szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

A rendőri korrupciós botrány egyik gyanúsítottjának, Kalmár Tamásnak az ügyvédje szerint nem zárható ki, hogy a "nyomozás segítésére" az ügyészséghez átvezényelt rendőrök informális úton jelentenek Pintér Sándor belügyminiszternek a rendőri korrupciós ügyben folyó vizsgálatokról, és szerinte a nyomozás többi szereplője is elfogult. Az ügyészség szerint minden szabályosan zajlik.

„Az ügyészséghez vezényelt rendőrök minden bizonnyal rendszeresen informális csatornákon jelentenek a belügyminiszternek és a felső rendőri vezetésnek” – írta a Központi Nyomozó Főügyészségnek (KNYF) címzett levelében a korrupciós botrányban gyanúsított egyik rendőri vezető, Kalmár Tamás ügyvédje. Arató György azt követően fordult az ügyészséghez, hogy megtudta, a KNYF-en az általuk indítványozott tanúkat (akik vezető beosztású rendőrök) olyan rendőrök hallgatják ki, akiket elvileg a nyomozás támogatására rendeltek át. Ez pedig (tekintettel a rendőrség hierarchikus szervezetére), "felveti, hogy mennyire tudnak elfogulatlanul eljárni a nyomozásban", ráadásul "nem zárható ki, hogy az illetők informálisan jelentenek Pintér Sándornak".

Kalmár Tamást, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) volt közrendvédelmi főosztályvezetőjét másik három rendőrrel – Gulyás Imrével, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) volt Szervezett Bűnözés Elleni Főosztályának vezetőjével, az ezen belül működő speciális ügyek osztályának irányítójával, Hopka Lajossal és a BRFK Információs Főosztályának felderítő nyomozójával, Koblencz Attilával – együtt bűnszervezetben elkövetett vesztegetéssel gyanúsítja az ügyészség.

Kalmárék ezért abban bíznak, hogy indokaik alapján az általuk kért tanúk meghallgatása előtt "a nyomozásban részt vevő valamennyi rendőrt, akiktől nem várható, hogy az ügyet elfogulatlanul ítélik meg, kizárják".

Kalmár Tamást rendőrök kísérik ki a tárgyalóteremből június 6-án
©

Arató György a hvg.hu-nak azt mondta, továbbra sem tudják, miért nyilvánították bűnszervezet tagjává Kalmárt (aki tagadta, hogy ismerné a másik három vádlottat), az ügyészség érvelése továbbra is csak általánosságokat tartalmaz. "A KNYF még az állítólagos illegális rendőri védelemben részesülő szórakozóhelyeket sem tudta felsorolni" – mondta a védő. Ügyvédje szerint Kalmár Tamás azt sem értette, hogy az ügyészség miért gondolja, hogy a helyek bezáratása a rendőrök feladata lett volna, hiszen "az ozorai fesztivállal kapcsolatban is kiderült, hogy arra csak a jegyző a jogosult".

Arató György szerint védence biztos benne, hogy az ügyészség "nemhogy bizonyítani, de megállapítani sem tudja, hogy főosztályvezetői beosztását felhasználva kinél – rendőr, tűzoltó vagy társhatóság illetékese – hogyan, milyen módszerrel – megtévesztés, befolyásolás, vesztegetés – érte el, hogy V. László érdekeltségeit ne ellenőrizzék". Kalmár Tamás ezt "hangulatkeltésnek" tartja, amire hivatkozva előzetesben tarthatják őt, csakúgy, mint az ügyészség három hónapja minden beadványában szereplő kijelentését is, hogy „a rendelkezésre álló adatok alapján a bűncselekmények és az elkövetők számának jelentős mértékű bővülése várható".

A Belügyminisztérium megkeresésünkre csak annyit közölt, nem kommentálnak ügyvédi értesüléseket. A Központi Nyomozó Főügyészség azt válaszolta lapunk kérdésére, hogy az Arató György által beterjesztett – több száz rendőrt felsoroló – meghallgatási indítványt "nem kötelesek azonnal elbírálni". Azt ugyanakkor elismerték, hogy rendőrök segítik az ügyészeket a nyomozásban. Az elfogultsági panasz elbírálása még tart.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Itthon

Korrupciós botrány: előzetesbe került a kedden előállított két rendőr

A Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezte a múlt héten kirobbant rendőrségi korrupciós ügyben őrizetbe vett G. Imrét, a Nemzeti Nyomozó Iroda volt szervezett bűnözés elleni főosztályának vezetőjét és K. Attilát, a BRFK bűnügyi információs főosztály kiemelt ügyek osztályának felderítéssel foglalkozó egykori nyomozóját.

