szerző:
hvg.hu

Bosszantják az öcsödieket a falu forgalmas részén dolgozó örömlányok. A helyiek panasza alapján a polgármester kérte a rendőrök intézkedését, az egyenruhások viszont nem "észlelték nyomát jogsértő cselekménynek". A Szabolcs-Szatmár-Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint, Tiszavasváriban, ahol van türelmi zóna, sem megoldott a helyzet, mert a prostituáltak nem a számukra kijelölt helyen dolgoznak.

„Van-e kijelölt türelmi zóna Öcsödön?” – erről érdeklődött a Szolnoktól 40 kilométerre fekvő település egyik képviselője tavaly november 28-án a pénzügyi és társadalompolitikai bizottság ülésén. A képviselő napirenden kívül szólalt fel, miután a Jász-Nagykun-Szolnok megyei, 3500 lakosú község lakói jelezték, hogy az egyik iskola közelében lányokat futtatnak, a kamionosok pedig a településen belül állnak meg felszedni őket.

Egy 13 évvel ezelőtt, még az első Orbán-kormány idején született törvény lehetővé teszi a türelmi zónák kijelölése révén a "szakma" részbeni kifehérítését, de a települések nem szívesen alkalmazzák a jogszabályt, mert félnek attól, hogy akárhol is jelölik ki a terülelet, kiváltják a környéken lakók rosszallását. Bár Öcsödön is felvetődött a kérdés a képviselő-testület előtt, nem tervezik türelmi zóna kijelölését, és inkább a rendőrségben bíznának. Egyelőre úgy tűnik, hiába.

Iskola a közelben

A prostituáltak a településen átmenő 44-es főút egyik buszmegállójánál jelzik az autósoknak és kamionosoknak, hogy milyen szolgáltatást nyújtanak. „A hely előnye, hogy a teherautóknak is van helyük leállni az út mellett” – mondta a hvg.hu-nak az egyik lakos, Lajos, aki hazafelé tartva szokta látni az örömlányokat. A férfi azt mondta, annyira meglepő volt számára az örömlányok feltűnése a falun belül, hogy egy ideig nem is értette, hogy miért integetnek folyamatosan neki. A lakosokat különösen bosszantja az új jelenség, mert a buszmegálló közelében, a Deák Ferenc úti kereszteződésnél egy általános iskola is található.

A lányok a buszmegállóban várják a kuncsaftjaikat (képünk illusztráció)
©

A prostikat az út túloldaláról tartják szemmel – számolt be a futtatókról egy helybéli nő, aki egy alkalommal szemtanúja volt az egyik futtató és az egyik lány közt kialakult elszámolási vitának. Az asszony azt mondta, a falubeliek nem szívesen beszélnek az ügyről, mert félnek a lányokat dolgoztató csapat haragjától. A nő megjegyezte azt is, hogy sok öcsödi gyerek tanul a közeli Szarvason, akik az érintett buszmegálllóban szállnak le a helyközi járatról. Értük a szüleik rendszeresen kimennek autóval, hogy még véletlenül se akadjanak össze a prostituáltakkal és a stricikkel. Szerinte azok éppen azért szemelték ki maguknak a buszmegállót, hogy a rendőröknek azzal védekezzenek, csak a buszra várnak.

"Nem észlelték a problémát"

A hvg.hu-nak több helyi lakos is azt állította, jelezték a problémát a körzeti megbízottaknak, de semmi sem történt, holott nemcsak a lakosok, hanem a település vezetője is kérte a rendőrök intézkedését még december elején. Ezt a polgármester is megerősítette a hvg.hu-nak: Molnár Bálint azt mondta, a képviselő-testület pénzügyi és társadalompolitikai bizottságának november végi ülésén felvetett, a türelmi zónára vonatkozó kérdést követően jelezte a problémát a területileg illetékes kunszentmártoni kapitányság vezetőjének.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője a hvg.hu-val azt közölte, hogy "a város" (!) polgármestere csak december 13-án délelőtt kérte a település belterületén dolgozó örömlányokkal szemben a rendőrség intézkedését. Pásztorné Kovács Ágnes szerint az egyenruhások korábban egyébként nem észlelték ezt a problémát, és 13-án éjszaka sem találták nyomát prostituáltaknak, amikor az iskola környékét ellenőrizték. A szóvivő kijelentette: további, visszatérő ellenőrzések lesznek. Viszont december végén a lányok még mindig a buszmegállóban stricheltek, a hvg.hu-nak nyilatkozó egyik férfi lakos szerint december 27-én este megint kikezdtek vele, de január 6-án este is látta őket.

