szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A budapesti József Attila Gimnázium húsz tanára tiltakozik a XI. kerület ma délutáni képviselő-testületi ülésén az ellen, hogy az intézmény nyugdíjba vonuló igazgatójának posztjára az önkormányzat által preferált "külsős" jelölt kerüljön. Korábban a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnáziumban is hasonló okokból tiltakoztak a tanárok és a szülők, ott végül új pályázatot írtak ki.

"Nem voltunk még ilyen helyzetben, nincs forgatókönyvünk, de az iskola felbolydult, mint egy méhkas" - írta le a helyzetet a hvg.hu-nak Bíró Gábor, a József Attila Gimnázium egyik tanára.

Az eredeti tervek szerint az önkormányzati ülésen az egész nevelőtestület tiltakozott volna, de Bíró szerint telefonon megfenyegették az iskolát, hogy ha órák maradnak el a tiltakozás miatt, akkor "ellenőrzéseket kapnak a nyakukba". Ezért végül az a 20 tanár megy el az ülésre, akiknek éppen nincs órájuk.

Bíró Gábor is aláírta azt a felhívást, amelyet a nevelőtestület tett közzé az igazgatóválasztással kapcsolatban csütörtökön. Ebben felidézik, hogy az igazgatói posztra a februárban meghirdetett önkormányzati pályázaton ketten pályáztak: egy „külsős”, Szabó Orsolya, valamint az iskola eddigi igazgatóhelyettese, Juhász András.

A jelenlegi helyettes pályázatát a szülői munkaközösség, az iskolaszék, a diákönkormányzat, a nevelőtestület és az alkalmazotti kör is egyhangúlag, ellenszavazat nélkül támogatta. Szabó Orsolya mindössze a diákönkormányzattól kapott két szavazatot, pályázatát a nevelőtestület súlyos szakmai hiányosságok miatt elutasította - olvasható a felhvásban, amelyet a 168 Óra is közzétett.

Április 17-én az önkormányzat oktatási bizottsága Szabó Orsolya pályázatát 2 nem és 6 tartózkodó szavazattal értékelte, Juhász András 2 igent és hat tartózkodó szavazatot kapott - az oktatási bizottság fideszes, KDNP-s és jobbikos képviselői tartózkodtak. Egyetlen képviselő sem indokolta döntését, nem adott magyarázatot arra, hogy számára szakmailag miért nem elfogadható Juhász András pályázata.

"A gimnázium tantestülete letaglózva és döbbenettel áll az oktatási bizottság szakmailag teljesen megalapozatlan és érthetetlen döntése előtt. Az iskola nevelőtestületét, a szülők, diákok véleményét, a közoktatási szakértő javaslatát semmibe vették, arra sem méltattak senkit a képviselők, hogy véleményüket indokolják. Kérdésünk az: AKKOR MI ALAPJÁN DÖNTÖTTEK?" - írja a felhívás.

"A nevelőtestület egy emberként fog részt venni az önkormányzat április 19-i (du. 2 órakor) képviselő-testületi ülésén, ahol a grémium végleges döntést hoz a pályázatok ügyében. Követeljük, hogy a képviselők vállalják döntésüket, és szakmai, pedagógiai érveikkel, indoklásukkal támasszák alá véleményüket!" - olvasható a szövegben.

Bíró a hvg.hu-nak azt mondta, aláírásokat gyűjtöttek az igazgatójelölt ellen, akit a "nyakukba akarnak ültetni" és petíciót is át akarnak adni az ülésen, igaz, nem tudják, kinek, mert egyelőre nem biztos, hogy a kerület polgármestere is ott lesz-e.

Korábban egy másik iskolában is hasonló botrány bontakozott ki: a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium új igazgatójának megbízása ellen is tiltakozott a tantestület és a szülők egy része. Ott huszonhárom tanár lemondott osztályfőnöki, illetve munkaközösség-vezetői megbízatásáról is, a szülők pedig nyílt levélben tiltakoztak. Kedden végül a Pest Megyei Intézményfenntartó Központ (PMIK) új pályázatot írt ki az ottani igazgatói posztra.

"Miután a törvényi szabályozás nem egyértelmű, azért, hogy semmilyen támadás ne érhesse a pályázaton nyertes kinevezett vezetőt, a Nefmi úgy döntött, hogy megismételteti a pályázat kiírását" - közölte a PMIK. A különböző módon kiírt korábbi pályázatoknál figyelembe vették a jogszabályi kereteket, nem történt hiba, így felelősségre vonás sem indokolt - tette hozzá a titkárság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Van, ahol egész nap megmaradhat a köd, máshol napos idő lesz

Van, ahol egész nap megmaradhat a köd, máshol napos idő lesz

Most húzta keresztbe a Fidesz az ellenzék külön listás terveit

Most húzta keresztbe a Fidesz az ellenzék külön listás terveit

Sztár gasztrobloggerrel erősít Újlipótváros jellegzetes étterme

Sztár gasztrobloggerrel erősít Újlipótváros jellegzetes étterme