Tetszett a cikk?

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint nem csak a Pécsi Tudományegyetem (PTE) klinikája küzd azzal a problémával, hogy dolgozóinak nem tudja kifizetni az őket megillető bért.

Rácz Jenő szombaton egy budapesti rendezvényen ezt annak kapcsán mondta, hogy a rezidensszövetség pénteki közleménye szerint a PTE hónapokon át visszatartotta több gyermekgyógyász rezidens ötvenszázalékos hiányszakmás bérkiegészítését, ráadásul olyan munkaszerződést kívánt velük aláíratni, amelyben ez a tétel nem is szerepelt. Miután ezt nem akarták aláírni, eltanácsolták őket.

Rácz Jenő elmondta: több intézmény jelezte, nem tudják vállalni, hogy egy rétegnek magasabb juttatásokat adjanak, mint a képzettebb szakembereknek ugyanazon a területen. Szerinte ez feszültséget generálna egyes egészségügyi szolgáltatóknál, a többletkiadásokra pedig nincs forrás. Kifejtette, hogy a pécsi egyetemen most hangsúlyosabban jelentkezik ez a probléma, mivel az ő gondjaik mélyebben gyökereznek, nagyobb adóssággal kell megbirkózniuk.

Rácz Jenő szerint ezeket a problémákat nem lehet helyben megoldani, illetve csak egyes területekhez hozzányúlva. Ágazati szinten kell valamilyen módon beavatkozni, hogy az egyes intézmények ne kerüljenek hasonló helyzetbe - mondta. Az egész ágazat struktúráját át kell gondolni, ehhez koncentrálni kell az erőforrásokat, és többletforrásokat kell bevonni az egészségügybe - mondta a kórházszövetség elnöke.

"Az optimális megoldástól csaknem két évtizednyi távolságra vagyunk" - fogalmazott Rácz Jenő. Szerinte a humánerőforrás-problémát úgy lehetett volna mostanra kezelni, ha azt húsz évvel ezelőtt kezdik el. Most drasztikus és fájdalmas kényszerintézkedésekre van szükség, amelyek sokba is fognak kerülni - tette hozzá. A Magyar Rezidens Szövetség már március elején felhívta a figyelmet, hogy a rezidensek sok kórházban nem kapják meg a nekik járó bérkiegészítést, ezért vizsgálatot is indítottak.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium erre akkor úgy reagált: a tárcától az intézmények megkapták a hiányszakmában dolgozó rezidensek többletbérét fedező összeget. A szolgáltatóknak kötelességük utólag rendezni a kifizetéseket. A Dunántúli Napló csütörtökön írt arról, hogy a PTE gyermekklinikáján előző nap több rezidenst eltanácsoltak; az érintettek szerint azért, mert nem írták alá a "röghöz kötésüket" jelentő munkaszerződésüket.

A Magyar Rezidens Szövetség vizsgálatot indított, ennek eredménye szerint több aggályos körülmény is felmerült, a többi között a munkaszerződéssel és az egyetem szakképzéssel kapcsolatos feladataival összefüggésben. A szövetség hangsúlyozta: valós veszélyét látják annak, hogy gyors beavatkozás hiányában "a pécsi jelenség" tömegessé válik, és hasonló szabálytalanságok esetén a fiatal orvosok jelentős része nem vállalja a további munkavégzést.

Páva Hanna egészségügyért felelős helyettes államtitkár pénteken elmondta, felveszik a kapcsolatot az egyetemmel, és jelentést kérnek a történtekről. Bővebb tájékoztatást azután adnak, ha minden érintettet meghallgattak, és részletesen kivizsgálták az ügyet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Australian Open: Két koronavírusos játékost találtak

Australian Open: Két koronavírusos játékost találtak

A napfogyatkozás, ami eldöntötte Einstein sorsát

A napfogyatkozás, ami eldöntötte Einstein sorsát

Tetőtér beépítés csokból: mire érdemes odafigyelni annak, aki belevágna?

Tetőtér beépítés csokból: mire érdemes odafigyelni annak, aki belevágna?