szerző:
hvg.hu

A múlt héten öngyilkosságot elkövető Eszes Tamás megjárta a francia idegenlégiót, sokáig az éjszakai életben dolgozott, ismert kempoedző volt. 2006 ősze után csatlakozott a gombamód szaporodó szélsőjobboldali egyenruhás csoportok egyikéhez, hogy onnan kiválva egy saját, elsősorban katonai és harci kiképzésre koncentráló szervezetet hozzon létre. Végül mindenben kudarcot vallott. Portré.

Eszes Tamás neve a Véderő nevű félkatonai szervezet főparancsnokaként a tavaszi, gyöngyöspatai események során vált ismertté. A falut megszálló egyenruhás, romaellenes csoportok – a feloszlatott Magyar Gárda utódszervezeteinek tekinthető Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület és a Magyar Nemzeti Gárda, illetve az egyenruhával nem rendelkező, de bizonyos ruhadarabjairól felismerhető betyársereg – tagjai közül is kitűnt a „katonásan” viselkedő, terepszínű zubbonyt és piros barettsapkát viselő, magát hol a Véderő századosának, hol főparancsnokának nevező Eszes.

Az 1964. május 18-án született, nem katonai, hanem kereskedelmi és vendéglátó-ipari szakközépiskolát végzett Eszesről úgy tudni, hogy megjárta a francia idegenlégiót, majd személyi testőrként és különböző szórakozóhelyeken kidobóként az éjszakai életben dolgozott, illetve saját vagyonvédelmi cégeket hozott létre. Maga többször úgy nyilatkozott, hogy tíz alkalommal volt büntetve garázdaság, könnyű testi sértés és adócsalás miatt, továbbá, hogy ezek a büntetések korábbi munkakörével állnak kapcsolatban. Cozma-Callini Eduard Octavian, a Püspökladányi Román Kisebbségi Önkormányzat elnöke és a Véderő tagja egy hungarista portálon olvasható nyílt levelében úgy fogalmazott, hogy „Eszes Tamást jól ismerem. Egy született harcos! A Kék Sárkányok Kempo Szövetség életre hívója. Kempooktató. Valamikor régen katona volt. Járt a Francia Idegenlégióban is. Többek között Szlávy Bulcsú személyi testőre is volt. (Tudják, a Balaton Királyának)”.

Eszes Tamás a bíróság előtt: zsákutcába jutott az élete
©

Számlahamisítás?

Eszest a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai június 15-én adócsalás gyanúja miatt Egerbe szállították kihallgatásra. A Hír Tv akkor azt az információt közölte, hogy a Véderő vezetője cégei nevében 141 darab valótlan számlát állított ki, összesen 35 millió forint értékben. Az Athena Intézet információi szerint az Eszes érdekeltségébe tartozó cégek az APEH kérelmére megszüntetett Astron Csend-Őr Security Biztonságtechnikai Kft., a felszámolás alatt álló Astron Security Személy- és Vagyonvédelmi Kft., az adós fizetésképtelensége miatt felszámolt Bank-Autó Security Vagyonvédelmi és Szolgáltató Kft., a szintén megszüntetett Security Gárda Biztonsági Szolgálat Bt. és három másik cég. Eszes kempooktatóként elnöke volt a jászkiséri Kék Sárkányok Kempo Szövetségének (másutt Blue Dragons Önvédelmi Klubnak), amely szintén vállalta rendezvények és szórakozóhelyek biztosítását.

Az Eszes vezette Véderő a 2007-ben újjáalakított Magyar Országos Véderő Egyletből (MOVE) vált ki 2008-ban, azzal a céllal, hogy katonai jellegű képzéseket tartsanak Eszes szavaival a „sorkötelesség eltörlése óta elpuhult” fiataloknak. A kivált csoport tagjai ekkor változtatták meg korábbi, az SA tagjaira emlékeztető egyenruhájukat a mai reguláris hadseregekére jellemző barettsapkás, terepszínű zubbonyos változatra. 2010 nyarán több katonai kiképzőtábort tartottak. A „tisztek” elmondása szerint ezekben a táborokban „a cigányság, a zsidóság, illetve az elhibázott politikai döntések miatt” kialakult „háborús helyzetre” való felkészítés zajlott.

Eszes a Véderő főparancsnoki címéről épp gyöngyöspatai megjelenésük előtt mondott le, egy sajtóértesülések szerint 31 éves, köbölkúti (Gbelce) illetőségű szlovák állampolgár, Porubszky Zsolt javára. Egy helyi támogatójuktól jelképes összegért vásárolta meg azt a borospincét a hozzá tartozó telekkel együtt, amelyet a Véderő egyenruhás tagjai rendszeresen a romák lakta utcákon keresztül közelítettek meg. Eszes és a Véderő több tagja az első sorban foglalt helyet a Szebb Jövőért fellépését követő gyöngyöspatai falugyűlésen. A Szebb Jövőért Gyöngyöspatáról való továbbállása után Eszesék berendezkedtek a településen. A pince mellett használatba vették a mellette álló présházat, továbbá egy olyan, a romák lakta házak közvetlen szomszédságában található volt szőlőültetvényt, amelyre egy „országos kiképzőbázis” létrehozását hirdették meg. Április 16-án a Véderő és a Szebb Jövőért polgárőrség az említett területről falubeli szállásukra tartó tagjai és a helyi roma közösség között incidensre került sor, ami rendőri beavatkozást is igényelt.

