúlyát - húzta alá.

A szocialisták szerint elfogadhatatlan a közszolgáltatásokban dolgozók elbocsátása, bérük és juttatásaik befagyasztása, ahogy az is, hogy sem az egészségügyben sem az oktatásügyben nem történik előrelépés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

LMP: itt a Fidesz harmadik csapása

Az LMP szerint a jövő évi költségvetés szombaton bejelentett fő irányai rövid időn belül a harmadik csapást mérik a magyar középosztályra és munkavállalókra.

MTI Itthon

Költségvetés 2011: család, üzleti szféra, elbocsátások közszférában

A jövő évi költségvetés GDP-arányos eredményszemléletű hiánya 2,94 százalék lesz - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a szombati kormányszóvivői tájékoztatón, ahol azt is megtudhattuk: a 2011-es költségvetés a családok erőteljes támogatását, az üzleti szféra levegőhöz juttatását, és a közszféra karcsúsítását tűzi ki célul.

MTI Itthon

A helyi önkormányzatok jövőre 3 100 milliárd forinttal gazdálkodhatnak

A helyi önkormányzatok - beleértve a helyi kisebbségi önkormányzatokat, valamint a többcélú kistérségi társulásokat is - 2011-ben hitelforrások nélkül több mint 3 100 milliárd forinttal gazdálkodhatnak, ehhez a központi költségvetés - állami támogatás és átengedett személyi jövedelemadó révén - mintegy 1 130 milliárd forintot biztosít, amely a 2010. évi korrigált előirányzat 104,5 százaléka.

MTI Gazdaság

Költségvetés 2011: az elemzők a részletekre várnak

Akár lényegesen is csökkenhet a következő években az államadósság és a kamatteher a magán-nyugdíjpénztári befizetések és vagyon átirányításával az állami kasszába, de a részletek ismeretének hiányában még sok a bizonytalanság és az eredmények is kétesek az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik kissé eltérően ítélték meg a hatásokat.

MTI Itthon

MSZP: ez a harácsolás költségvetése

Az MSZP szerint a jövő évi költségvetés - az eddig megismert formájában - "harácsolásból és a dolgozók, illetve a nyugdíjasok megsápolásából áll".

Ötven nappal hosszabb a nyár, mint a hetvenes években

Ötven nappal hosszabb a nyár, mint a hetvenes években

Radar360: Orbán üzen a nyugdíjasoknak, Karácsony meg neki

Radar360: Orbán üzen a nyugdíjasoknak, Karácsony meg neki

Mégis korhatár nélkül alkalmazzák az AstraZeneca oltóanyagát Szlovéniában

Mégis korhatár nélkül alkalmazzák az AstraZeneca oltóanyagát Szlovéniában