szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor szombaton többek között Hiller István, Schmidt Mária és Ókovács Szilveszter mellett tart előadást fiataloknak a kőszegi Jurisics-vár udvarán. A kormányfő kérdésekre is válaszol majd.

A kormányzat azért dolgozik, hogy a fiatalok számára ne legyen nyomasztó egzisztenciális kérdés annak eldöntése, hol éljék le az életüket: külföldre menjenek dolgozni, vagy inkább itthon maradjanak - hangsúlyozta szerdán Kőszegen Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, megnyitva a Tranzit - Fesztivál a határon elnevezésű közéleti rendezvénysorozatot.

A legjobb az lenne, ha a menni és a hazatérni nem lennének egymást kizáró fogalmak, ha a fiatalok szabadon dönthetnének és minél többüknek lehetősége lenne egy időt külföldön tölteni, majd a tapasztalatokkal gazdagodva hazatérni - mondta. Ehhez megfelelő életpálya programokra, ösztöndíj-rendszerre, magas színvonalú felsőoktatásra, a fiatal vállalkozók támogatására és új munkahelyekre van szükség - fűzte hozzá.

A fiatalok külföldi tanulását olyan programokkal lehet segíteni, mint például az Erasmus - jegyezte meg. Ugyanakkor a magyarországi felsőoktatásban tanuló külföldi diákok létszámának növelését is komoly értéknek nevezte, hozzátéve, hogy ezért 2020-ig a jelenleg nálunk tanuló 20 ezer diák létszámát meg kívánják háromszorozni.

A következő három napban a közélet, a gazdaság, a nemzeti és kisebbségi kérdések iránt érdeklődő, zömmel egyetemista fiatalok, ismert politikusokkal, gazdasági szakemberekkel, oktatókkal, közéleti emberekkel találkozhatnak.

A legnagyobb érdeklődés Orbán Viktor miniszterelnök látogatását előzi meg, aki szombaton délután találkozik a fiatalokkal; a Jurisics- vár udvarán tart előadást és válaszol kérdéseikre.

Az előadók között lesz például Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetője, Vitézy Dávid a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója, Németh Zsolt a külügyminisztérium államtitkára, Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár, Hiller István szocialista országgyűlési képviselő, Schmidt Mária a Terror Háza főigazgatója, valamint Ókovács Szilveszter, a Magyar Operaházat vezető kormánybiztos.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!