szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rég halott nyilasnak írt levél, ártatlan családra rátört ajtó, nagy felhajtással lefoglalt filmes kellékek – a Terrorelhárítási Központ (TEK) megalakulása óta számos bakit követett el. Pedig vezetőjük szerint ez a világ egyik leggyorsabb alakulata és hibátlanul teljesít. Összeszedtük a TEK eddigi nagy hírt kapott akcióit.

„A kommandósokat az öli meg, ha nincs munkájuk” – mondta Hajdú János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) vezetője egy kőszegi rendezvényen augusztus 25-én, kormánypárti fiatalok között. Szerencsére ez nem fordulhat elő, hiszen sajtótájékoztatóján ő maga számolt be arról, hogy egy nap két-három elfogása is van a TEK-nek, a műveleti egységeknek pedig az elmúlt két évben több mint kétszáz éles bevetésük volt.

Köpenyes férfi játék pisztollyal

„Fontos volt gyorsan cselekedni, mert hamarosan kicsöngettek volna” – ezzel indokolta Hajdú János, a Terrorelhárítási Központ vezetője, miért hajtottak végre egy villámgyors akciót a Műegyetemnél, ahová az után riasztották őket, hogy valaki fegyvernek látszó tárgyat vélt felfedezni egy diáknál. A TEK-parancsnok nyilatkozatában hangoztatta azt is, hogy épp gyakorlatoztak a „fiúk”, így pillanatok alatt a helyszínre értek. Igaz, a felsőoktatási intézményekben nem szoktak kicsengetni.

A nagy sietség azért volt, hogy egy játék fegyvert gyűjtsenek be, amit a gólyanapok alatt filmet forgató diákok használtak kellékként. Természetes, hogy a rendőrök minden fegyveres „támadás” hírét komolyan veszik, de itt percek alatt kiderült, hogy egy egyetemi rendezvényen hülyéskedtek a hallgatók.

Szíriában elrabolt magyarok

Hajdúnak éppen a kőszegi beszélgetés közben csörrent meg a mobilja, ekkor közölték vele, hogy a három, Szíriában elrabolt magyart kiszabadították. A TEK szerint az akció igazi bravúr volt, az erről szóló sajtótájékoztatón az elraboltak is megjelentek. A magyar kutyakiképzők valamennyien azt bizonygatták, hogy a polgárháborús országba pusztán turistaként érkeztek, még várost is néztek Damaszkuszban, de a harcokból, a pusztításból semmit nem láttak. A slusszpoén az volt, amikor – az Index felvétele szerint – Hajdú János a kamerák kereszttüzében, bekapcsolt mikrofonok előtt hajolt oda az egyik kiszabadítotthoz, és "súgta" a fülébe: "Mondjál kevesebbet, és akkor nem tudnak beléd kötni!"

TEK akció Szombathelyen
©

Brad Pitt fegyvereivel a világhírnév felé

Máig "kísért" a TEK tavaly novemberi akciója, amely világhírűvé tette a magyar szupercsapatot. A feketeruhások a hazánkban a World War Z című filmet forgató stáb kellékeire csaptak le. A szállítmány Nagy-Britanniából érkezett, s a vámszabad területen arra várt, hogy egy magyar igazságügyi szakértő megnézze a kellékfegyvereket, s jelezze, hogy azokon milyen, a hazai előírásoknak megfelelő átalakítások szükségesek.

©

A hatástalanított fegyver akciójelenetekhez alkalmatlan, ezért éles lőfegyverekre szoktak egy olyan szűkítőt felszerelni, amely révén csak vaktölténnyel lehet őket használni. A TEK részéről a történtek után egy héttel később a Népszabadságban már olyan verzió jelent meg, hogy úgy tudták, egy fegyverkereskedő banda nézte ki magának a szállítmányt, ezt megakadályozandó léptek akcióba. Érthetetlen, és ez már nem szerepelt a cikkben, hogy akkor a terrorelhárítók miért nem azt csinálták, ami a feladatuk, vagyis hogy a fegyverszállítmányt végig követve próbálták meg elfogni a veszélyes bűnözőket. A történtekért a magyar terrorelhárítók nem kértek elnézést.

