szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ötpercenként megölnek egy keresztényt a világban, Magyarországon pedig listákat írnak róluk. Az oktatási államtitkár szerint nem tandíj lesz, hanem diákhitel, az MSZP pedig új jelszót alkotott: "Rosszabbul élünk, mint két és fél éve". Emléknapot kaptak az elhurcolt németeknek, és nem lesz egyház a Rózsakereszt Iskolájából. Kedden szavaz csak a parlament a 2013-as büdzséről, de hétfőn még rohammunkában módosítani kell a stabilitási törvényt, mert megint nem sikerült tartani a konvergenciaprogram számait.

1 2 3 4
Sorrend megfordítása

Közvetítésünk véget ért

Az interpellációk végére ért a parlament, a képviselők kitódulnak a teremből. Percről percre közvetítésünk véget ért, de a parlament fontos döntéseiről folyamatosan beszámolunk.

Kitiltják a fiatalokat az éjszakából

Michl József azt kifogásolja, hogy szemben több európai országgal, Magyarországon nincs arra szabály, hogy a fiatalkorúak meddig tartózkodhatnak a szórakozóhelyeken. Halász János államtitkár szerint már a West-Balkán tragédia után javaslatokat tett a vizsgálóbizottság a szabályozásra, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kordinálja a jogalkotást, de erről nem árult el részleteket. Michl segítséget ajánlott a törvény elkészítéséhez, és elfogadta a választ.

Túl nagy az alapzaj a teremben

Michl József KDNP-s képviselő öninterpellciója következne, de az elnöklő Ujhelyi Istvánnak figyelmeztetnie kell a képviselőket a túl nagy háttérzajra, illetve arra, hogy ne induljanak kifelé a teremből, mert még az interpellációknál tartanak.

Problémák a gombatermesztésben

A rendszerváltás után sikerágazattá vált a magyar gombatermesztés - mondta Endrésik Zsolt korábban jobbikos, jelenleg független képviselő, aki szerint még ma is lenne lehetőség még több gombát eladni a külföldi piacokon. Kialakult azonban egy egészségtelen struktúra, ami tönkreteszi a kis- és közepes vállalkozásokat. A legtöbb országban külön létezik a komposztgyártás és a gombatermesztés, nálunk viszont 3-4 nagy cég uralja a piacot, amelyek ráadásul szabadon játszanak a komposzt nitrogéntartalmával is. Közben a kormány nem ad támogatást, pedig például Borsodban sok embernek adhatna munkát a gombatermesztés.

V. Németh Zsolt államtitkár szerint több pályázat is volt komposztüzemek és gombatermesztő házak létesítésére és korszerűsítésére. A gombaágazat fejlesztésére ötmilliárdos támogatást hagytak jóvá. A gombakomposzt nitrogéntartalmára van szabvány, egy 2006-os rendelet szabályozza a minőségét. Az elmaradott térségekben pedig többletpontot kapnak a pályázók.

Endrésik szerint a nagy cégek megeszik a kistermelőket, és ezt az állam minta nem akarná észrevenni, ezért nem fogadta el a választ. A parlamenti többség viszont igennel szavazott.

Van vagy nincs ifjúsági cselekvési terv?

"Egy, azaz egy éve nem tudják megalkotni a Nemzeti Ifjúsági Stratégia 2012-2013. évekre vonatkozó cselekvési tervét. Ha ilyen a kormány hozzáállása és alkalmassága, akkor miért csodálkoznak azon, hogy a fiatalok külföldre mennek?" - kifogásolja a jobbikos Farkas Gergely, aki szerint a kivándorlási hajlandóság soha nem látott mértékeket öltött, nőtt a munkanélküliség, a kormány viszont nem tesz semmit, vagy amit tesz, az is csak egy szűk réteget érint. Halász János szerint viszont elkészült a cselekvési terv, az Emberi Erőforrások Minisztériuma elfogadta, a közigazigazgatási egyeztetés után kerül a kormány elé.

Rosszabbul jár az éjszakás nővér?

Miért tesz különbséget a kormány a folyamatos műszakban, illetve az állandó nappali vagy éjszakás műszakban dolgozó egészségügyi dolgozók közt? - kérdezte a szocialista Tukacs István, aki azt kifogásolta, hogy az állandó nappali vagy az állandó éjszakás dolgozó elesik az éjszakai vagy délutános pótléktól. Miért ér kevesebbet a folyamatos műszakban dolgozók munkája? - kérdezte a képviselő, aki szerint az egészségügyben minden műszak 12 órás, pont azért, mert egyre kevesebb az orvos és a szakdolgozó.

