szerző:
M. László Ferenc
Tetszett a cikk?

Elbeszélgetne a miniszterelnök-pártelnök azokkal a fideszes vagy KDNP-s képviselőkkel, akik nem támogatták múlt hét kedden az Országos Bírói Hivatal élére jelölt Handó Tündét a parlamenti szavazáson. Bár az igen voksok száma és a két kormánypárti frakció létszáma közt mindössze négy voks a különbség, Orbán mégis tudni véli, hogy a titkos szavazáson a Fidesz-KDNP-ből hatan nem álltak ki Handó mellett.

Az irodájába várja azokat a kormánypárti parlamenti képviselőket, akik vélhetően nem szavazták meg a múlt héten Handó Tündét az Országos Bírói Hivatal (OBH) élére – a hvg.hu több forrásból megerősített információi szerint ezzel jelezte elégedetlenségét a miniszterelnök-pártelnök a hétfő reggeli frakcióülésen.

Handó Tündét múlt hét kedden választotta meg a parlament kétharmados többséggel az igazságszolgáltatás új, januártól működő igazgatási csúcsszervének élére. Az Áder János fideszes európai parlamenti képviselő által kidolgozott – de a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium beterjesztette – igazságszolgáltatási reform részeként jövő évtől megszűnik a bírók önigazgatási szerve, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT), a bíróságok adminisztrációját, a kinevezéseket, az egyes törvényszékek tehermentesítését (azaz perek áthelyezését) az OBH fogja kezelni.

Az átalakítást több civil szervezet, az ellenzék, a múlt héten pedig az Európai Bizottság alapjogi biztosa, Viviane Reding is bírálta, mert úgy látják, az OBH elnöke hatalmának nincsenek ellensúlyai. A reform részeként a Legfelsőbb Bíróságot (LB) átnevezték Kúriává, a 2009-ben megválasztott Baka Andrást pedig mandátumának lejárta előtt menesztették, helyére Darák Péter, az LB közigazgatási bírája került.

Elbeszélgetne az ellenvéleményekről

A hvg.hu információi szerint a hétfő reggeli frakcióülésen Orbán Viktor jelezte, szívesen megismerné azon kormánypárti képviselőknek az ellenvéleményét, akik nem szavazták meg a köztársasági elnök által jelölt Handó Tündét. Ezért arra kérte őket, ha vállalják véleményüket, keressék meg őt az irodájában. A Fidesz egyik névtelenséget kérő képviselője azt mondta, Orbán nem fenyegető hangnemben beszélt, csak arra utalt, ha vannak ellenvélemények, azt nyíltan vállalják.

Handó Tünde a parlamenti meghallgatásán. Voksról voksra
©

Az OBH-elnök személyében a legfőbb ügyészi poszt után egy másik kiemelt jelentőségű igazságügyi tisztséget is olyan személy tölt majd be, akit több évtizedes ismeretség fűz Orbán Viktor kormányfőhöz. Igaz, a Fideszben hónapokig lebegtették a döntést Baka András LB-elnök menesztéséről. Baka ugyanis két éve még a Fidesz számára is teljesen elfogadható jelölt volt, sőt, a párt szakpolitikusa, Gulyás Gergely még idén április 14-én is azt hangoztatta az Inforádióban, hogy a bírói reform után is Baka marad az új vezető testület elnöke. A főbírónak azonban ezután több olyan lépése is volt, ami kiverte a biztosítékot a Fideszben, végül az utolsó cseppként nemzetközi bírói fórumokon is jogállamsértőnek minősítette a bírák korhatárának csökkentését. Azóta az unió alapjogi biztosa ugyancsak így tett.

Az OBH kedden megválasztott elnöke a szavazás után azt mondta, soha nem szégyellte az Orbán családhoz fűződő kapcsolatát, mert ez soha nem befolyásolta a munkájában, bíróként mindig pártatlanul ítélkezett, függetlenségét megőrizte.

Egységes ellenzéki nem?

A múlt hét keddi szavazás titkos volt, de a számokból és az ellenzéki pártok utólagos nyilatkozataiból arra lehet következtetni, hogy a 262 fideszes és KDNP-s képviselő közül sem voksolt mindenki igennel, amikor Handó kinevezéséről döntöttek. A 385 aktív képviselőből 361-en szavaztak, ebből hat érvénytelen volt – 24-en nem vettek részt a procedúrában. Handó 258 igen és 97 nem voksot kapott.

Orbán Viktor a parlamentben. Magához intés
©

A szavazást követő sajtótájékoztatóján Schiffer András, az LMP frakcióvezetője azt mondta, az ellenzéki párt 15 képviselője nem támogatta Handót, viszont Darákot megszavazták (ő 275 igen voksot kapott). Az államfői jelölést követően a jobbikos Balczó Zoltán azt mondta, hogy a frakciójuk "semmiképpen sem tudja támogatni" Handó Tündét, hiszen "aktív fideszes pártpolitikus felesége". A szavazás előtt az MSZP-s szakpolitikus, Bárándy Gergely jelezte, hogy pártja nemmel fog szavazni mindkét jelöltre, a szocialista pártból kivált Demokratikus Koalíció tíz – jelenleg független – képviselője pedig nem is vett részt a szavazáson. A további négy független képviselő döntéséről nem tudni, de az egyik fideszes képviselő azt mondta a hvg.hu-nak, hogy két független jelezte nekik, ők támogatták Handót. Hogy igazat mondtak-e, azt persze a titkos szavazás miatt senki nem tudja ellenőrizni.

Információink szerint a Fidesz-KDNP-ben úgy számolnak, az ő képviselőik között is akadt olyan, aki nem támogatta Handót, hiszen minden képviselőjük jelen volt. Tehát legalább hatan vagy nem vettek részt a szavazáson, vagy érvénytelenül, esetleg nemmel voksoltak – miközben korábban a Fidesz-KDNP frakcióülésén arról döntöttek, hogy egységesen támogatni fogják Handót és Darákot. A hvg.hu úgy értesült, hogy a frakcióülésen Orbán hat képviselőről beszélt, és az ő önkéntes jelentkezésükre vár hétfő délután.

Mint ismeretes, a 2005-ös köztársaságielnök-választáson az MSZP Szili Katalint indította a posztra, de mivel a koalíciós partner, az SZDSZ nem támogatta, előzetesen az ellenzéki jelölt, Sólyom László számított esélyesnek. A parlamenti titkos szavazáson az MSZP a függetlenek és az MDF táborából akart Szili-támogatókat verbuválni, de nem sikerült, mert a fideszes Áder János az átszavazást megakadályozó "figyelőszolgálatot" működtetett, hogy minél kevesebb – akkori szóhasználatban – "vakondok" lehessen. A szavazás kritikusai szerint a Fidesz eljárása sértette a parlamenti szavazás titkosságát, ám Sólyom László hivatalba lépését ez semmiben nem érintette.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Handó: nem szégyelltem az Orbán-családhoz fűződő kapcsolatomat

Nem fogja zavarni a munkában Handó Tündét, hogy jó kapcsolatot ápol az Orbán-családdal - ezt maga az Országos Bírósági Hivatal új vezetője nyilatkozta. Handó Tünde és Darák Péter, a Kúria elnöke is gyorsabb ügymenetet és érthetőbb ítélkezést ígért.