szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az új magyar alaptörvényről szóló angol nyelvű tanulmánykötetet mutattak be pénteken a Magyar Tudományos Akadémián.

Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára a The Basic Law of Hungary - A First Commentary című könyv bemutatóján úgy fogalmazott: a kötet a jogtudománynak az első igazán fontos nemzetközi értelmezése a január elsejével életbe lépett alkotmányról. A bemutatón részt vett Polt Péter legfőbb ügyész és a kormány több államtitkára.

A kereszténydemokrata politikus a Nemzeti Közigazgatási Intézet (NKI) rendezésében tartott eseményen kiemelte: ha valamit meg kell köszönni a magyarországi értelmiségieknek, tudósoknak, az az, hogy nemzetközi szinten objektív és szakmai képet próbálnak kialakítani a magyar törvényhozásról és jogalkotásról. Ha valamire szükség van nemzetközi szinten, az a pontos információ a magyar törvényekről - hangsúlyozta, hozzátéve: a tények - amelyeket a kötet is rögzít - nagyon kevés helyre jutottak el és "hajmeresztő dolgokat" lehetett a magyar alaptörvényről olvasni Nyugat-Európában, vagy Észak-Amerikában.

Az államtitkár szerint nagyon sok érdeme és előnye van a kötetnek. Kiemelte a kiadvány szakmaiságát, azt, hogy a "jognak asztalától" nem távolodik el. Rétvári Bence azt mondta: Magyarországon az elmúlt 22 évben minden kormányban megvolt a szándék, hogy elfogadjon egy új alkotmányt, de a végrehajtáshoz nem volt meg a szükséges erő. Lehet a preambulummal kapcsolatban kinek-kinek ízlésbeli problémája, értékbeli vita is kialakulhat, de abban senki között nem lehet vita, hogy a normatív részek biztosítják a törvények uralmát, a jogállamiságot és a demokráciát Magyarországon - mutatott rá az államtitkár.

Az NKI honlapján közzétett ismertető szerint az új magyar alaptörvényről szóló, a magyar jog- és államtudomány jeles művelőinek összefogásában létrejött tanulmánykötet elsődleges célja, hogy a nemzetközi közvélemény a tudomány képviselőinek értelmezésében, pártosságtól mentesen kapjon képet az alaptörvényről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Amerika már hetek óta választ, és sokáig fog szavazatokat számolni

Amerika már hetek óta választ, és sokáig fog szavazatokat számolni

Nem vesznek fel betegeket a mohácsi intenzívre, mert minden szakdolgozó karanténban van

Nem vesznek fel betegeket a mohácsi intenzívre, mert minden szakdolgozó karanténban van

Hétszeresére nőtt tavalyhoz képest az államháztartás hiánya szeptemberben

Hétszeresére nőtt tavalyhoz képest az államháztartás hiánya szeptemberben