szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kálvin téri aluljáróban rendezett performanszot és demonstrációt A Város Mindenkié csoport péntek délelőtt.

A Város Mindenkié csoport pénteken délelőtt a Kálvin téri aluljáróban tartott demonstrációt a falak mentén kihelyezett kordonok ellen. A performanszon a hajléktalan aktivisták munkáért álltak sorba, hogy jelezzék: a munkaterületre való hivatkozás abszurd, a kordonokat egyértelműen abból a célból helyezték ki, hogy elriasszák és távol tartsák a fedél nélkül élő embereket. A csoport az elrettentő intézkedések helyett a lakhatáshoz való jog érvényre juttatását követeli.

©

A performansz során Balog Gyula, az AVM egyik aktivistája egy munkaerő-felvételt hirdető tábla mellett elmondta, hogy „a kormány által meghirdetett 1 millió állás közül most tizenkettőt fogunk kiosztani. Mint látható, itt igen komoly városszépítő munka folyik.” A helyszínen kiosztott szakmák között volt például a zoknihegesztő, a légifolyosó takarító, a nyári hómunkás, a holdfényező és a csillagszámláló is.

A munkák kiosztása után a csoport sajtótájékoztatót tartott, ahol többek között elmondták:  noha a fővárosi vezetés körülbelül két hete kihelyezte a kordonokat, érdemi munka azóta sem folyt. A csoport ugyanakkor örömmel állapította meg, hogy a Kálvin téri aluljáróban éppen az AVM sajtótájékoztatójának napján indult meg a munka: a csoport érkezésekor az aluljáró csempéjét három ember szorgalmasan takarította. Sajnos az nem derült ki, hogy mely cég szervezésében végzik a takarítást, mert ruházatukon nem látszott utaló jelzés.

Dombóvári László hajléktalan aktivista felhívta a figyelmet arra, hogy a hajléktalan emberek szeretnének dolgozni és akár az aluljárók fejlesztésében is szívesen részt vennének.

©

A blogján a hajléktalanokért dolgozó csoport közölte, közérdekű adatigényléssel fordultak a Fővárosi Közterület-felügyelethez, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt-hez, valamint a Fővárosi önkormányzathoz, hogy megtudják, miért határolják le kordonokkal január 19-e óta a budapesti aluljárókban a fal melletti részt.

A Város Mindenkié három kérdést intézett az érintett szervezetekhez: milyen munka folyik a fal melletti sávokban és kinek a megbízásából; összesen mennyibe kerülnek a munkálatok és a munkaterület őriztetése; milyen jogszabály alapján határolták el a fal melletti sávot?

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nincs felelőse a négy ember halálát okozó dombóvári tragédiának

Nincs felelőse a négy ember halálát okozó dombóvári tragédiának

Duma Aktuál: Úgy lekapcsolták a világítást az ellenzéki városok, hogy Orbán is berezelt

Duma Aktuál: Úgy lekapcsolták a világítást az ellenzéki városok, hogy Orbán is berezelt

Szijjártó: Aláírták a szerződést, jön az orosz vakcina Magyarországra

Szijjártó: Aláírták a szerződést, jön az orosz vakcina Magyarországra