©

Törvény van, de nem alkalmazzák

A közterületeken folyó prostitúció elleni fellépés részeként 1999-ben fogadtak el törvényt a türelmi zónák létrehozásáról. Kimondták, a türelmi zónákat az illetékes önkormányzat állandó vagy ideiglenes jelleggel alakíthatja ki védett intézményektől – oktatási, szociális, diplomáciai, kegyeleti és vallási rendeltetésű létesítményektől – 300 méteres körzeten kívül. A prostitúcióra lehetőséget biztosító terület nem hozható létre iskolák és kórházak utcájában, valamint főutak és autópályák 100 méteres körzetében, a katonai létesítmények mellett és közutak területén.

Az Alkotmánybíróság is vizsgálta a törvényt
A türelmi zónákra vonatkozó törvénnyel kapcsolatban a taláros testülettől vizsgálatot kértek arról, hogy történt-e alkotmányellenes mulasztás akkor, amikor a törvényhozók a feladat finanszírozásához nem rendeltek anyagi forrásokat. Az Alkotmánybíróság 2002-es határozatában az indítványokat nem találta megalapozottnak. Mulasztást ugyan megállapított, de nem mondta alkotmányellenesnek azt a helyzetet, amikor Budapest közgyűlése a közigazgatási hivatal vezetőjének felhívására sem alkotott rendeletet a türelmi zóna kijelöléséről.

A szigorú kitételek miatt a településeken nehéz olyan területet találni, amely mindennek megfelel. Magyarországon eddig Mogyoródon egy ideig – a 2000-es Forma-1-es verseny idején – voltak zónába kényszerítve a prostituáltak, illetve jelenleg csak Tiszavasváriban "űzhető az ipar" egy, a lakott területtől távol eső részen.

A város polgármestere, Fülöp Erik a hvg.hu-nak sikeresnek ítélte a türelmi zóna létrehozását, mondván, a lakosok örülnek annak, hogy az egyik lakótelepen folytatott prostitúciót megszüntették. Ugyanakkor elismerte, előfordul, hogy a lányok Tiszavasvári forgalmasabb helyein próbálnak kuncsaftokat szerezni, de velük szemben fellép a hatóság. Fülöp Erik nem tudott arról, hogy más településen van-e, illetve szükség lenne-e a prostituáltak bizonyos területre szorításában, és a tanácsát sem kérték ki a tapasztalatokról.

A polgármester szavaival szemben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság részéről azt közölték a hvg.hu-val, hogy a türelmi zóna nem oldotta meg a prostitúciót, ugyanis a lányok nem a számukra kijelölt helyen, egy mezőgazdasági területen szereznek ügyfeleket, hanem a város forgalmasabb részein. Ezzel együtt hangsúlyozták, hogy az örömlányok nem jelentenek problémát, rendszeresen ellenőrzik őket, és ha tiltott kéjelgésen kapják őket, akkor előállítják őket és gyorsított eljárásban bíróság elé kerülnek.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
hvg.hu Itthon

Autós orosz rulettet játszanak a fiatalok Öcsödön

Az orosz rulett néven ismert játék sajátos változatát játsszák a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Öcsödön – értesült a hvg.hu. Ez azonban már nemcsak a „játék” űzőinek az életét veszélyezteti, hanem vétlen emberekét is.

Szegő Péter: Tatárszentgyörgy tíz év után

Szegő Péter: Tatárszentgyörgy tíz év után

135-en fagytak halálra a télen, a legtöbben a saját fűtetlen otthonukban

135-en fagytak halálra a télen, a legtöbben a saját fűtetlen otthonukban

Felminősítette a Fitch Magyarországot

Felminősítette a Fitch Magyarországot

Eltűnt egy 9 éves kisfiú Budapesten

Eltűnt egy 9 éves kisfiú Budapesten

Miért került ma a krokodilvadász Steve Irwin a Google főoldalára?

Miért került ma a krokodilvadász Steve Irwin a Google főoldalára?

F1: Tűz volt a McLaren garázsában, hárman megsérültek

F1: Tűz volt a McLaren garázsában, hárman megsérültek