Eszes Tamás Gyöngyöspatán
©

Összecsapnak a hullámok

A Véderő ez év nagypéntekén a nemzetközi sajtó élénk figyelmétől kísérve, az extrémista csoportok korábbi gyöngyöspatai szerepvállalása utáni feszült légkörben újabb katonai ismereteket oktató tábort tervezett megtartani, ezúttal a Heves megyei településen, ám a rendőrség azt a szervezők – köztük Eszes Tamás – szabálysértési őrizetbe vételével megakadályozta. Pár nappal később az Egri Városi Bíróság nem jogerős ítéletében megszüntette a bírósági eljárást az őrizetbe vettek ellen. A Véderő szabadon engedett tagjai visszatértek Gyöngyöspatára, és ismét egyenruhában vonultak végig a romák lakta utcákon. Április 26-án, az esti órákban egy részben a Véderő tagjaiból álló csoportból kivált a petőfibányai Nagy Alex, a betyársereg próbaidős tagja és ittasan az utcára vizelt, szóváltásba keveredett a környékbeli házak roma lakóival, majd elindult feléjük, amitől társai nem tudták visszatartani. Az ezután kitört, három sérülttel járó verekedésben Eszes nem vett részt.

Eszes Tamás függetlenként indult az időközben – a korábbi polgármesternek épp a falut övező botrányok hatása miatt lemondása után – megüresedő gyöngyöspatai polgármesteri székért vívott küzdelemben. Viszonya Juhász Oszkár jobbikos jelölttel annyira elmérgesedett, hogy tettlegességig és feljelentésig fajult. Eszes állítólag rátámadt Juhászra a helyi benzinkúton, amikor a rendőrség az esetet követően garázdaság gyanújával elő akarta állítani, ellenállt az intézkedésnek és rátámadt a rendőrökre. A Gyöngyösi Városi Bíróság jogerősen egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte Eszest hivatalos személy elleni erőszak miatt, amelynek végrehajtását a bíróság négy évre felfüggesztette. Eszes végül alulmaradt a győztes Juhász Oszkárral szemben, és csupán a negyedik legtöbb szavazatot szerezte meg a hevesi településen.

Eszes időközben családjával Gyöngyöspatára költözött és októberben lemondott a Véderő vezetéséről. Mint korábban megírtuk nem talált a környéken munkát, az edzőteremmé átalakított korábbi üzlethelyiségre szóló bérleti szerződését – Eszes szerint nyomásra – felmondták. Információink szerint Eszes környezetében a mögött is Juhász Oszkár polgármestert, Eszes korábbi ellenlábasát sejtik, hogy nem használhatta a falu tornatermét kempoedzései megtartására, amelyből szerényen eltartotta magát és családját. A falubeliek szerint élete utolsó heteiben egyre inkább elkeseredett, megtört emberré vált, egy Facebook-bejegyzésében azt írta, az borította ki, hogy a Jobbik „Fidesz bérencnek” próbálta meg beállítani. Eszes felakasztott holttestét végül éppen az után találták meg, hogy nem jelent meg az edzés kezdetekor abban a garázsban, ahol a foglalkozásokat tartotta.

A cikk az Athena Intézet segítségével jött létre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HírTV Itthon

Alig került le Eszes Tamás kezéről a bilincs, elvitte a NAV

Fordulatokban gazdag volt a Véderő nevű szervezet vezetőjének tárgyalása a Gyöngyösi Városi Bíróságon. Eszes Tamást bűnösnek találták hivatalos személy elleni erőszakban, egy év hat hónap börtönre ítélték, négy évre felfüggesztve. Ezután azonban nem várt fordulat következett. Bár elméletileg szabadon távozhatott volna a bíróságról, amint lekerült a bilincs kezéről, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai csaptak le rá.

MTI Itthon

Egyértelműen öngyilkos lett Eszes Tamás

Öngyilkosság okozta a Véderő elnevezésű szervezet volt vezetőjének, Eszes Tamásnak a halálát - közölte szerdán a rendőrség, cáfolva ezzel a Blikk.hu-n megjelent, idegenkezűségről szóló információkat.

Tálos Lőrinc Itthon

Eszes Tamást elkeserítették a jobbikos támadások

Elege lett abból, hogy a Jobbik „fideszesként” emlegette, és a „nemzeti oldal megosztójaként” állította be a gyöngyöspatai polgármester választás előtt – írta egyik utolsó jegyzetében Eszes Tamás, a Véderő nevű szélsőjobboldali paramilitáris szervezet csütörtökön öngyilkosságot elkövetett vezetője – tudta meg a hvg.

Reszkessetek, betörők: szó szerint kifüstöli a házból a tolvajokat egy új kütyü

Reszkessetek, betörők: szó szerint kifüstöli a házból a tolvajokat egy új kütyü

Egyre csak romlik a levegő minősége

Egyre csak romlik a levegő minősége

Demeter Márta hivatalosan is megkapta a magáét Orbán Flóra repüléséről

Demeter Márta hivatalosan is megkapta a magáét Orbán Flóra repüléséről

Puzsérral húzná ki a gödörből Ungár Péter az LMP-t

Puzsérral húzná ki a gödörből Ungár Péter az LMP-t

Videó: Újra hajléktalanok árulják a Népszabadságot

Videó: Újra hajléktalanok árulják a Népszabadságot

Megint visszapattant a Közbeszerzési Hatóság korrupciókutatók elleni keresete

Megint visszapattant a Közbeszerzési Hatóság korrupciókutatók elleni keresete