szerző:
Ivanyos Judit

A nyomor miatt egyre többen kényszerülnek testüket áruba bocsájtani Magyarországon, ráadásul idehaza lényegében lehetetlen kitörni a prostituált létből – derült ki egy felmérésből.

„Semmilyen politikai szándék nincs a kormány részéről, hogy javítson a prostituáltak helyzetén. Ha valaki Magyarországon ki szeretne lépni a prostitúcióból, folyamatos akadályokba ütközik, nem kap segítséget sem a lakáshoz jutáshoz, sem a munkavállaláshoz” – mondta Földi Ágnes, a Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesületének vezetője a hvg.hu-nak

Egyre elterjedtebb, hogy magyar lányok nyugat-európai – főként svájci és hollandiai – nagyvárosok bordélyaiban és utcáin végeznek prostitúciós tevékenységet, mivel 2006 óta legálisan, munkavállalói engedéllyel lehet munkát vállalni az uniós tagországokban – derül ki a Népszabadság pénteki cikkéből. A magyar nők a kelet-európaiak között is a legkiszolgáltatottabb helyzetben vannak. A külföldi – főleg holland és svájci szervezetek – felmérései szerint a hét minden apján 10-14 órát dolgoznak, tíz kuncsafttal mennek el átlagosan naponta és bármit meg lehet velük tenni, ők vállalják be a legtöbbet. Az utóbbi években, 2008 óta folyamatosan növekszik a magyar prostituáltak száma Zürichben, ma már a türelmi zónákban az utcai prostituáltak több mint 80%-a Magyarországról jön – írja a Népszabadság.

A lányok legnagyobb része az ország legelmaradottabb észak-magyarországi, észak-alföldi és a dél-dunántúli régióból érkezik, a legtöbben kilátástalan helyzetből, olyan falvakból, ahol gyakorlatilag nincs lehetőség munkát találni – mondta Szoboszlai Katalin a Nyíregyházai Periféria Egyesület elnöke a hvg.hu-nak.

Svájcban is lecsúszva

Idén márciusban prostituáltakkal foglalkozó magyar és svájci szervezetek, a Sex Educatio Alapítvány, a svájci Flora Dora, a pécsi INDIT Közalapítvány és a nyíregyházi Periféria Egyesület létrehozták az IRIS programot. A céljuk az volt, hogy az érintetteknek szociális szolgáltatásokat fejlesszenek ki, amelyekkel javíthatnak életkörülményeiken és a prostitúcióból való kijutást is segítsék. A programban készült kutatási beszámolóból többek között az derült ki, hogy a nők nagy része nem önként árulja testét, sokakat fizikai vagy lelki bántalmazással kényszerítették erre, 83 százalékuk szeretné abbahagyni, amit csinál.

Külföldön még mindig jobb: idehaza senki nem segít a prostituáltaknak
©

A felmérések szerint Svájcban sem élnek jó körülmények között, keresnek ugyan pénzt, de alig marad, amit magukra költhetnének, vagy félre tehetnének, mivel mindenüket elveszi futtatójuk. A lakások bérleti díjai is nagyon magasak: napi – legkevesebb – hetven frankot egy négy ágyas szobáért Zürichben. Ezek a túlzó árak Amszterdamban is jellemzők. Egészségtelenül táplálkoznak: kekszet vagy mélyhűtött hamburgert esznek, nagyon sokszor fogyasztják a Flora Dora buszban esténként kapható zacskós leveseket – derül ki az IRIS 2012 program írásos beszámolójából.

Nem egy nő számol be arról, hogy bántalmazások érik, folyamatosak a zaklatások, a lopás, a fizikai erőszak. A kliensek gyakran alázzák meg az utcán álló nőket, égő cigarettát dobálnak rájuk az autóból, előfordult már, hogy valakit sósavval öntöttek le – számoltak be a Zürichi prostituáltak a program szociális munkásainak. Mégis sokan inkább a külföldi bordélyházakat, kirakatokat, masszázs szalonokat választják az itthoni még kilátástalan helyzet helyett – mondta Szoboszlai a hvg.hu-nak.

Magyarországon nagyjából 15 ezer prostituáltról és szexmunkásról tudunk, míg a kliensek száma meghaladja a kétmilliót. Az elmúlt években a gazdasági válság következtében 40 körüli anyák és fiatal egyetemisták is beléptek a piacra. „Több olyan nővel találkoztam, aki máshogy nem tudná eltartani gyermekeit, ugyan önként vállalják a munkát, de gyakorlatilag nincsen más választásuk” – mondta Földi a hvg.hu-nak.

