szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar külügyminiszter a Közép-Európai Egyetemen (CEU) tartott fórumán arról beszélt, az ország elkötelezett a minél mélyebb uniós integráció iránt.

"Orbán Viktort kellene arról megkérdezni, mire gondolt pontosan akkor, amikor március 15-én arról beszélt a Kossuth téren, hogy nem leszünk gyarmat" - mondta Martonyi János magyar külügyminiszter a Közép-Európai Egyetemen (CEU) az ország külpolitikájáról tartott fórumon, amelyet Balázs Péterrel, a CEU nemzetközi tanszékének vezetőjével, Bajnai-kormány volt külügyminiszterével közösen tartott.

Martonyi János a magyar külpolitika kulcselemének nevezte az unión belüli integráció elmélyítését, és az Európai Unió bővítését. Ezen kívül, mint mondta, a magyar külpolitika fő prioritása egy "szélesebb értelemben vett közép-európai együttműködés", amely a visegrádi országokon túl Ausztriát, valamint a Nyugat-Balkán államait is magában foglalja. De, mint fogalmazott, ezt a regionális integrációt is az EU keretein belül kell értelmezni.

Lapunk ennek kapcsán kérte arra külügyminisztert, hogy kommentálja Orbán Viktor miniszterelnök hétvégi szavait. Martonyi János azt mondta, bár ő maga nem hallotta élőben a beszédet, a miniszterelnök biztos nem arra gondolt, hogy az EU-n belül lennénk úgymond gyarmati sorban, és Orbán Viktor beszéde végén külön is hangsúlyozta, hogy Magyarország jövője az unión belül képzelendő el. De, mint mondta, a legjobb mégis csak az lenne, ha magát Orbán Viktort kérné fel bárki a beszéd értelmezésére.

A hvg-hu másik kérdésére, hogy a magyar kormány miért nem akar szembenézni a szlovákiai politikai változásokkal, és miért az elmúlt két évben két választáson is elbukott Magyar Koalíció Pártját tekinti a felvidéki magyarság egyetlen politikai képviselőjének, szemben a szlovák-magyar Most-Híd párttal, a külügyminiszter azt válaszolta, a magyar kormány minden szlovák parlamenti párttal jó viszonyra törekszik, és abban bízik, hogy megmaradnak a két ország jó kapcsolatai.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!