szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Körvonalazódik a második Orbán-kormány által szorgalmazott államigazgatási reform utolsó szakasza: a kormányhivatalnokok felügyelete alatt működő járások szinte az összes feladatot elvonnák a városoktól, falvaktól, amelyek az iskoláikat és kórházaikat is elveszítik. A központosítás jelentős forráselvonással járhat, ami bosszantja ugyan a vidéki fideszes politikusokat, ám többen abban reménykednek, hogy a parlamenti létszám megfelezése után az új hivatalokban építhetik majd karrierjüket.

A városok, falvak üzemeltetésén kívül 2013 januárjától szinte alig marad valami dolguk az önkormányzatok vezetőinek, ha átmegy a Fideszen belüli egyeztetéseken a kormány javaslata a legkisebb államigazgatási egységek, a járások megszervezéséről – értesült több kormánypárti forrásból a hvg.hu. A hétfői fideszes frakcióülésen információink szerint újabb éles vita robbant ki a járásokról, mert a képviselők sem a térképekkel, sem a funkciókkal nincsenek megelégedve. A vidéki képviselők közül többen a hivatalvezetői posztok iránt érdeklődve azt szeretnék, hogy a tisztség és a parlamenti mandátum legalább 2014-ig ne legyen összeférhetetlen: így vonulnának vissza a 199 fős Országgyűlés bevezetéséig az országos politikából.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) január elején bocsátotta társadalmi egyeztetésre a kormany.hu-n a járások határait tartalmazó térképeket, és törvényalkotási programjában februárra ígérte a körzetek feladatairól, jogköreiről és anyagi hátteréről szóló törvénytervezetet, de a kormányon, a Fidesz-frakción belüli éles viták és az önkormányzati szövetségek kritikái miatt csúszik a javaslat parlamenti beterjesztése. A kormánypártok szezonindító február 8-10-i egri frakcióülésén több vidéki képviselő élesen bírálta a járásokról szóló terveket, a határok számát és meghúzását, a központok kijelölését. Az Origo információi szerint nemcsak vidéken, hanem Budapesten is feszültségeket okozott a határok meghúzása: a XII. kerületet vezető Pokorni Zoltán a fővárosi kormánymegbízottat, Pesti Imrét bírálta, amiért nem kérte ki előzetesen a polgármesterek véleményét.

Az egri frakcióülést követő sajtótájékoztatóján Lázár János, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője azt mondta, tisztázni kell, hogy miért van szükség az önkormányzatoktól újabb feladatokat átvállaló járások kialakítására, milyen célt fognak szolgálni, továbbá a határokat is újra kell gondolni. Az elmúlt két hétben nem került nyugvópontra a vita, Lázár hétfői sajtótájékoztatóján azt nyilatkozta, Kósa Lajos pártalelnök és Rácz Róbert regionális igazgató vezetésével tovább gyűjtik a frakcióban a vidéki képviselők panaszait.

Menekülőútnak szánják a hivatalt

„Össze kell hangolni a Fidesz választókerületi elnökeinek tervezett listáját és a járási beosztást” – mondta el az egyik neve elhallgatását kérő fideszes forrás a hvg.hu-nak, milyen szempontok merültek fel az utóbbi napokban a közigazgatási reform vitájában.

Kubatov Gábor pártigazgató, Pesti Imre és Kósa Lajos - összevetik a listákat
©

A parlamenti politikus arra utalt, hogy a 199 fős választójogi törvény tavalyi elfogadása után – amely az egyéni választókerületek számát 176-ról 106-ra csökkentette – a Fidesz szervezetét is át fogják alakítani: a választókerületekért felelős, a regionális igazgatóknak, közvetve a pártelnöknek alávetett vezetők számát is csökkenteni fogják. A nagyobbik kormánypártban bevett szokás, hogy a választókerületi elnököt indítják az adott kerületben országgyűlési választásokon, ugyanakkor a kormány azt tervezi, hogy 2014-ig kimondja az önkormányzati posztok és a képviselői tisztség összeférhetetlenségét, márpedig több választókerületi pártszervezet élén jelenleg polgármester áll.