Nem véd a hatóság

A jelenlegi 1999-es törvényi szabályozás szerint ugyan itthon is legális a szexmunka, de gyakorlatilag csak lakásokban végezhető, de sokaknak nincs pénzük szoba vagy lakás bérlésére – akár 60 napos elzárással vagy 150 ezer forintos pénzbírsággal is kiszabható a szabálymegszegése. Emellett kötelező rendszeres egészségügyi vizsgálat is, ami egyes városokban 60 ezer forintba is kerülhet. „Régen a szervezetünk nyújtott ilyen szolgáltatást, mobilbuszainkban vizsgáltathatták ki magukat a lányok, ez számukra sokkal kevésbé volt kellemetlen, mint elmenni az orvoshoz és elmondani, hogy munkajellegű szűrésen szeretnének részt venni. Ezt pályázati pénzből tudtuk működtetni, ez azonban elfogyott, így le kellett állnunk a programmal” – tudtuk meg a Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesületének vezetőjétől. Nem ritka, azaz eset, hogy egy 18 éven alulit is szabálysértési bírsággal vagy rövid idejű szabadságvesztéssel sújtanak, mert bűncselekményt követ el azzal, hogy fiatalkorúként árulja a testét. A hatóság azonban az áldozatot és nem az elkövetőt vagy a futtatatót bünteti az esetek nagy részében.

Általános jelenség a hatóságokkal szembeni bizalmatlanság. „Itthon szinte soha nem fordulnak a hivatalos szervekhez a prostituáltak, az egyik nővel kilenc alkalommal mentem el a rendőrségre egy bántalmazást bejelenteni, de egy alkalommal se történt semmi” – állította Földi. Idehaza még akkor sem a hatóságoktól várják a segítséget a lányok, ha ténylegesen életveszélybe kerülnek. Amszterdamban más a helyzet, ott nagyon erős a rendőri felügyelet, a kirakatokban például van pánikgomb, ha megnyomják, a risztásra azonnali segítséget kapnak a rendőrségtől, de rendszeresen a környéken lakóktól is. Az is pozitív, hogy Hollandiában lehetőség van arra, hogy elmenjenek nyelvtanfolyamra. Bár a legtöbben elég alulmotiváltak, de van olyan lány is, aki három nyelven beszél – tette hozzá.

A legnagyobb problémát azonban az jelenti, hogy itthon nincs olyan menedékház, ahol el lehetne helyezni a prostítúcióból kiugrani akaró lányokat, pedig nagy szükség lenne rá. Ha egy nő itthon abba szeretné hagyni a munkát és nincs pénze, akkor legfeljebb hajléktalanszállásra költözhet ideiglenesen, az anyaotthonok általában tele vannak és nagyon hosszú a várólista. Ezzel szemben például Németországban ilyen esetekben lakást nyújtanak a rászorultaknak. „Mindenképpen szükség lenne egy erre a célcsoportra szabott átfogó szociális programra, de erre egyelőre nincsen politikai szándék” – hangsúlyozta Földi Ágnes.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Itthon

Háromgyerekes apa ölte meg a kecskeméti prostituáltat

Egy 35 éves városföldi háromgyermekes családapa gyilkolta meg november 2-án este azt a 20 éves, terhes prostituáltat, akinek holttestét másnap reggel találták meg Kecskeméten - közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója.

6 izgalmas új funkció, amit az új Android elhoz a telefonjára

6 izgalmas új funkció, amit az új Android elhoz a telefonjára

Milliókat kap a lincselő, Szögi Lajos családjának törleszt belőle

Milliókat kap a lincselő, Szögi Lajos családjának törleszt belőle

Átúszta a 6 fokos Balatont a taxisofőr

Átúszta a 6 fokos Balatont a taxisofőr

600 lóerős BMW X4 divatterepjáró tűnt fel a színen

600 lóerős BMW X4 divatterepjáró tűnt fel a színen

Új ötlettel állt elő Weber a jogállamiság betartatására

Új ötlettel állt elő Weber a jogállamiság betartatására

Bors: Vajna Tímeának költöznie kell

Bors: Vajna Tímeának költöznie kell