Mi nem veszünk ki pénzt az egészségügyi dolgozók zsebéből, ezt önök, szocialisták tették - vágott vissza Halász János államtitkár, majd annak örült, hogy egy MSZP-s képviselő elismerte, hogy béremelés történt. Ha a kormány emeli az egészségügyi dolgozók bérét, az emelés - sulykolta az államtitkár, aki szerint Tukacs félreértette a törvényt, mert abban nincs semmilyen új, a pótlékokat érintő rendelkezés, 2001 óta lényegében ugyanazok a szabályok.

Tukacs István nem fogadta el a választ, mert nem kapott érdemi választ kérdéseire, az emberek pedig nem kapják meg a pótlékaikat. A parlamenti többség viszont igent mondott.

Kegyelmet kaptak karácsonyra

Horváth Árpád és Szakál Zoltán november 30-án kiszabadultak, ez nagyon szép karácsonyi ajándék - mondta Németh Zsolt külügyi államtitkár, utalva arra, hogy a Szerbiában drákói szigorral elítélt és bebörtönzött öt temerini fiú közül ketten elnöki kegyelemmel szabadultak. Németh Zsoltnak Balla Mihály fideszes képviselő öninterpellációja adott lehetőséget, hogy a parlamentben számolhasson be magyar diplomácia következetes sikeréről. Az államtitkár szerint elismerés illet mindazokat, akik az elmúlt nyolc évben részt vettek ebben a munkában.

Fegyelmet tanít a közmunka?

Bár a kormány ígéretet tett a közmunkaprogram felülvizsgálatára, a lényeg nem változott - mondta az LMP-s Szél Bernadett, aki szerint rendszerszintű problémák vannak, ma is ugyanazok a panaszok érkeznek, amelyek korábban, és amelyekre az ombudsman is rámutatott. A heti bérfizetés nem jó senkinek, miközben nem tájékoztatják a munkásokat, mikor, milyen jogcímen vonnak le a bérükből. Hiányosak a munkavédelmi előírások, és erősödik a közmunkacsapda, vagyis aki egyszer bekerült, egyre nehezebben lép ki a rendszerből.

Tállai András államtitkár szerint nem közmunkát, hanem közfoglalkoztatást szerveznek. Ennek alapvető célja, hogy ösztönző legyen, vagyis ne érje meg otthon ülni, és értéket is teremtsen. Az államtitkár szerint a közfoglalkoztatás felkészíti az embereket a munkaerő-piaci helytállásra, mert fegyelmet tanulnak. 314 ezer ember dolgozik a közfoglalkoztatásban, nyilván lehet találni köztük elégedetleneket - mondta Tállai, aki kifogásolta, hogy a képviselő nem volt ott azon a bizottsági ülésen, ahol a helyettes államtitkár válaszolt a kérdésekre.

Szél Bernadet szerint a Fidesznek nincs koherens foglalkoztatás-politikája, összekeveri a szociálpolitikát a foglalkoztatással, ezért nem fogadta el a választ. A parlamenti többség viszont igennel szavazott.

Nem befagyasztás, csökkentés

A kormány a múlt héten döntött a villamosenergia és a gáz árának 10 százalékos csökkentéséről - válaszolt Fónagy János, aki szerint 3,8 millió család élete lesz könnyebb emiatt. Sajnos valóban nagyon jelentős a közműdíjakkal tartozók száma, nem is véletlen, hogy a kormány intézkedett arról, hogy fűtési időszakban ne kapcsoljanak ki szolgáltatást. Az államtitkár szerint voltak kísérletek arra, hogy a különadókat áthárítsák a fogyasztókra, de a hatósági árakkal ezt kizárták. Ismert az a törekvés is, hogy az állam a saját kezébe vegye a nagykereskedelmet és a gáztározást.

A tízszázalékos árcsökkentés nem fog a számlákon tízszázalékos csökkentés eredményezni - mondta a képviselő, aki nem fogadta el az államtitkári választ. A parlamenti többség viszont elfogadta azt.

Hol marad az elszámoltatás?

Egyre többen, egyre nagyobb összeggel tartoznak a közműszolgáltatóknak - mondta a jobbikos Z. Kárpát Dániel, aki szerint Magyarországon a legdrágább a gáz, miközben a szolgáltatók a tisztességek emberek vegzálásával próbálnak plusz bevételhez jutni. A képviselő szerint támogatható a gáz és villamosenergia árának csökkenése, de ez nem akadályozza meg a szolgáltatókat abban, hogy különféle jogcímeken plusz díjakat szedjenek. Z. Kárpát szerint lehet, hogy megálljt parancsolnak a közműcégeknek, de hol marad az elszámoltatás?
1 2 3 4

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
1,2 millió autó nem készült el a járvány miatt Európában

1,2 millió autó nem készült el a járvány miatt Európában

Újabb 4 millió maszk érkezik Kínából Magyarországra

Újabb 4 millió maszk érkezik Kínából Magyarországra

Becslések szerint közel minden ötödik diák nem fér hozzá az online távoktatáshoz

Becslések szerint közel minden ötödik diák nem fér hozzá az online távoktatáshoz