szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szociális ellátás rendszere valamennyi uniós tagállamban javításra, fejlesztésre szorul - mondta Andor László, az EU foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa egy keddi budapesti konferencián.

A Szociális Szakmai Szövetségnek az EU szociális beruházásairól tartott tanácskozásán az uniós biztos kifejtette: az Európai Bizottság úgy látja, hogy a szolidaritás és a kohézió erősítéséért komoly erőfeszítéseket kell tenni. Februárban szociális beruházási csomagot fogadtak el, ez tartalmazza az uniós források felhasználásának hatékonyabbá tételét, a jóléti rendszer korszerűsítését.

Hangsúlyozta, minden tagállamban szükség volna annak biztosítására, hogy a szociális védelmi rendszerek végigkísérjék az emberek életét, igyekezzenek megelőzni a szociális válsághelyzeteket, egyszerűbb, fenntartható szociális rendszereket alakítsanak ki és a szociális kiadásokat hatékonyabban használják fel.

Kiemelte, a szociális beruházási csomag kimondottan a szociálpolitikáról szól, de ez a kérdés tagállami hatáskörbe tartozik, az EU-nak ebben az ügyben csak korlátozott eszközei vannak. Az uniónak fontos feladata , hogy segítse a tapasztalatcserét, közös nevezőre hozza a szociális elemzéseket, és az EU-nak pénzügyi eszközei is vannak - például az Európai Szociális Alap -, amelyek kiegészítik a tagállami eszközöket a szociális integráció megvalósítására - magyarázta.

Mint mondta, a pénzügyi válság foglalkoztatási válsággal is okozott, és nagy szociális feszültség alakult ki. 2012 különösen rossz év volt az unióban: egy már magas szintről tovább emelkedett a munkanélküliség, hosszabb ideje 10 százalék fölött van ez a ráta - közölte. Hozzátette: különösen aggasztó az ifjúsági munkanélküliség mértéke csaknem minden uniós tagállamban. 

A biztos arról is beszélt, hogy 2009 óta a tagállamok kétharmadában csökkent a háztartások bevétele. Az unióban mintegy 80 millió embert sújt a szegénység és a társadalmi kirekesztettség, közülük 20 millióan gyerekek.

Ferge Zsuzsa szociológus, egyetemi tanár előadásában kiemelte: nem lehet csak a gazdaság fejlődésére bízni a társadalmi problémák megoldódását. Véleménye szerint a bizottság által most elfogadott csomag is csak "utólagos korrekció" a válság miatt. Úgy látja, még mindig problémát jelent, hogy míg az EU "bünteti" azokat a tagországokat, amelyekben túlzott a költségvetési hiány, a munkanélküliség vagy a szegénység növekedésének szankcionálására nincs eszköze.

A szakértő üdvözölte a csomag elfogadását és azt, hogy abban súlyponti kérdés a gyermekszegénység visszaszorítása. Ugyancsak méltatta azt az átfogó megközelítést, amely szerint a szociálpolitikában több forrásra van szükség, de az  - mint mondta - önmagában nem elég.

Az uniós gondolkodásból ugyanakkor hiányzik az a felismerés, hogy a társadalmi egyenlőtlenséget nem lehet figyelmen kívül hagyni, ez a szegénységhez hasonlóan fontos kérdés - emelte ki. Ha a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolásával nem foglalkoznak, minden intézkedés csak tüneti kezelés lehet - hangoztatta Ferge Zsuzsa. Megjegyezte, a csomagban a bizottság azt sem tisztázta, hogy pontosan miként lehetne hatékonyabbá tenni a szociális rendszereket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyéni útépítési megoldást választottak Pécelen

Egyéni útépítési megoldást választottak Pécelen

Schmidt Mária közalapítványából is távozik Szájer

Schmidt Mária közalapítványából is távozik Szájer

Sorra veszik őrizetbe az elit korrupción kapott tagjait – Szlovákiában

Sorra veszik őrizetbe az elit korrupción kapott tagjait – Szlovákiában