szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A rendezvények biztosításánál foghatott vastagon a ceruzájuk, valamint túlméretes járművek engedélyeztetésével trükközhettek azok a budapesti rendőri vezetők, akiket kedden mentettek fel. Az ORFK az üggyel kapcsolatban a hvg.hu-val csak annyit közölt, fegyelmi vizsgálatot rendeltek el.

Nem kettő, hanem három, a Budapesti Rendőr-főkapitányság állományába tartozó rendőri vezetőt mentettek fel beosztásából a hvg.hu tudomása szerint. A budapesti főkapitány rendészeti helyettese, Markó Attila és a Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője, Jánosik István mellett a biztosítási osztály irányítója, Ács Emese ellen is fegyelmi vizsgálat indul, amely arra terjed ki, hogy a vezetők több túlórát írtak-e be maguknak, s vettek-e fel utánuk jelentős összeget.

Emellett úgy tudjuk, ellenőrzik azt is, hogy a három vezető feladatköréhez tartozó különböző rendezvények biztosításával kapcsolatos szerződésekkel minden rendben volt-e, valamint megnézhetik azt is, hogy a felmentettek vagy beosztottaik trükközhettek-e túlméretezett szállítmányok közlekedésének engedélyeztetésével. Ezeknek a járműveknek ugyanis a nagy teher miatt nem mindenhová lehet behajtaniuk, illetve a szállítmányok közlekedését engedélyeztetni kell a rendőrségen.

©

A felmentés hátterét hivatalosan nem tudatták, és bár a BRFK vezetőiről van szó, az ügyben nem a fővárosi főkapitányság, hanem az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) nyilatkozik. Az utóbbi részéről a hvg.hu-nak megerősítették, hogy Ács Emese vezetői beosztását is indoklás nélkül visszavonták, erre a jogszabályok lehetőséget adnak.

A felmentett három rendőri vezető közül Markó Attilával kapcsolatban korábban szintén beszámoltunk egy vizsgálatról. 2010-ben kiderült, hogy a gödöllői és a budapesti III. kerületi kapitányságon is meghamisították a bűnügyi statisztika adatait. Emiatt Hatala József országos rendőrfőkapitány feljelentést is tett az ügyészségen. Az eljárásról azóta nem tudni, pedig érdekes helyzetet teremtett: az óbudai kapitányság vezetője ugyanis a vizsgálat által érintett időszakban pont Markó Attila volt, aki innen került át a BRFK-ra.

Itt is, ott is

Egy-egy magas beosztású vezető felmentése a rendőrségnél sem szokatlan. Emlékezetes, hogy a volt II. kerületi rendőrkapitánynak, Hangyási Sándornak és az egykori józsefvárosi parancsnoknak, Práger Ferencnek is távozniuk kellett a testülettől. Az előbbi vezetői megbízását két évvel ezelőtt vonták vissza. Az ügyészség később magánokirat-hamisítással és nagy értékre elkövetett készpénzfizetési eszközzel való visszaéléssel vádolta meg az ezredest.

Práger Ferencet pedig azzal vádolták, hogy 2008-2009-ben több alkalommal szegte meg hivatali kötelességét azért, hogy jogtalan előnyt szerezzen másoknak például szabálysértési bírságokkal, nyomozás elrendelésével vagy játékteremhez szükséges rendőrségi hozzájárulással kapcsolatban. A nyugalmazott ezredes tagadta a vádakat.

Az viszont ritka, hogy egy rendőrszakmai terület "komplett" vezetését felállítanák, jelen esetben a fővárosi rendészet vezetőjét, a helyettesét és annak egyik beosztottját is. Értesüléseink alapján a vezetői beosztásaikból felmentettek ügye egy ellenőrzés során derült ki. Úgy tudjuk, a túlórák összesítése és visszaellenőrzésük most folyik a BRFK-n, s utána döntenek arról, hogy az ügynek lesz-e esetleg büntetőjogi következménye. Az ORFK tájékoztatása szerint Hatala József országos rendőrfőkapitány máris fegyelmi eljárást lefolytatását rendelte el.