Csikász Brigitta Itthon

Korrupciós ügy: miért most bukott meg az éjszaka császára?

Valaminek történnie kellett, ami miatt az éjszaka császára mára „kilőhetővé” vált, vagyis eljárás indulhatott vele szemben – vélekedtek a hvg.hu-nak egyformán rendőrök és V. László ismerősei is. A megkérdezettek leginkább terület-újraosztási terveket látnak a letartóztatások mögött.

Csikász Brigitta - Dezső András Itthon

A politika is védte? V. László felemelkedése és bukása

Büszke volt V. László az általa kiépített mintegy negyven szórakozóhelyből álló birodalomra – mondta el a hvg.hu-nak egyik ismerőse, aki szerint "nem ő kérte, hogy adhasson, hanem tőle vettek el pénzt, hogy létezhessen". Rendőri forrásaink szerint az "éjszaka császára" túlnőtte magát, és mostani elfogásával odaveszhet az általa felépített birodalom is.

Csikász Brigitta Itthon

Korrupciós ügy: izzik a levegő a BRFK-n, vegzálják a kisrendőröket?

Őrült ellenőrzésbe kezdtek a BRFK-n a két hete kirobbant rendőri korrupciós botrány nyomán, amit a szolgálati állomány tagjai vegzálásként élnek meg – mondták a hvg.hu-nak rendőrök. Megkérdeztünk két egykori BRFK-s vezetőt is a V. László szórakozóhelyein folytatott razziákról.

Csikász Brigitta Itthon

Korrupciós ügy: taktikákat vet be az ügyészség?

A rendőri vezetők mellett alacsonyabb beosztásúak is érintettek lehetnek a korrupció gyanús ügyben – fejtette ki véleményét Kocsis Máté, a Nemzetbiztonsági Bizottságnak egyik fideszes tagja egy beszélgetés során. A védett tanúról szóló hírt, a hvg.hu által megkérdezett volt rendőrök úgy kommentálták, hogy ez ugyanolyan taktika lehet az ügyészség részéről, mint V. László bizalmi emberének házi őrizetbe helyezése.

MTI/Népszabadság Bűnügy

A korrupcióval gyanúsított főrendőrök is átestek a C típusú átvilágításon

Minden esetben indul belső vizsgálat, amikor olyan embert gyanúsítanak meg bűncselekménnyel, akiről biztonsági szakvélemény, C típusú átvilágítás készült; a felettes azonban nem köteles figyelembe venni a biztonsági véleményt, amikor a kinevezésről dönt - tudta meg a Népszabadság a Belügyminisztériumtól a rendőrségi korrupciós ügy kapcsán.

Csikász Brigitta Itthon

Maffiózó volt az ügyészség szerint az NNI főnyomozója

Megdöbbent a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szervezett bűnözés elleni egységeinek megszüntetésén a főosztályt korábban irányító, jelenleg a korrupciós ügy gyanúsítottjaként előzetes letartóztatásban lévő Gulyás Imre. Ügyvédje, Zsurkán Béla számolt be erről a hvg.hu-nak. Elmondta azt is, számos indítványt terjesztett Gulyás és annak szintén gyanúsított volt kollégája, Hopka Lajos védőjeként az eljárást folytató Központi Nyomozó Főügyészség elé.

MTI Itthon

Tagadtak a korrupcióval gyanúsított főrendőrök

Tagadta bűnösségét az a két vezető beosztású rendőr és két civil, akiket a múlt héten korrupció gyanújával vettek őrizetbe, majd vasárnap elrendelték előzetes letartóztatásukat - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn.

hvg.hu Itthon

Rendőri korrupció: az ügynek nincs vége Polt Péter szerint

A rendőri vezetőket is érintő korrupciós ügynek még nem ért végére az ügyészség, újabb eljárások várhatók - mondta a legfőbb ügyész az InfoRádió Aréna című műsorában. Polt Péter szerint a bíróságra került büntetőügyek mintegy 0,4 százaléka évült el évente.

A tanárok üdvözlik az iskolabezárást, de a szülőknek feladja a leckét a távoktatás

A tanárok üdvözlik az iskolabezárást, de a szülőknek feladja a leckét a távoktatás

Kunetz: Tömegnyomor lehet a nyitva tartó üzletekben

Kunetz: Tömegnyomor lehet a nyitva tartó üzletekben

Totális buszháború Hódmezővásárhelyen

Totális buszháború Hódmezővásárhelyen