szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az országos rendőrfőkapitánytól kér tájékoztatást Harangozó Tamás, az Országgyűlés honvédelmi bizottsága ellenőrző albizottságának szocialista elnöke a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai által kihallgatott egyetemistával szembeni eljárásról.

Harangozó Tamás a kedden írt levelében - amelyet az MTI-hez is eljuttatott - arra vár írásbeli választ Papp Károlytól: igaz-e, hogy egy hallgatót a metró területén történő igazoltatása után előállítottak és fogva tartottak a VI. kerületi rendőrkapitányságon?

A bizottság hatáskörébe tartozó törvények végrehajtását, valamint hatását felügyelő albizottság vezetője annak vizsgálatát is kezdeményezi a levélben, hogy "a felsőoktatás védelmében szervezett, 2013. február 18-án lezajlott utcai demonstráció miatt vagy azzal összefüggésben sor került-e bárki személyi szabadságának korlátozására".

Felhívta a figyelmet arra, hogy sajtóhírek szerint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem elsőéves hallgatóját a metróból kiszállva megállította az NNI civil ruhás munkatársa, akinek a kezében a lány nevét tartalmazó papír volt. "Miután bemutatkozott, odalépett hozzá egy másik NNI-s munkatárs, autóba ültették és kezdetét vette egy nagyjából 5 órás kihallgatás" - olvasható a levélben, amely szerint a hallgató elmondta, hogy a nyomozók "neveket akartak hallani", illetve azt akarták megtudni tőle, milyen hídfoglalásra készülnek a diákok. Az ellenőrző albizottság elnökének levele szerint a hallgató nem kapott jegyzőkönyvet a kihallgatásról.

Harangozó Tamás arról is tájékoztatta az országos rendőrfőkapitányt, hogy élve országgyűlési képviselői jogállásával, a legfőbb ügyész törvényességi vizsgálatát kezdeményezi az ügyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

Visszaadott egy indián skalpot a németországi Karl May Múzeum

Visszaadott egy indián skalpot a németországi Karl May Múzeum

Doku360: Faleveleket eresztettem szélnek, de talán meglátszik egy épület terve belőlük

Doku360: Faleveleket eresztettem szélnek, de talán meglátszik egy épület terve belőlük