szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy gyanús tanácsadói szerződés hátteréről rántotta le a leplet a BKV-s ügyekben a Központi Nyomozó Főügyészségen az a Pálocska János, aki ellen három évvel ezelőtt zsarolás miatt indult büntetőeljárás, s akit korábban összefüggésbe hoztak az ukrán Leonyid Stecurával, mivel az ő cégeinek környezetében bukkant fel. Cikksorozatunk második része.

Tovább folytatja szerkesztőségünk a BKV Zrt. korrupciós ügyeivel kapcsolatos nyomozati anyagok feldolgozását. Cikksorozatunk első részében Horváth Éva és Mesterházy Ernő vallomásaiból tallóztunk.

A BKV-s ügyek kipattanásakor jó pár tanácsadói szerződés került gyanúba. Ezek egyikét egy bizonyos Sportlife Média Kft.-vel kötötték meg. A cég 2006-ban alakult, egyik tulajdonosa a Seychelle-szigeteki bejegyzésű Chesterman International Ltd. volt. Az ötvenszázalékos tulajdonrésszel rendelkező offshore vállalkozás megbízottja Pálocska János volt. A férfi ellen rablás és zsarolás miatt is folyt eljárás, évekkel ezelőtt pedig kapcsolatba hozták a felbujtóként emberölés kísérlete és zsarolás miatt elítélt Stecurával, azaz Leonyid Goldsteinnel, mivel az ő cégeinek környezetében bukkant fel.

Pálocska Jánosról korábban egy zsarolási ügyben írtunk; a történtek egy sportreklám-jogokat értékesítő cég megszerzése körül bonyolódtak, az ezzel kapcsolatban indult rendőrségi eljárás, amelynek a férfi volt az egyik gyanúsítottja. Pálocska az esetről a BKV-ügyekben tartott tanúmeghallgatáson is beszámolt a Központi Nyomozó Főügyészség munkatársainak – mint az a hvg.hu birtokába került vallomásból kiderült. Elmondta, hogy őt a Sportlife Média részéről megzsarolták, mégpedig – mint állította – Sz. László egyik társával együtt tervelte ki az ellene folyó eljárást. Sz. volt NBI-es kapus, aki sportpályafutása végeztével az üzleti életben csinált karriert.

A BKV és a Sportlife Média

Mire emlékeztek a BKV-nál?
A Sportlife Média Kft.-ről Dezslik Magdolna, a BKV Zrt. volt kommunikációs főosztályvezetője   tanúmeghallgatása során azt közölte, hogy „a szerződést és a teljesítést láttam, egyebet nem tudok róla”.

Sz. László – tette hozzá Pálocska – Antal Attila személyes jó barátja, és így került a kft. kapcsolatba a közlekedési társasággal. „Kérdésre elmondom, hogy dr. Sz. László közel 10 éve foglalkozik cégfiktivizálással, és jó kapcsolatokat ápol különböző gazdasági és vezető pénzügyi, politikai körökkel. Befolyásos kapcsolatai vannak szinte mindenhol” – hangsúlyozta az ügyészségen tett vallomásában Pálocska János. Majd igen súlyos állításokkal folytatta: „Sz. László ezen kapcsolatait kihasználva került kapcsolatba nagyvállalatokkal, köztük a BKV-val is. Ezen kapcsolat lényege az volt, hogy dr. Sz. László által irányított gazdasági társaságok többnyire marketing témában fiktív számlákat nyújtottak be a különböző állami vállalatok részére.” A tanú megadta annak a személynek a telefonszámát is, akitől minderről hallott, s akinek elmondása szerint „mai napig is vannak bizonyítékai” erre.

