szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elítélte Bayer Zsolt múlt szombati írását, és azt rasszista, uszító hangvételűnek nevezte kedden a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Hit Gyülekezete.

"Minden olyan megnyilatkozás, amely származás alapján bélyegzi meg az emberek egy csoportját - az Örökkévaló által saját képmására teremtett társainkat -, és származási alapon egy részüket állatnak minősíti, szemben áll az isteni parancsolattal és a civilizált társadalmak normáival" – olvasható a két szervezet közös közleményében.

Úgy fogalmaztak: Bayer Zsolt írása - "a kollektív bűnösség elvét alkalmazva - egy népcsoport nagy részének eltörlését követeli, egy országos terjesztésű napilapban. A gyűlöletkeltő hang a magyar társadalom szétszakítását szorgalmazza".

Hozzátették: nem először fordul elő, hogy ennek az újságnak a publicistája "emberek elpusztítását ajánlja", hiszen nem olyan régen azt írta: "sajnos nem sikerült mindet beásni nyakig az orgoványi erdőben" - vagyis azon sajnálkozott, hogy embertársai közül nem sújtottak még többet embertelen kínhalállal.

A cikk, illetve a Parlamentben a zsidók listázását követelő képviselő nézetei közös gyökerekből fakadnak: a faji gyűlöletből, amely a múlt században már magyarok százezreinek halálát okozta. "Minden józan embernek fel kell emelnie a szavát az ilyen és ehhez hasonló rasszista megnyilatkozásokkal szemben, mert csak ez biztosíthatja Magyarország békés fejlődését" - zárul a közlemény.

Bayer Zsolt a Magyar Hírlapban szombaton megjelent írásában a szigethalmi késelésre utalva úgy fogalmazott, hogy "gyáva, undorító, kártékony állatok" késeltek. Hozzátette: "a tények pedig ezek, a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. (...) A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik. (…) Állatok meg ne legyenek. (…) Ezt kell megoldani - de azonnal és bárhogyan!" - zárta írását.

A publicista kedden válaszolt a bírálatokra, és azt írta, hogy szándékosan félreértették a mondatait. "Nem akarom likvidálni a cigányságot, sem egy részét, sem egyetlen cigányt. (...) Rendet akarok. Azt akarom, hogy minden tisztességes cigány ember boldoguljon ebben az országban, és minden, társadalmi együttélésre képtelen és alkalmatlan cigány pedig legyen kirekesztve a társadalomból" - fogalmazott keddi írásában Bayer Zsolt.

A Magyar Hírlap tulajdonosa és főszerkesztője kedden közleményt adtak ki, amelyben leszögezték: Bayer Zsolt a saját véleményét írta meg, amely nem tükrözi a lap véleményét, és megjegyezték, hogy bár a szerző szavait tudatosan, rosszindulatúan félremagyarázták, "ha újságíró kollégánk néhány gondolata mégis félreértésre adhatott okot, akkor azért elnézést kérünk minden érintettől, olvasótól".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két hullámban alakulhattak ki a Naprendszer bolygói

Két hullámban alakulhattak ki a Naprendszer bolygói

Szabadalmat sértett a Lidl Spanyolországban

Szabadalmat sértett a Lidl Spanyolországban

Meghátrált, mégsem emeli az Xbox-előfizetés árát a Microsoft

Meghátrált, mégsem emeli az Xbox-előfizetés árát a Microsoft