szerző:
hvg.hu/MTI

Több ponton egyetértett Pintér Sándor belügyminiszter és Vona Gábor, a Jobbik elnöke a Tárcatükör csütörtök esti vitáján Budapesten. A vitán többek között szóba került a közmunkaprogram, a közbiztonság, a rendőrség, a NIBEK, valamint a Terrorelhárítási Központ felállítása is.

A vita kezdetén a beszélgetés moderátora, Török Gábor politológus felidézte, 2010 áprilisában a Jobbik elnöke lemondásra szólította fel a belügyminisztert, Vona Gábor pedig most megismételte, nem látott olyan változást, amely módosítana korábbi véleményén, amit így fenntart. Pintér Sándor erre azt mondta, a kérdés az, hogy rendet tud-e csinálni a Belügyminisztérium, s a válasza korábban is az volt, hogy igen. Hangsúlyozta: rendetlenséggel nem lehet rendet csinálni, és a törvényesség talaján kell állni, valamint hogy nem áll szándékában lemondani.

Pintér a kormány intézkedései közül kiemelte a "három csapás" törvény bevezetését, a büntetés-végrehajtási intézetek átalakítását. Azt mondta, céljuk, hogy az eddig teljes egészében külső piacról ellátott büntetés-végrehajtás a jövőben önfenntartó üzem legyen. Példaként említette, hogy vágóhídja már van a büntetés-végrehajtásnak, pár héten belül pékségük is lesz. Az önkormányzati területről azt mondta: itt jelentős probléma volt, hogy óriási pénzkiáramlás történt.

Vona Gábor erre válaszul kifejtette, szimpátiával fogadta a közmunkaprogramot, az uzsorázás fókuszba állítását és az önfenntartó börtönök kialakítását. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy szerinte vannak olyan kényes kérdések - ilyen a csendőrség felállítása, a halálbüntetés visszaállítása, a "politikus- illetve a cigánybűnözés" kérdése - amelyekről beszélni kellene. Bírálta a rendőrség átszervezését, amely szerinte sikertelen volt és nem a szervezet hatékonyabb működésének elősegítéséről, hanem a tárca hatalomkoncentrációjáról szól. A polgárőrség alapításának szabályváltozására utalva bírálta a civil társadalom "jótékony hatásának elutasítását, illetve szelektálását" és a minisztérium felső vezetésébe vetett társadalmi bizalom hiányát is kritikaként fogalmazta meg.

©

Pintér Sándor az ellenzéki képviselőnek arra a felvetésére, hogy 2010-ben nőtt a bűncselekmények száma, azt mondta: 3000 rendőr hiányzott az utcáról, idén viszont 4200 új rendőr tesz esküt. Szerinte a több rendőr több bűncselekményt derít fel, és már a 2011-es statisztikára hivatkozva kijelentette: csökkent a közterületi bűncselekmények és a szabálysértések száma. Vona Gábor szerint azonban a magyar társadalom szubjektív biztonságérzete nem javult, és kiemelte a fiatalok és az idősek sérelmére elkövetett támadásokat. Pintér Sándor a statisztikára hivatkozva azt válaszolta: a fiatalok sérelmére elkövetett támadások területén 13 százalékos csökkenés volt tavaly. Az idősek védelméért pedig az önkormányzatokkal együtt pánikgombos riasztórendszert dolgoznak ki, ennek kialakítására a helyhatóságok pályázhatnak.

Vona Gábor szerint a rendőrség hitelességét nem sikerült helyreállítani, és külön kitért a Terrorelhárítási Központ létrehozására, amelyet - utalva arra, hogy Hajdu János, a szervezet főigazgatója korábban a kormányfő védelmét látta el - "tízmilliárdos személyi testőrségnek" nevezett. A belügyminiszter hangsúlyozta: a szervezetnek nincs nyomozási hatásköre, ha a titkos adatgyűjtés eredményre vezet, átadják az ügyet a rendőrségnek. A bevetési egységük azonban az európai átlagot bőven meghaladja, s a cél, hogy az első legyen.

A NIBEK már létezik, csak más néven

Pintér szerint a NIBEK, vagyis a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ esetében óriási a félreértés, ez most is létezik, SZEBEK, vagyis Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központként, a kettő közt csak az lenne az eltérés, hogy az új szervezet bűnügyi információs központként az Alkotmányvédelmi Hivatalnál is meg tudja nézni, hogy ott van-e a keresett személyre vonatkozó adat. Vona Gábor szerint mivel a tárcával szemben sincs meg a bizalom, a "Kubatov-listák országában" részükről nem támogatható az adatkezelési összpontosítás.

A jobbikos politikus felszólalt a szerinte "nemzetközi nyomásra megszüntetett Magyar Gárda" érdekében. Mint mondta, a bíróság által feloszlatott szervezethez tartozó emberek a Gyurcsány-kormány politikájával fordultak szembe, akik viszont kriminalizálták őket. Pintér szerint ugyanakkor a gárdával szemben van egy feloszlató ítélet és amíg ez hatályban van, érvényt fognak szerezni neki. Kifejtette azt is, hogy az államnak rendfenntartási monopóliuma van. Az Országos Polgárőr Szövetséghez lehet csatlakozni, de önálló szervezet, amely ennek a monopóliumnak a megdöntésére irányul, az nem lesz - szögezte le.