Sz. László tehát Antal Attilához fűződő kapcsolata révén szerződött a BKV-val. „Sz. László közvetlen munkatársa (akit egyelőre nem kívánok megnevezni) mondta azt, hogy a BKV-nál előre lejátszott pályázatokon nyertek dr. Sz. László” érdekeltségei: többek között a Sportlife Média. Ezek után Pálocska azzal folytatta vallomását, hogy mindegy volt, melyik cég nyer, mert a társaságok egy körhöz tartoznak. „A nyertes cég alá mindenképpen számlát kellett hogy tegyenek, ezeket a számlákat meghatározott cégek adták és Pálocska további közlése szerint egyik vállalkozásnál „a cégvezető már rég halott volt, de a nevében számlát állítottak ki és banki utalásokat intéztek”.

Kemény visszaosztás?

Pálocska János azzal folytatta: Csákány Tibor újságírótól - aki a Sportlife Média üzletkötője volt - tudta meg azt is, hogy bármelyik cég nyert a BKV tenderén, a megnyert összeg 70 százalékát kellett visszaosztania. „Hagyó Miklós volt a felettes, azonban köztes emberként nem egyszer a postás szerepét Lelovics Ottó látta el" – máskor pedig a tanúvallomás szerint Horváth Éva –, főleg „olyan esetekben landoltak a pénzek Lelovicsnál, amikor Hagyó nem volt a Városházán, vagy egyéb okból volt akadályozva abban, hogy személyesen vegye át az összeget”.

©
„A teljesítési igazolásokkal nagyon fontos szerepet játszott a Stop.hu weboldal, amelynek a székhelye a Szép utcában volt” – folytatta a tanú. Ide jártak be a Sportlife Média illetékesei, és itt találkoztak Horváth Évával és élettársával, Mátay Lászlóval is. „A Sportlife Média és a Stop.hu szerződéses kapcsolatban voltak egymással” – emlékezett vissza Pálocska János.

Túlszámlázás egy vagyonvédelmi cégnél?

A férfi a Sportlife Média mellett beszélt egy vagyonvédelmi cég, a Discrate 97. Security Kft. tevékenységéről is. „A cég három helyen dolgozik tudomásom szerint a BKV Zrt.-nek. Az egyik a 2-es metró ellenőrzése, a másik a jegyellenőrzés, a harmadik az éjszakai buszjáratok biztosítása. Itt az óraszámok és a teljesítések nem fedik a valóságot. Így havi szinten 4 és 8 millió forintra tehető az az összeg, ami nem valós teljesítésen alapul és túlszámlázásnak minősül” – osztotta meg ezen információit Pálocska az ügyészséggel.

Pálocska János vallomása kapcsán – hangsúlyozzuk – nem tudni arról, hogy a Sportlife Médiával kapcsolatban megemlített személyekre az ügyészség kiterjesztette volna az eljárást. A kft.-t pedig időközben már törölték a cégnyilvántartásból, mert a megadott székhelyén nem működött. Pálocskának pedig az előzetes letartóztatását megszüntették, jelenleg lakhelyelhagyási tilalom alatt áll.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu/MTI Itthon

Tízmilliárdos csalással gyanúsítják a DVTK volt elnökét

Őrizetbe vették és letartóztatták a Diósgyőri Vasgyárak Testgyakorló Körének (DVTK) volt elnökét, Hubicsák Ferencet, akit 10 milliárdos csalással gyanúsít a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). A nyomozás eddigi adatai szerint a DVTK egykori első embere és három társa a pénzből vagyontárgyakat vett, felélte, illetve egy NB I-es futballcsapatba, valószínűleg a DVTK-ba fektette.

hvg.hu Itthon

BKV-akták 1.: Belenéztünk Mesterházy Ernő és Horváth Éva vallomásaiba

Demszky Gábor nyilvánvalóvá tette, hogy aki bármit el akar érni a városházán, annak Hagyó Miklóshoz kell igazodnia - mondta 2010 februárjában tett és a hvg.hu birtokába került rendőrségi vallomásában a volt főpolgármester egykori bizalmasa, a BKV-s ügyekben gyanúsítottá vált Mesterházy Ernő. Belenéztünk egy másik gyanúsított, Horváth Éva vallomásába is. Mindkét vallomásban felbukkant az MSZP pénztárnokaként ismert Puch László neve. BKV-akták a hvg.hu-n első rész.