szerző:
M. László Ferenc
Tetszett a cikk?

Elbeszélgetne a miniszterelnök-pártelnök azokkal a fideszes vagy KDNP-s képviselőkkel, akik nem támogatták múlt hét kedden az Országos Bírói Hivatal élére jelölt Handó Tündét a parlamenti szavazáson. Bár az igen voksok száma és a két kormánypárti frakció létszáma közt mindössze négy voks a különbség, Orbán mégis tudni véli, hogy a titkos szavazáson a Fidesz-KDNP-ből hatan nem álltak ki Handó mellett.

Az irodájába várja azokat a kormánypárti parlamenti képviselőket, akik vélhetően nem szavazták meg a múlt héten Handó Tündét az Országos Bírói Hivatal (OBH) élére – a hvg.hu több forrásból megerősített információi szerint ezzel jelezte elégedetlenségét a miniszterelnök-pártelnök a hétfő reggeli frakcióülésen.

Handó Tündét múlt hét kedden választotta meg a parlament kétharmados többséggel az igazságszolgáltatás új, januártól működő igazgatási csúcsszervének élére. Az Áder János fideszes európai parlamenti képviselő által kidolgozott – de a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium beterjesztette – igazságszolgáltatási reform részeként jövő évtől megszűnik a bírók önigazgatási szerve, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT), a bíróságok adminisztrációját, a kinevezéseket, az egyes törvényszékek tehermentesítését (azaz perek áthelyezését) az OBH fogja kezelni.

Az átalakítást több civil szervezet, az ellenzék, a múlt héten pedig az Európai Bizottság alapjogi biztosa, Viviane Reding is bírálta, mert úgy látják, az OBH elnöke hatalmának nincsenek ellensúlyai. A reform részeként a Legfelsőbb Bíróságot (LB) átnevezték Kúriává, a 2009-ben megválasztott Baka Andrást pedig mandátumának lejárta előtt menesztették, helyére Darák Péter, az LB közigazgatási bírája került.

Elbeszélgetne az ellenvéleményekről

A hvg.hu információi szerint a hétfő reggeli frakcióülésen Orbán Viktor jelezte, szívesen megismerné azon kormánypárti képviselőknek az ellenvéleményét, akik nem szavazták meg a köztársasági elnök által jelölt Handó Tündét. Ezért arra kérte őket, ha vállalják véleményüket, keressék meg őt az irodájában. A Fidesz egyik névtelenséget kérő képviselője azt mondta, Orbán nem fenyegető hangnemben beszélt, csak arra utalt, ha vannak ellenvélemények, azt nyíltan vállalják.

Handó Tünde a parlamenti meghallgatásán. Voksról voksra
©

Az OBH-elnök személyében a legfőbb ügyészi poszt után egy másik kiemelt jelentőségű igazságügyi tisztséget is olyan személy tölt majd be, akit több évtizedes ismeretség fűz Orbán Viktor kormányfőhöz. Igaz, a Fideszben hónapokig lebegtették a döntést Baka András LB-elnök menesztéséről. Baka ugyanis két éve még a Fidesz számára is teljesen elfogadható jelölt volt, sőt, a párt szakpolitikusa, Gulyás Gergely még idén április 14-én is azt hangoztatta az Inforádióban, hogy a bírói reform után is Baka marad az új vezető testület elnöke. A főbírónak azonban ezután több olyan lépése is volt, ami kiverte a biztosítékot a Fideszben, végül az utolsó cseppként nemzetközi bírói fórumokon is jogállamsértőnek minősítette a bírák korhatárának csökkentését. Azóta az unió alapjogi biztosa ugyancsak így tett.

Az OBH kedden megválasztott elnöke a szavazás után azt mondta, soha nem szégyellte az Orbán családhoz fűződő kapcsolatát, mert ez soha nem befolyásolta a munkájában, bíróként mindig pártatlanul ítélkezett, függetlenségét megőrizte.