Információink szerint Lázár János frakcióvezető szinte már mindenkivel elbeszélgetett a frakcióból a 2014 utáni terveiről: több forrásból is úgy értesültünk, már kész a 106 választókerületi elnök – potenciális képviselőjelölt – nevét tartalmazó lista, melyet a következő 2-3 hétben fognak véglegesíteni a párt vezető testületeiben. Így azok a képviselők, akiket 2014-ben nem indít a Fidesz-KDNP, és nem kerülhetnek fel az országos listára sem, továbbá az önkormányzatokban sincs tisztségük, szeretnének a járási hivataloknál elhelyezkedni, kinézték a vezetői posztot maguknak.

A KIM ezzel szemben inkább közigazgatási szakembereket akar a járások élén látni, így a minisztériumban már az is felmerült, hogy már 2013-tól összeférhetetlenné tennék a posztot a képviselőséggel. Ez ellen forrásaink szerint többen tiltakoznak a frakcióban, és azzal érvelnek, hogy a 19 megyei kormányhivatal közül 13 élére tavaly szintén fideszes vagy KDNP-s parlamenti képviselő került, mégsem kellett lemondaniuk az országgyűlési mandátumukról. „Többek között ez is szerepet játszik abban, hogy a minisztérium terveinél több járást akar a frakció” – mondta egy kormánypárti képviselő. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter január közepén még azt nyilatkozta, a 175-ös szám kőbe van vésve, és ha a képviselők, polgármesterek új körzetet követelnek, vegyék figyelembe, hogy ez egy másik járás megszűnését eredményezheti. A vitát látva február közepén a Magyar Nemzetnek már azt mondta, lehet szó újabb járások kialakításáról.

Határ a csillagos ég

A járásokat úgy kell kialakítani, hogy a hivatalok a lakosság számára elérhetőek legyenek, ne kelljen sokat utazniuk az ügyes-bajos dolgaik elintézése miatt – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Lázár János, mit vár a KIM-től a kormánypárti frakció.

A járások térképe - 175 kerület, 175 hivatalvezető
©

A képviselőcsoport vezetője szerint arról már döntés született a Fideszben, hogy az előzetes tervekkel ellentétben nem 7, hanem a kerületek számával megegyező 23 járást kell létrehozni a fővárosban. A politikai és a szakmai elvárások miatt jelentős mértékben megdrágulhat a közigazgatási reform – egy kormányzati forrás szerint akár 100 milliárd fölé futhat –, pedig a KIM január elején a Magyar Nemzetnek még azt közölte, az átalakításra csak 15-20 milliárd forint jut.

Az önkormányzati vezetők nemcsak a körzetek száma, a határok esetenként furcsa, a közlekedési és földrajzi adottságokat figyelmen kívül hagyó meghúzása miatt idegesek, hanem a járási funkciók meghatározása miatt is. A közigazgatási tárca mostanáig nem tette közzé, hogy milyen szerepet szán a járásoknak, viszont a frakción belüli egyezetések során nyilvánvalóvá vált, hogy az egyes állami funkciók – a nagyobb városokban elérhető földhivatalok, munkaügyi központ – „letelepítése” mellett számos, jelenleg az önkormányzatoknál lévő ügyintézés „feltelepítésére”, azaz elvonására is sor fog kerülni 2013-tól.

Kiürülő önkormányzatok, növekvő bürokrácia

Információink szerint a képviselőkkel közölték a kormány szakemberei, hogy a jövőben járásokhoz kerülnek az okmányirodák, a hagyatéki, az anyakönyvi, a házasságkötési és a gyámügyek. Bár az építési engedélyeztetés első foka az önkormányzatoknál maradhat, a másodfok szintén a járási hivatalokhoz kerül. Forrásaink szerint ez azért is bosszant több fideszes önkormányzati politikust, mert az önkormányzatiség kiüresedésétől tartanak. A szabálysértési ügyek már áprilistól átkerülnek a fővárosi, megyei kormányhivatalok hatáskörébe, az oktatási és az egészségügyi intézmények államosításával pedig a települések ezeket a feladataikat – és velük a milliárdos állami normatívákat – is elveszítik.

