szerző:
MTI-OS
Tetszett a cikk?

Az MSZP fővárosi frakcióvezetője közleményben arra a hírre reagált, hogy az állam 612 milliárd forint adósságot vesz át 1956 önkormányzattól.

Orbán Viktor mai bejelentésével elismerte, hogy kormányzata tönkretette az önkormányzatokat és közvetlen csőd fenyegeti őket. A Fidesz kormányzása következtében végveszélybe kerültek az óvodai, iskolai, szociális, településüzemeltetési alapellátások, helyenként még a közvilágítás is. Orbán a közvetlen csődhelyzetben bocsánatkérés helyett tovább hazudozik - írta szombati közleményében Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője.

Horváth szerint a miniszterelnök próbálja becsapni a polgárokat, amikor azt állítja, hogy a kormány konszolidálni fogja az önkormányzatokat. Ezzel szemben az igazság az, hogy kormányzásának első évében, 2010-ben közel 30 százalékkal, mintegy 340 milliárd forinttal nőtt az önkormányzatok adósságállománya.

Az önkormányzatok adósságállományának közel fele 2006-2010 között halmozódott fel. A fideszes vezetésű önkormányzatokat ebben az időszakban maga Orbán Viktor buzdította kötvénykibocsátásokra, gondolván, hogy a probléma úgyis az akkori MSZP-kormány nyakába hullik majd. Az ebben az időszakban felvett több mint 400 milliárd forint devizaalapú hitelből az önkormányzatok többségében presztízsberuházásokat valósítottak meg, amelyek fenntarthatósága sosem volt biztosított. Ez történt többek között Esztergomban, amely a fideszes vezetésű önkormányzat fürdőberuházása miatt került adósságcsapdába és vált működésképtelenné - írta a közleményben az MSZP alelnöke.

Az önkormányzatok állami támogatása 2010-ben 120 milliárd forinttal, 2012-ben közel 200 milliárd forinttal csökkent. A 2013-as tervek szerint ezt további 400 milliárd forinttal vágja meg a Fidesz kormánya.

Orbán Viktor mai bejelentésével egy dologgal maradt adós. Nem tette világossá, az újabb hatalmas és megalapozatlan ígéret mennyire fog fájni az állampolgároknak - zárta közleményét Horváth Csaba.

Átvállalják

Orbán Viktor szombati bejelentése szerint összesen 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam 1956 önkormányzattól. Tájékoztatása szerint az ötezernél kevesebb lakosú települések adósságát teljes mértékben átvállalja az állam, de az ennél nagyobb települések adósságállományának egy részét is átveszi, mégpedig úgy, hogy ezek esetében egyenként - az egy főre jutó helyi adóbevételek alapján - számolják ki az adósságátvállalást. A gazdagabbaknak kisebb mértékben segítenek - jegyezte meg a kormányfő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A teljes összeveszés felé tart Oroszország és a Nyugat

A teljes összeveszés felé tart Oroszország és a Nyugat

Telex: Biztonságiak próbáltak bejutni Dunaújvárosba, óriási rendőri készültség van a vasműnél

Telex: Biztonságiak próbáltak bejutni Dunaújvárosba, óriási rendőri készültség van a vasműnél

Merjünk kicsit álmodni: teszten a kompakt Mercedes EQA villanyautó

Merjünk kicsit álmodni: teszten a kompakt Mercedes EQA villanyautó