Egységes ellenzéki nem?

A múlt hét keddi szavazás titkos volt, de a számokból és az ellenzéki pártok utólagos nyilatkozataiból arra lehet következtetni, hogy a 262 fideszes és KDNP-s képviselő közül sem voksolt mindenki igennel, amikor Handó kinevezéséről döntöttek. A 385 aktív képviselőből 361-en szavaztak, ebből hat érvénytelen volt – 24-en nem vettek részt a procedúrában. Handó 258 igen és 97 nem voksot kapott.

Orbán Viktor a parlamentben. Magához intés
©

A szavazást követő sajtótájékoztatóján Schiffer András, az LMP frakcióvezetője azt mondta, az ellenzéki párt 15 képviselője nem támogatta Handót, viszont Darákot megszavazták (ő 275 igen voksot kapott). Az államfői jelölést követően a jobbikos Balczó Zoltán azt mondta, hogy a frakciójuk "semmiképpen sem tudja támogatni" Handó Tündét, hiszen "aktív fideszes pártpolitikus felesége". A szavazás előtt az MSZP-s szakpolitikus, Bárándy Gergely jelezte, hogy pártja nemmel fog szavazni mindkét jelöltre, a szocialista pártból kivált Demokratikus Koalíció tíz – jelenleg független – képviselője pedig nem is vett részt a szavazáson. A további négy független képviselő döntéséről nem tudni, de az egyik fideszes képviselő azt mondta a hvg.hu-nak, hogy két független jelezte nekik, ők támogatták Handót. Hogy igazat mondtak-e, azt persze a titkos szavazás miatt senki nem tudja ellenőrizni.

Információink szerint a Fidesz-KDNP-ben úgy számolnak, az ő képviselőik között is akadt olyan, aki nem támogatta Handót, hiszen minden képviselőjük jelen volt. Tehát legalább hatan vagy nem vettek részt a szavazáson, vagy érvénytelenül, esetleg nemmel voksoltak – miközben korábban a Fidesz-KDNP frakcióülésén arról döntöttek, hogy egységesen támogatni fogják Handót és Darákot. A hvg.hu úgy értesült, hogy a frakcióülésen Orbán hat képviselőről beszélt, és az ő önkéntes jelentkezésükre vár hétfő délután.

Mint ismeretes, a 2005-ös köztársaságielnök-választáson az MSZP Szili Katalint indította a posztra, de mivel a koalíciós partner, az SZDSZ nem támogatta, előzetesen az ellenzéki jelölt, Sólyom László számított esélyesnek. A parlamenti titkos szavazáson az MSZP a függetlenek és az MDF táborából akart Szili-támogatókat verbuválni, de nem sikerült, mert a fideszes Áder János az átszavazást megakadályozó "figyelőszolgálatot" működtetett, hogy minél kevesebb – akkori szóhasználatban – "vakondok" lehessen. A szavazás kritikusai szerint a Fidesz eljárása sértette a parlamenti szavazás titkosságát, ám Sólyom László hivatalba lépését ez semmiben nem érintette.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
hvg.hu Itthon

Handó: nem szégyelltem az Orbán-családhoz fűződő kapcsolatomat

Nem fogja zavarni a munkában Handó Tündét, hogy jó kapcsolatot ápol az Orbán-családdal - ezt maga az Országos Bírósági Hivatal új vezetője nyilatkozta. Handó Tünde és Darák Péter, a Kúria elnöke is gyorsabb ügymenetet és érthetőbb ítélkezést ígért.

A Nyugat-Balkán országaiban szigorú intézkedések léptek életbe

A Nyugat-Balkán országaiban szigorú intézkedések léptek életbe

Így fertőtlenítették a Lehel úti aluljárót

Így fertőtlenítették a Lehel úti aluljárót

Meghalt a 11. koronavírusos beteg Magyarországon

Meghalt a 11. koronavírusos beteg Magyarországon