Marihuánaültetvény és hejőpapi fenyegetés

A TEK dolgozói azonban nemcsak "kiszabadítanak", hanem például gázpalackokkal is megküzdöttek már Békéscsabán. Vagy épp golyóálló mellényben, gépfegyverrel hatoltak be Szombathelyen több házba marihuánaültetvényeket keresve, a harcra kész kommandósok a hírek szerint három embert előállítottak. Közülük kettőt őrizetbe vettek, a harmadik személyt viszont szabadon engedték, mert drogtesztje negatív lett és az otthonában tartott házkutatás során sem találtak semmit.

Korábban egyszerű rendőrök elegendőnek bizonyultak, ma már az elit csapat tudása kell ahhoz, hogy egy telefonon robbantással fenyegetőző férfit elfogjanak, mint történt az idén áprilisban. A telefonálót tizenkét órán belül azonosították a Terrorelhárítási Központ és a Miskolci Rendőrkapitányság nyomozói. Az ismert iszlám szervezetre hivatkozó férfit a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejőpapin fogták el. Fegyvert és bombát valószínűleg nem találtak nála, mert eljárás közveszéllyel fenyegetés elkövetésének alapos gyanúja miatt indult ellene eljárás, lőfegyverrel, lőszerrel vagy robbanóanyaggal való visszaélés miatt nem.

Ugyanígy nem került elő fegyver attól, a valószínűleg nagy veszélyt jelentő nigériai férfitól sem, akit kábítószerrel való visszaélés miatt kerestek a reptéri rendőrök, és akit a Terrorelhárítási Központ munkatársai a VIII. kerületi Fiumei úton kaptak el július 11-én.

Kutyaviadal, drograzzia, régi fegyverek

Máskor kutyaviadal szervezőinek kezére kattintottak bilincset a TEK-esek. Emlékezetes, a tiltott állatviadal szervezésével párosuló engedély nélküli szerencsejáték ügyében a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozott, az elkövetők elfogásában pedig a terrorelhárítás munkatársai jeleskedtek.

Azt sem tudni, hogy feltétlen a TEK felfegyverzett emberei kellettek-e a kerületi egyenruhások helyett ahhoz a józsefvárosi razziához, amelynek során a Diószeghy Sámuel utcából 23 embert állított elő a 120 fős terrorelhárítási csapat. Ez volt az egyik leglátványosabb akciója a magyar terrorelhárítási alakulatnak, a lakásokba való minél előbbi bejutás érdekében hatalmas flexet is bevetettek.

Emlékezetes volt az is, amikor tavaly áprilisban a terrorelhárítási egység emberei egy isaszegi házat szálltak meg, mert annak tulajdonosával, egy fegyver-műgyűjtővel szemben az a gyanújuk támadt, hogy valójában fegyverkereskedelmet folytat. A TEK azzal indokolta a fellépést, hogy az EU-elnökség programjainak helyet adó Gödöllőhöz túl közel volt a ház és ez veszélyt jelenthetett. A felderítés után a TEK-től az ügyet a Pest megyei rendőrök kapták meg. Az ő nyomozásaikat felügyelő szerv, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője a hvg.hu-nak arról számolt be, hogy az isaszegi lakosnál hatástalanított fegyverek voltak, így sem a lőfegyverrel való visszaélés, sem a fegyverkereskedelem gyanúja nem állt meg.

Kemény fellépés itthon és külföldön is

Nem kértek bocsánatot a terrorelhárítás akkor sem, amikor balul sült el egy terrorelhárítási felderítési és kommandós akció Szekszárdon – alig egy hónappal a kellékfegyveres akció után. A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság és a TEK egy nőket Németországba közvetítő és őket ott prostitúcióra kényszerítő banda tagjait szerette volna elfogni. Az akció közben azonban – tévedésből – az egyik gyanúsított ártatlan szomszédjaira is rátörték az ajtót. A banda további tagjait, három nőt néhány hónappal később fogtak el.

