szerző:
Roma Sajtóközpont
Tetszett a cikk?

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) álláspontja szerint a rendfenntartó szerepben tetszelgők félelemkeltő tevékenysége Gyöngyöspatán nem tartozott a gyülekezési jog hatálya alá. A településen tíz napig „járőrözők”, fenyegető fellépésükkel az állami erőszak-monopóliumot kérdőjelezték meg, a rendőrség tétlensége pedig jogbizonytalanságot okozott.

A TASZ állásfoglalása szerint Gyöngyöspatán a rendfenntartás szerepét maguknak kisajátítók félelemkeltő tevékenysége nem tartozott a szabadságjogok, így a gyülekezési jog védelme alá. Az erről szóló törvény értelmében a gyülekezési jog gyakorlása nem valósíthat meg bűncselekményt, vagy bűncselekmény elkövetésére való felhívást, valamint nem járhat mások jogainak és szabadságának sérelmével. A jogvédők álláspontja szerint Gyöngyöspatán mindkét feltétel megvalósulhatott. A gyülekezési jog elveszti jogszerűségét, amint annak célja nem a kollektív véleménynyilvánítás, hanem mások, jelen esetben a gyöngyöspatai romák megfélemlítése.

A rendőrség is törvényt sértett?

A TASZ szerint a rendőri intézkedés elmaradása miatt felmerül a hivatali visszaélés lehetősége. A Büntető Törvénykönyv úgy fogalmaz, hogy az a hivatalos személy, aki azért, hogy jogtalan hátrányt okozzon, vagy jogtalan előnyt szerezzen, hivatali kötelességét megszegi, hatáskörét túllépi, vagy hivatali helyzetével egyébként visszaél, bűntettet követ el. A jogvédők úgy vélik, hogy ha a rendőrség illetékesei szándékosan mulasztották el a szükséges és törvényes intézkedések megtételét, akkor megtörtént a hivatali visszaélés.

A rendőrség tétlensége a TASZ álláspontja szerint széleskörűen veszélyezteti a társadalmat, mert a hatóság nem üldözte megfelelően a jogellenes cselekmények, különösen a gyűlölet-bűncselekmények elkövetőit. Ez azt sugallja a társadalomnak, hogy az elkövetők szabadon folytathatják a tevékenységüket, és másokat is erre bátoríthat. Az állami védelem hiányában a kisebbségi csoportok elveszítik a bizalmukat a jogalkalmazó hatóságokban és a rendészeti vezetésben, és tovább marginalizálódhatnak. Mindez pedig végeláthatatlan erőszakspirálba torkollhat.

A TASZ kéri a kormányt, hogy nyilvánosan és megfelelő szinten foglaljon állást és ítélje el a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, a többi paramilitáris szervezet gyöngyöspatai tevékenységét, valamint a rendőrség tétlenségét. Tegyék egyértelművé az állampolgárok számára, hogy az erőszak-monopólium kizárólag az államot illeti meg, és hogy a Gyöngyöspatán történtek veszélyeztették a jogbiztonságot. Kérik továbbá, hogy a kormány a Belügyminiszteren keresztül utasítsa a rendőrséget a megfelelő büntetőeljárások megindítására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
OGYÉI-főigazgató: Nem csak Magyarország vehet Európában az orosz vakcinából

OGYÉI-főigazgató: Nem csak Magyarország vehet Európában az orosz vakcinából

Feloldották a kijárási tilalmat Portugáliában az elnökválasztás kedvéért

Feloldották a kijárási tilalmat Portugáliában az elnökválasztás kedvéért

Állítólag ezeket az iPhone-okat már nem fogja támogatni az Apple

Állítólag ezeket az iPhone-okat már nem fogja támogatni az Apple