Közmunkások a falu szélén - mi marad az önkormányzatnál?
©

Az igazgatási funkciók elvonása után már csak az egyes szociális ügyek és a település-üzemeltetés marad az önkormányzatoknál. Míg a nagyobb településeken, várásokban a helyi tömegközlekedés fenntartása, a vagyongazdálkodás jelentős feladatokat ró továbbra is a hivatalokra, a kisebb falvak önkormányzatai – illetve a köztük létrejött kistérségi társulások – a járási rendszer kialakításával lényegében teljesen kiürülnek majd.

Ez további forráselvonást jelenthet az önkormányzati szektorban, hiszen az igazgatási feladataikra most pénzt kapnak az államtól. Az egyik fideszes képviselő – aki egyben önkormányzati vezető is – a hvg.hu-nak azt mondta, az igazgatásra, ügyintézésre kapott pénz a kisebb településeken a költségvetésnek akár 40-60 százalékát is kiteheti, így az állami fenntartású járások kialakítása nagy érvágást jelenthet.

„A polgármesterek büszkék arra, hogy hány embernek adnak munkát. Nyilván most a feladatokkal a munkaerőt is átirányítják a járási hivatalba” – hívta fel egy másik szempontra a figyelmet a kormánypárti politikus. Ugyanakkor a képviselő szerint a települési hivatalok dolgozók közül az államigazgatási, ügyintézési feladatok mellett kifejezett önkormányzati teendőket is ellátnak (például megírják a képviselőtestületek elé kerülő határozattervezeteket). Így a járások kialakítása akár a bürokrácia növekedésével is járhat, hiszen az áthelyezett dolgozók helyére a települések újabb munkatársakat kell majd felvegyenek. „Téved, aki azt gondolja, hogy az igazgatási ügyintézés önkormányzati feladat. Kényszerből került 1990 után az éppen létrehozott önkormányzatokhoz, mert 1984-ben megszűntek a járások, és az államnak pedig nem volt apparátusa az ügyintézésre” – mondta a hvg.hu-nak a Fidesz-frakció egyik jogász-szakpolitikusa.

Információink szerint az önkormányzati politikusok most azért lobbiznak a kormánypárti frakcióban, hogy a gyámsági, hagyatéki vagy anyakönyvi ügyintézést ne telepítsék ki a helyhatóságok épületeiből – még ha papíron a járásokhoz kerülnek is. Ám ez tovább drágítaná a reformot, hiszen a feladatok és a dolgozók átvétele mellett a központi költségvetésnek még irodahelyiségeket is bérelniük kéne az önkormányzatoktól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
M. László Ferenc Itthon

Fideszes lobbik rajzolják át az ország térképét

Össztűz alá vették Navracsics Tibort a Fidesz-frakcióban a polgármesterek, mert elégedetlenek a közigazgatási reformmal, a 175 járás határainak meghúzásával. Míg ellenzékben „falurombolást” emlegetve élesen támadtak mindenféle változást, mára a Fidesz vezetői is belátták, ésszerűtlen 3200 hivatalt fenntartani, az átalakításról azonban a kormányban sincs egyetértés.

hvg.hu Itthon

Térkép: így osztanák fel új járásokra Magyarországot

Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a járási rendszer kialakításáról szóló elképzeléseit. Országosan 168 járás, Budapesten pedig hét úgynevezett körzet létrehozását tervezik.

Vasárnap bemutatkozik a kecskeméti elektromos Mercedes

Vasárnap bemutatkozik a kecskeméti elektromos Mercedes

Müller: "Tetőzik a harmadik hullám, magas számokkal küszködünk"

Müller: "Tetőzik a harmadik hullám, magas számokkal küszködünk"

Kálmán Olga a legesélyesebb ellenzéki jelölt a II. kerületben

Kálmán Olga a legesélyesebb ellenzéki jelölt a II. kerületben