szerző:
hvg.hu

Egy gyanús tanácsadói szerződés hátteréről rántotta le a leplet a BKV-s ügyekben a Központi Nyomozó Főügyészségen az a Pálocska János, aki ellen három évvel ezelőtt zsarolás miatt indult büntetőeljárás, s akit korábban összefüggésbe hoztak az ukrán Leonyid Stecurával, mivel az ő cégeinek környezetében bukkant fel. Cikksorozatunk második része.

Tovább folytatja szerkesztőségünk a BKV Zrt. korrupciós ügyeivel kapcsolatos nyomozati anyagok feldolgozását. Cikksorozatunk első részében Horváth Éva és Mesterházy Ernő vallomásaiból tallóztunk.

A BKV-s ügyek kipattanásakor jó pár tanácsadói szerződés került gyanúba. Ezek egyikét egy bizonyos Sportlife Média Kft.-vel kötötték meg. A cég 2006-ban alakult, egyik tulajdonosa a Seychelle-szigeteki bejegyzésű Chesterman International Ltd. volt. Az ötvenszázalékos tulajdonrésszel rendelkező offshore vállalkozás megbízottja Pálocska János volt. A férfi ellen rablás és zsarolás miatt is folyt eljárás, évekkel ezelőtt pedig kapcsolatba hozták a felbujtóként emberölés kísérlete és zsarolás miatt elítélt Stecurával, azaz Leonyid Goldsteinnel, mivel az ő cégeinek környezetében bukkant fel.

Pálocska Jánosról korábban egy zsarolási ügyben írtunk; a történtek egy sportreklám-jogokat értékesítő cég megszerzése körül bonyolódtak, az ezzel kapcsolatban indult rendőrségi eljárás, amelynek a férfi volt az egyik gyanúsítottja. Pálocska az esetről a BKV-ügyekben tartott tanúmeghallgatáson is beszámolt a Központi Nyomozó Főügyészség munkatársainak – mint az a hvg.hu birtokába került vallomásból kiderült. Elmondta, hogy őt a Sportlife Média részéről megzsarolták, mégpedig – mint állította – Sz. László egyik társával együtt tervelte ki az ellene folyó eljárást. Sz. volt NBI-es kapus, aki sportpályafutása végeztével az üzleti életben csinált karriert.

A BKV és a Sportlife Média

Mire emlékeztek a BKV-nál?
A Sportlife Média Kft.-ről Dezslik Magdolna, a BKV Zrt. volt kommunikációs főosztályvezetője   tanúmeghallgatása során azt közölte, hogy „a szerződést és a teljesítést láttam, egyebet nem tudok róla”.

Sz. László – tette hozzá Pálocska – Antal Attila személyes jó barátja, és így került a kft. kapcsolatba a közlekedési társasággal. „Kérdésre elmondom, hogy dr. Sz. László közel 10 éve foglalkozik cégfiktivizálással, és jó kapcsolatokat ápol különböző gazdasági és vezető pénzügyi, politikai körökkel. Befolyásos kapcsolatai vannak szinte mindenhol” – hangsúlyozta az ügyészségen tett vallomásában Pálocska János. Majd igen súlyos állításokkal folytatta: „Sz. László ezen kapcsolatait kihasználva került kapcsolatba nagyvállalatokkal, köztük a BKV-val is. Ezen kapcsolat lényege az volt, hogy dr. Sz. László által irányított gazdasági társaságok többnyire marketing témában fiktív számlákat nyújtottak be a különböző állami vállalatok részére.” A tanú megadta annak a személynek a telefonszámát is, akitől minderről hallott, s akinek elmondása szerint „mai napig is vannak bizonyítékai” erre.

Sz. László tehát Antal Attilához fűződő kapcsolata révén szerződött a BKV-val. „Sz. László közvetlen munkatársa (akit egyelőre nem kívánok megnevezni) mondta azt, hogy a BKV-nál előre lejátszott pályázatokon nyertek dr. Sz. László” érdekeltségei: többek között a Sportlife Média. Ezek után Pálocska azzal folytatta vallomását, hogy mindegy volt, melyik cég nyer, mert a társaságok egy körhöz tartoznak. „A nyertes cég alá mindenképpen számlát kellett hogy tegyenek, ezeket a számlákat meghatározott cégek adták és Pálocska további közlése szerint egyik vállalkozásnál „a cégvezető már rég halott volt, de a nevében számlát állítottak ki és banki utalásokat intéztek”.

Kemény visszaosztás?