Egy hallgató azt kérdezte Vona Gábortól, nem gondolja-e úgy, hogy pártja félelmet keltő megnyilatkozásokat tesz, a pártelnök azonban hangsúlyozta, olyan törvényjavaslatuk nem volt, amely fajra, nemre, bőrszínre megkülönböztető lett volna. A "cigánybűnözésről" szólva azt mondta: szívesen lemond a kifejezésről, ha a tartalomról elkezdenek beszélni. Pintér Sándor szerint munkára kell szoktatni mindenkit, mert az alsóbb rétegeket csak így lehet felemelni.

A közmunkaprogrammal összefüggésben a Jobbik elnöke azt mondta, szükség van rá a szociális helyzet miatt és munkaügyi szempontból is, szerinte közbiztonságot javító, nemzetgazdaságot segítő, település vagy regionális szempontokat erősítő hatása is van. Továbbá "lélektani pozitívumaként" említette, hogy "elősegíti a munka megbecsültségének helyreállítását".

©

Pintér Sándor elmondta, a programban 206 ezer embernek tudnak munkát adni, jelenleg 188 ezret foglalkoztatnak, a fennmaradó részt a mezőgazdaságban helyezik el. A közfoglalkozást a 47 hátrányos és további 47 kiemelten hátrányos helyzetű településre összpontosítják. Mint mondta, bízik benne, hogy két év múlva például a mezőgazdaságban dolgozók szociális szövetkezetté alakulnak át, önfenntartókká válnak és már nem lesznek a közfoglalkoztatás rendszerében.

Pintér szerint is meg lehet élni 47 ezer forintból

Hatalmas taps fogadta azt a hallgatói kérdést, miszerint a vita résztvevői szerint meg lehet-e élni 47 ezer forintból, vagyis a közmunkabérből. Pintér Sándor azt mondta: "ha megtermeli a saját településén azokat a javakat, amelyek az élelmezéséhez szükségesek, mert kap hozzá magot, kap hozzá megfelelő nevelt állatot először, kap hozzá még esetleg malacot, vagy kecskéket kérnek sokan, hogy a tej is meglegyen minden nap, akkor meg". Vona Gábor ugyanerre a kérdésre azt válaszolta: "nem lehet megélni 47 ezer forintból, azt gondolom, hogy ez nyilvánvaló. A kérdést inkább úgy kellene feltenni, hogy tud-e többet fizetni a közmunkaprogramért cserébe a kormány a jelenlegi gazdasági helyzetben". A Jobbik elnöke hozzátette: "az én válaszom egyértelmű, ki kell próbálni".

A Pintér Sándor által említett vetőmag- és élőállat adomány az Orbán Viktor tanácsadója, a havonta egy milliót kereső Hegedűs Zsuzsa által vezetett Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány programjára emlékeztet, amely a hátrányos helyzetű kistérségek lakóinak juttat adománypénzekből vetőmagot és élőállatokat, ezzel próbálva ránevelni az ott élőket, hogy próbáljanak önfenntartóvá válni. Az adományozással kapcsolatban azonban többször felmerültek kétségek.

Vona arról is beszélt, hogy 2010 óta azt érzi, a politika következmények nélküli világ maradt, s "az elszámoltatás azért nem történik meg, mert az elszámoltatót is el kellene számoltatni". Pintér Sándor ugyanakkor kifejtette: az elszámoltatás keretén belül mintegy 130 eljárás van folyamatban, ezek elsősorban korrupciós ügyek.

"Rasszisták, haza!"

A rendezvény elején, amikor Vona Gábor először kapott szót, egy fiatal bekiabált, hogy "rasszisták, haza!", egy másik pedig azt kiabálta: "munkahelyet, ne rendőrállamot". Vona úgy reagált: ez "nagyon kreatív volt", amire az egyik fiatal visszakiabált, hogy "mint ti Miskolcon". Ezt követően három fiatal elhagyta az előadótermet. Az Ifjú Demokraták később közleményt juttattak el az MTI-hez, amelyben azt írták: ők voltak azok, akik tiltakozásukat kifejezték a rendezvény során.

Mint közleményükben írták: mélységesen felháborítja őket, hogy "Vona Gábor személyében egy rasszista, antiszemita, saját meghatározása szerint is antidemokratikus párt" képviselője tartott előadást az egyetemen, még akkor is, ha erre a szervezők kérték őt fel. Másrészt azt is "szégyenteljesnek" nevezték, hogy "a Tárcatükör sorozat történetében példátlan rendőri védelem vette körbe az épületet, és bent is jószerivel több volt az úgynevezett terrorelhárító, mint a diák és az újságíró". Mint írták: a jövőben is kiállnak az emberi jogok, a parlamenti demokrácia értékei mellett, s egyúttal tiltakoznak a "rendőrállam" ellen.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Trükkösen tesztelnék le, elfogadható-e még Handó Tünde túlhatalma

Trükkösen tesztelnék le, elfogadható-e még Handó Tünde túlhatalma

Politikai társasjátékhoz forgatott klipet Pálfi György

Politikai társasjátékhoz forgatott klipet Pálfi György

Szerdától drágul a benzin

Szerdától drágul a benzin

Gondja akadt a "csokicső" reklámjával a versenyhivatalnak

Gondja akadt a "csokicső" reklámjával a versenyhivatalnak

Megölte az új Oroszlánkirályt a Disney a nagyravágyásával

Megölte az új Oroszlánkirályt a Disney a nagyravágyásával

A stadionépítési láz az NB III.-ban is tombol: mutatunk néhány kirívó példát

A stadionépítési láz az NB III.-ban is tombol: mutatunk néhány kirívó példát