szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hevesen vitáztak az ingóságokkal kapcsolatos állami kártalanításról, a bontással járó költözésről és a térség egészségügyi helyzetéről az iszapkatasztrófa sújtotta devecseriek a helyi művelődési házban tartott csütörtöki lakossági fórumon. A polgármester közölte, hogy két héten belül pénzhez jut a károsultak egy része. A Magyar Vöröskereszt mentési igazgatója szerint a segélyszervezet adományai nem képezik az állami kártalanítás részét.

Toldi Tamás (Fidesz), Devecser polgármestere elmondta, hogy megkezdték az ingóságokra vonatkozó támogatási szerződések megkötését a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa több mint háromszáz devecseri károsultjával. Szerda estig 52 aláírt szerződést postáztak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságra, ahol 300 millió forintot elkülönítettek a katasztrófavédelmi célelőirányzatból a károk készpénzes részének kifizetésére. Hangsúlyozta: a csaknem 310 családnak az ingóságokban esett kárán belül külön kezelik a kertekben, élőállatban és gépjárműben keletkezett vagyoni kárát, ezeket téríti meg az állam készpénzben. 

Az egyéb károk közé sorolt bútorokat, lakberendezési tárgyakat és műszaki cikkeket részben a segélyszervezetek adományaiból, részben a Magyar Bútorszövetségnél beváltható utalványokkal pótolják a károsultaknak - mondta Toldi Tamás, hozzátéve, hogy az állami költségvetésből az önkormányzat számlájára leutalt "készpénzes részt" várhatóan két héten belül közvetlenül megkapják azok a károsultak, akikkel eddig aláírták a támogatási szerződést. Szólt arról is, hogy az önkormányzati rendelettel szabályozott ingókártalanításban módosították a Magyar Vöröskereszt adományaira vonatkozó részt, mostantól külön összesítik a lakosság műszaki cikkekben keletkezett kárát, s a segélyszervezettől kapott cikkek esetében ez képezi a kártalanítás összeghatárát.

Fási Géza, a Magyar Vöröskereszt mentési igazgatója felszólalásában leszögezte, hogy a segélyszervezet civil adományozók által felajánlott pénzből vásárolt a károsultak szükségleteit kielégítő háztartási cikkeket, amelyeket egységesen - a károk mértékétől és összegétől függetlenül - mindenkinek adományként adott. A kormány a rendelet szerint a bútorok pótlását egymillió forintig vállalta - tette hozzá, megemlítve, hogy belügyminisztériumi adatbázisban kellett rögzíteniük a kiosztott műszaki cikkeket. Kiemelte, hogy a kolontári családokat a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet kétmillió forintos utalványokkal kártalanította. A vöröskereszt nem partner abban, hogy a kiosztott adományok az állami kártalanítás részét képezzék - mondta Fási Géza. 

Toldi Tamás azt kérte a szervezettől, hogy adománylevéllel igazolja a lakosoknak a kiosztott cikkeket, hogy utólag nehogy adózniuk kelljen azok után. Többen azt sérelmezték, hogy az épülő új lakóparkban nem biztosítanak melléképületet. A polgármester válaszában kiemelte, hogy az elbontott lakóépületek becsült értékébe beszámították a melléképületek értékét, és ezzel növelték az új lakás alapterületét. Hozzátette: az újjáépítés június végi határidejébe már nem fér bele, de megpróbálják biztosítani utólag egy csaknem 40 négyzetméteres alapterületű helyiség betonalapjának az elkészítését. A késő estig tartó, feszült hangulatú fórumon - amelyen mintegy kétszázan vettek részt - bemutatkozott a település új katolikus plébánosa, Fodor János.

Devecser az iszapömlés után
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Iszapömlés: újraindult a bontási törmelék szállítása Devecserben

Újraindult a devecseri házak bontási törmelékének beszállítása az ajkai timföldgyár VII-es tározójába; a mezőgazdasági területekről összegyűjtött vörösiszap szállítása - a gépkarbantartások befejezése után - hétfőn folytatódik a tavaly októberi katasztrófával érintett településeken - közölte az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnoka vasárnap az MTI-vel.

MTI Itthon

Kolontár-Devecser: a kormány teljesíti vállalásait

Az iszapömlés után a kabinet vállalta, hogy új lakást épít vagy ingatlant vásárol azoknak, akik fedél nélkül maradtak, illetve készpénzben váltja ki a megsemmisült otthonokat. Eközben négyezer fontot gyűjtöttek a katasztrófa károsultjainak Londonban.

Hírszerző/FH Itthon

Nem veszélyezteti a bontás a devecserieket

Nem veszélyeztetik az iszapkatasztrófában sérült épületek bontási munkái a devecseriek mindennapi életét. A szakemberek a bontásokkal összefüggésben vizsgálták a napokban a lakosok biztonságát. A törmeléket egy külön erre a célra épített úton szállítják el, ahol szükséges, ott a rendőrök biztosítják a szállítást.

MTI Itthon

Rendkívüli porzás egy devecseri ház bontásánál

Tűzoltóautókat kellett rendelni az erős szél miatt porzással járó bontási munkákhoz Devecserben, ezek vízsugár fecskendezésével próbálják csökkenteni a levegőbe kerülő szennyező anyag mennyiségét - közölte az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnoka pénteken.