Az elrabolt magyarok a TEK sajtótájékoztatóján
©

A TEK nemcsak Szíriában, tavaly februárban Líbiában is sikeresen „küzdött” a magyarok megmentéséért. A kitört polgárháború miatt ugyanis „az ott rekedt magyarok kimentését célzó mentőakció irányítását a Terrorelhárítási Központ vette át”. S hogy ez mit jelentett? A szupercsapat fegyveres tagjai egy Malév-géppel elutaztak Líbiába, s miután megkapták az ottani hatóságok berepülési engedélyét, leszálltak a repülőtéren, s a gépre felszállt magyar és cseh állampolgárokkal hazatértek.

Minden jó, ha nevetni is lehet

Hajdú János TEK-parancsnoknak sikerült a humorát is megcsillantania. Augusztus 2-án levélben azt kérte a szélsőséges szentkoronaradio.com portáltól, hogy vegyék le a szervezet egyik munkatársának a képét az oldalról. A levelét pedig annak az Ostenburg-Moravek Gyulának címezte, aki 1932-ben Prónay Pállal közösen hozta létre a Magyar Országos Fasiszta Pártot. Hajdú János a címzést az ATV Egyenes beszéd című műsorában azzal magyarázta, hogy ő annak tudott írni, aki a Szentkorona Rádió impresszumában szerepel. Azt viszont már nem magyarázta meg, hogy Ostenburg-Moravek Gyula helyett miért nem például Rózsa Sándorhoz, Hunyadi Jánoshoz, esetleg Zrínyi Ilonához fordult kérésével, akik mind szerepelnek az impresszumban másokkal együtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csikász Brigitta Itthon

Mire kell a harci jármű a TEK-nek?

Régi orosz típusú páncélozott szállító harcjármű, egy BTR-80-as beszerzését tervezi a Terrorelhárítási Központ (TEK), amelynek már van ilyen járműve,és arra használják, hogy a kommandósok védett módon közelíthessenek meg vele épületeket. Van aki szerint magyar körülmények között több BTR-80-as felesleges, a Jobbik is az újabb beszerzés okaira kíváncsi.

hvg.hu Itthon

Túszmentés és kellékfegyverek - ezt tudta idén a kormány szupercsapata

Az Orbán Viktor testőrségének volt vezetője, a Fidesz egykori igazgatója, Hajdú János vezette, kiváltságos helyzetű egységhez, a Terrorelhárítási Központhoz 2011-ben szakmailag érdekesnek mondható akciók fűződtek. A Brad Pitt-produkció fegyvereinek lefoglalása mellett Papp István békefenntartó kiszabadítását könyvelhetik el idei legjelentősebb eredményeik között. Ez utóbbi azonban inkább diplomáciai siker, mint terrorelhárító tevékenység.

Csikász Brigitta - M. László Ferenc Itthon

Elbukhat Pintér a titkosszolgálatokért folyó fideszes háborúban

Nem vállalt újabb nyilvános vitát a titkosszolgálatok átalakításáról a nemzetbiztonságot is felügyelő Pintér Sándor. A belügyminiszter kedden a parlamentben elismerte, hogy a kabineten belüli egyeztetéseken fennakadt az új törvény tervezete, így legfeljebb ősszel kerülhet a képviselők elé. Pintérnek nem ez az első veresége; a hvg.hu úgy tudja, a kormányon és a Fideszen belül sokan elégedetlenek a jelenlegi felállással, a belügyminiszter viszont ragaszkodik a pozíciójához.

Fittipaldi helyettesíti a megégett Grosjeant a következő F1-es futamon

Fittipaldi helyettesíti a megégett Grosjeant a következő F1-es futamon

Ferenc pápát nagyon is foglalkoztatják a nők

Ferenc pápát nagyon is foglalkoztatják a nők

Ónos eső miatt adtak ki figyelmeztetést több megyére

Ónos eső miatt adtak ki figyelmeztetést több megyére