szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Átlátszó.hu sorra kap információkat olyan iskolákról, ahol kirúgással fenyegetik a tiltakozni kívánó diákokat. Volt, aki igazolatlan napot kapott a tanórák utáni tüntetésen való részvételért, más helyen a kritikus diákszíndarab bemutatását akadályozta meg egy önkormányzat. A jogsértések áldozatai félnek, nevüket és iskolájuk nevét is titkolják, hogy leérettségizhessenek.

A balatonalmádi diákokat szondázó igazgatónő utáni legdurvább visszaélést eddig Szombathelyről hallotta az Átlátszó.hu. A város egyik megnevezni nem kívánt gimnáziumának diákjai tanítási időn kívül elmentek egy tüntetésre, másnap viszont igazolatlan hiányzást írtak be nekik a demonstráció napjára. A jogsértő magatartás a tüntetésen részt vevő diákokat egyformán érintette, akik aznap egy óráról sem hiányoztak - írja a lap.

"Próbáljuk elfelejteni az egészet és összehúzni magunkat. Akármennyire ki akarunk állni az igazunkért és a jövőnkért egy tüntetésen, én személy szerint így érettségi előtt nem akarom magamat kirúgatni. Az igazgató mondta, hogy ha tovább folytatjuk, akkor ez lesz a vége" – nyilatkozta a lapnak egy tanuló, akinek súlyos magánéleti következményekkel is szembe kellett néznie az ügy miatt. Várostól és iskolatípustól függetlenül kaptak olyan beszámolókat, melyek szerint az ügyükért kiálló tizenéveseket kirúgással, vagy szándékosan lerontott érettségi jegyekkel fenyegetik meg a tanáraik, igazgatóik.

December közepén az ország tucatnyi iskolájához hasonló ülősztrájkot akartak szervezni az V. kerületi Xántus János Gimnázium 11-es diákjai. Csinálták is egy Facebook eseményt, amire majdnem 300-an jeleztek vissza, viszont elkövették azt a hibát, hogy az eseményt fiktív név alatt hozták létre. Az Átlátszó információi szerint egy szervezőnek jelentkező, "az iskola vezetéséhez lojális diákönkormányzati képviselő" törölte a sztrájkot a Facebookról, a valódi szervezőket pedig behívatta az igazgató.

Több más helyről is kaptak olyan információt, hogy a fenntartók önkormányzatoktól félő igazgatók arra szólították fel a diákokat, hogy tüntetéseken ne írják fel tábláikra az intézményük nevét, sőt semmilyen formában ne említsék meg, hol tanulnak.

További eseteket az Átlátszó.hu-n olvashat!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megszületett az első ítélet Németországban a szíriai polgárháborúban elkövetett bűncselekmények miatt

Megszületett az első ítélet Németországban a szíriai polgárháborúban elkövetett bűncselekmények miatt

A nyolcvanas évek óta nem kötöttek annyi házasságot, mint tavaly

A nyolcvanas évek óta nem kötöttek annyi házasságot, mint tavaly

Óriásit esett a magyarok gyerekvállalási kedve a járvány első hullámában

Óriásit esett a magyarok gyerekvállalási kedve a járvány első hullámában