Az üggyel kapcsolatban több kérdést tettünk fel a BRFK-nak és az ORFK-nak, de nem kaptunk választ. Megkérdeztük, hogy az elmúlt négy évben Budapest területén mennyi túlméretezett szállítmány biztonságos közlekedéséhez kértek rendőri biztosítást a BRFK-tól. Ezért a biztosításért kell-e fizetni, ha igen, az mekkora összegbe kerül? Emellett kértük, adják meg azt, hogy a BRFK hány ügyben és mennyi bírságot szabott ki amiatt, hogy a túlméretezett szállítmányok Budapesten való áthaladását nem jelezték a rendőrségnek.

A rendőrségi korrupció

A rendőrségi korrupcióról Krémer Ferenc szociológus a hvg.hu korrupcióellenes sorozatában írt. „Sajnálatosan az utóbbi tizenhárom évben senki sem volt kíváncsi arra, hogyan alakult a rendőrségi korrupció – az ilyen kutatásokhoz ugyanis Magyarországon az ORFK engedélyére volt és van szükség. Olvashattunk viszont győzelmi jelentéseket, melyek azt bizonyítják, hogy igen hatékonyan működik még ma is az a mechanizmus, amely leplezni akarja a valóságos helyzetet.”

Krémer Ferenc úgy véli, tévedés azt hinni, hogy a rendőrök az alacsony fizetések miatt korruptak, illetve, hogy ellenőrzéssel és a büntetés szigorával vissza lehet szorítani a rendőri korrupciót. A szociológus írásában azt hangsúlyozta, hogy „korrupció a rendőrségen is éppen úgy van, mint mindenütt máshol, a valóban jelentős nyereséggel járó korrupcióra azoknak van lehetőségük, akik a szervezeti hatalom csúcsain állnak. Az, hogy milyen mértékben nyitott számukra ez a lehetőség, alapvetően két tényezőtől függ: a szervezeti és a politikai viszonyok minőségétől.”

A rendőri és ügyészi korrupció legveszedelmesebb formája, a politikai korrupció sem a beosztott rendőrökhöz kötődik – állapítja meg Krémer Ferenc. „Ennek klasszikus esete az, amikor a helyi politikai hatalmasságok és a rendőrség helyi vezetői között alakul ki korrupt kapcsolat, és a politikusok a saját hatalmuk érdekében felhasználhatják a rendőrség hatalmát és eszközeit.”

Cs. B.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Itthon

Pintér elégedett a budapesti főkapitány munkájával

A Népszava pénteki, a budapesti főkapitány menesztésének lehetőségét felvető cikkére reagálva közleményben tudatta a belügyminisztérium, hogy a tárcát vezető Pintér Sándor és az országos rendőrfőkapitány, Hatala József elégedett Tóth Tamás budapesti rendőrfőkapitány szakmai munkájával.

Csikász Brigitta Itthon

Gödöllőn és Óbudán meghamisították a bűnügyi statisztikát

A gödöllői és a III. kerületi kapitányságon történt statisztika-hamisítás miatt tett feljelentést Hatala József országos rendőrfőkapitány – tudta meg a hvg.hu. A rendőrség hivatalosan nem kommentálta az értesülést, mondván, az ügyészség vizsgálódik az ügyben.

MTI Itthon

Leváltottak két budapesti rendőri vezetőt

A belügyminiszter kedden indoklás nélkül visszavonta a budapesti rendőrfőkapitány rendészeti helyettesének vezetői megbízatását, az országos főkapitány pedig a közlekedésrendészeti főosztály vezetőjéét - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

7,6 billió forintért megveszi a Slacket a Salesforce

7,6 billió forintért megveszi a Slacket a Salesforce

Jobbak lennénk, mint hittük?

Jobbak lennénk, mint hittük?

Hétvégi járatot indít a BKK Normafára

Hétvégi járatot indít a BKK Normafára