szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jogerősen négy év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön azt a kecskeméti adóhivatali dolgozót, aki kenőpénz fejében szabálytalanul intézte az adóraktári engedélyek kiadását vállalkozások számára.

A jelenleg 41 esztendős Pongó István 1997-től dolgozott a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, illetve elődeinél. A vádlott feladata volt - a kecskeméti regionális ellenőrzési központ egyik csoportvezetőjeként - többek között megvizsgálni, hogy az adóraktári engedélyért folyamodó vállalkozások telephelyei megfelelnek-e a jövedéki törvény előírásának.

2008 tavaszán egy soltvadkerti cég kért adóraktári engedélyt, ennek kiadását azonban megtagadták, mert a vállalkozásnak köztartozása volt. Az ügyben eljáró férfi felkereste a vádlottat azzal, megoldható-e, hogy mégis megkapják az engedélyt. A vádlott később egy személyes beszélgetés során közölte, hogy 300 ezer forint átadása és 100 ezer forint köztartozás kifizetése esetén a kft.-t terhelő többmilliós adóhátralék ellenére is megoldható az engedély kiadása. A megbeszélést követően a vádlott átvette a 300 ezer forintot, a cég számára pedig kiadták az engedélyt.

Egy másik vállalkozás egyszerűsített adóraktári engedélyért folyamodott. Az eljárás ügyintézője a vádlott volt, aki közölte a kérelmezővel, hogy jövedéki tartozás miatt nem adható ki az engedély, és felajánlotta, 300 ezer forint fejében megoldja az ügyet. A vádlott 2008 júniusában egy kecskeméti benzinkútnál átvette a kenőpénzt, a vállalkozás pedig röviddel később megkapta az engedélyt.

A táblabíróság kétrendbeli, fontosabb ügyekben intézkedő hivatalos személy által elkövetett vesztegetés  bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat, és jogerősen négy év börtönbüntetésre ítélte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Teljesen új alkalmazásbolt kerülhet a Windows 10-be

Teljesen új alkalmazásbolt kerülhet a Windows 10-be

Visszavonja a kormány a civiltörvényt

Visszavonja a kormány a civiltörvényt

Napszámban kell ledolgoznia Hadházynak a dudálós tüntetés miatt kiszabott bírságot

Napszámban kell ledolgoznia Hadházynak a dudálós tüntetés miatt kiszabott bírságot