Pálocska János azzal folytatta: Csákány Tibor újságírótól - aki a Sportlife Média üzletkötője volt - tudta meg azt is, hogy bármelyik cég nyert a BKV tenderén, a megnyert összeg 70 százalékát kellett visszaosztania. „Hagyó Miklós volt a felettes, azonban köztes emberként nem egyszer a postás szerepét Lelovics Ottó látta el" – máskor pedig a tanúvallomás szerint Horváth Éva –, főleg „olyan esetekben landoltak a pénzek Lelovicsnál, amikor Hagyó nem volt a Városházán, vagy egyéb okból volt akadályozva abban, hogy személyesen vegye át az összeget”.

©
„A teljesítési igazolásokkal nagyon fontos szerepet játszott a Stop.hu weboldal, amelynek a székhelye a Szép utcában volt” – folytatta a tanú. Ide jártak be a Sportlife Média illetékesei, és itt találkoztak Horváth Évával és élettársával, Mátay Lászlóval is. „A Sportlife Média és a Stop.hu szerződéses kapcsolatban voltak egymással” – emlékezett vissza Pálocska János.

Túlszámlázás egy vagyonvédelmi cégnél?

A férfi a Sportlife Média mellett beszélt egy vagyonvédelmi cég, a Discrate 97. Security Kft. tevékenységéről is. „A cég három helyen dolgozik tudomásom szerint a BKV Zrt.-nek. Az egyik a 2-es metró ellenőrzése, a másik a jegyellenőrzés, a harmadik az éjszakai buszjáratok biztosítása. Itt az óraszámok és a teljesítések nem fedik a valóságot. Így havi szinten 4 és 8 millió forintra tehető az az összeg, ami nem valós teljesítésen alapul és túlszámlázásnak minősül” – osztotta meg ezen információit Pálocska az ügyészséggel.

Pálocska János vallomása kapcsán – hangsúlyozzuk – nem tudni arról, hogy a Sportlife Médiával kapcsolatban megemlített személyekre az ügyészség kiterjesztette volna az eljárást. A kft.-t pedig időközben már törölték a cégnyilvántartásból, mert a megadott székhelyén nem működött. Pálocskának pedig az előzetes letartóztatását megszüntették, jelenleg lakhelyelhagyási tilalom alatt áll.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
hvg.hu/MTI Itthon

Tízmilliárdos csalással gyanúsítják a DVTK volt elnökét

Őrizetbe vették és letartóztatták a Diósgyőri Vasgyárak Testgyakorló Körének (DVTK) volt elnökét, Hubicsák Ferencet, akit 10 milliárdos csalással gyanúsít a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). A nyomozás eddigi adatai szerint a DVTK egykori első embere és három társa a pénzből vagyontárgyakat vett, felélte, illetve egy NB I-es futballcsapatba, valószínűleg a DVTK-ba fektette.

hvg.hu Itthon

BKV-akták 1.: Belenéztünk Mesterházy Ernő és Horváth Éva vallomásaiba

Demszky Gábor nyilvánvalóvá tette, hogy aki bármit el akar érni a városházán, annak Hagyó Miklóshoz kell igazodnia - mondta 2010 februárjában tett és a hvg.hu birtokába került rendőrségi vallomásában a volt főpolgármester egykori bizalmasa, a BKV-s ügyekben gyanúsítottá vált Mesterházy Ernő. Belenéztünk egy másik gyanúsított, Horváth Éva vallomásába is. Mindkét vallomásban felbukkant az MSZP pénztárnokaként ismert Puch László neve. BKV-akták a hvg.hu-n első rész.

Oroszországnak kémkedhetett a belga katonai elhárítás vezetője

Oroszországnak kémkedhetett a belga katonai elhárítás vezetője

Kétmilliót lopott a kasszából a szálloda recepciósa, de az egészet elbukta sportfogadáson

Kétmilliót lopott a kasszából a szálloda recepciósa, de az egészet elbukta sportfogadáson

Hont András: Népértékelő

Hont András: Népértékelő

Az MSZP listavezetője nem megy Brüsszelbe

Az MSZP listavezetője nem megy Brüsszelbe

A Harry Potterbe is írt egy fejezetet Tandori Dezső, bár az nem egyértelmű, ismerte-e a sorozatot

A Harry Potterbe is írt egy fejezetet Tandori Dezső, bár az nem egyértelmű, ismerte-e a sorozatot

Megjött a hírhedt El Niño, de idén állítólag nem csinál nagy galibát

Megjött a hírhedt El Niño, de idén állítólag nem csinál nagy galibát