szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az aratás évének nevezte az idei esztendőt Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Zircen.

"Ez az év az első aratás éve, és biztos vagyok benne, hogy jön majd még több is, csak arra van szükség, hogy támogassuk egymást" – mondta a kormányfő a felújított ciszterci apátság átadási ünnepségén részt vevők előtt, emlékeztetve: a magyar gazdaságban az idei első negyedév végén "megjelentek azok a biztató jelek, amelyeket a magyar nyelv gazdasági növekedésnek nevez".

Emellett, bár nem oldódott meg minden gond, de ma már 160 ezerrel többen dolgoznak, mint a 2010-es választásokkor – közülük 54 ezer roma –, továbbá az inflációnál nagyobb mértékben emelkedik a nyugdíj és a minimálbér – sorolta a miniszterelnök, aki szerint ha kormánya nem építette volna át az országot, az összeomlott volna, adósrabszolgaságba került volna, és továbbra is mások gyarapodtak volna a magyarok munkájából.

Orbán Viktor szavai szerint jó remény van arra, hogy az elmúlt három év munkája eredményeként lépésről lépésre előbbre jut az ország. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a bruttó hazai termék az első negyedévben 0,7 százalékkal nőtt a múlt év negyedik negyedévéhez képest, míg az előző év hasonló időszakához képest 0,9 százalékkal, a naptárhatással kiigazított adat szerint 0,3 százalékkal csökkent.

A miniszterelnök azt mondta, ha Európa hűtlen lesz keresztény gyökereihez, elfordul hagyományaitól, akkor nem lesz ereje a válság utáni megújuláshoz. Mint fogalmazott, az egykor méltányos, nagyvonalú Európa, ahol a korábbi értékek homályos emlékképekké váltak, ma gyakran igazságtalan, néha visszaél hatalmával, és azokkal az országokkal szemben elnézőbb, amelyek csendben meghúzódnak a homályban.

Magyarországnak azonban nem szabad elfordulnia saját hagyományaitól, mert "mi csak a magunk útján, magyar és keresztény kultúránk értékeire építkezve lehetünk erős és sikeres nemzet. A saját megkezdett utunkon érdemes továbbmennünk, a saját felismert igazságainkat kell alkalmazni a saját életünkre" hangsúlyozta Orbán Viktor. Kiemelte azt is, hogy vállalni kell a saját úttal járó nehézségeket, az érdekek képviseletével járó vitákat, és sohasem szabad meghátrálni.

Bejelentette egyúttal, hogy a kormány úgy döntött: visszaadja a zirci arborétumot az apátságnak. Beszédében felidézte, a kommunista diktatúra megtiltotta a ciszterci rend működését, arról azonban nem győzhette és nem is győzte meg a rend tagjait, hogy lemondjanak fogadalmukról.

"Magyarország tudja, mi mindent köszönhet a cisztercieknek. A ciszterciek tanító és nevelő munkája az egész országban megbecsülést és elismerést szerzett" mondta a miniszterelnök, közölve, hogy a kormány örömmel állt az apátság felújításának ügye mellé.

Dékány Sixtus zirci apát az ünnepségen felidézte a rend magyarországi letelepedésének körülményeit, s élő jeleknek nevezte a rendet, amely előre mutat az igazra, a szépre, a jóra. Az apát megköszönte mindazoknak, akik segítették a felújítást és a szerzetesek életét bemutató látogatóközpont létrehozását, valamint Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy jelenlétével megbecsülését fejezte ki a rend jelenléte és munkája iránt.

Ottó Péter (Fidesz-KDNP), Zirc polgármestere köszöntő beszédében visszatekintett a település múltjára, majd kijelentette: történelmi pillanat ez a város életében; soha nem volt ekkora mértékű felújítás, fejlesztés Zirc életében. Az újjászületés, megújulás időszaka ez, amely nemcsak külsőségekben jelenik meg, hanem szellemi téren is mondta, hozzátéve: az apátság vezetése fiatalodott, nyitott, friss szellemiséggel fogott neki a megújulásnak.

A polgármester Orbán Viktornak egy Zircről szóló kiadványt ajándékozott, Magyarország legmagasabban fekvő településén tett látogatása emlékére. A zirci apátságot és főteret hétszázmillió forintból újították fel, az apátságban látogatóközpontot is kialakítottak.

A csaknem 600 millió forint európai uniós támogatással, az apátság és az önkormányzat partnerségével megvalósuló projekt keretében létrejött a Ciszterci Apátság Monostori Látogatóközpont, amelyben az 1182-ben alapított apátság nyolcszáz éves múltját és műtárgyait mutatják be.

Emellett látogatási útvonalat alakítottak ki, oktatási és filmvetítő kabinetet hoztak létre, felújították az apátság főhomlokzatát és díszudvari mellékszárnyait, helyreállították a díszudvart, feltárták a középkori kolostor romjait, ajándékboltot, turisztikai információs pontot alakítottak ki, s akadálymentessé tették a komplexumot.

A projektnek köszönhetően a zirci Rákóczi tér is átalakul és megújul: új utakat, parkolókat, sétautakat, díszkutat, térburkolatot építenek, utcabútorokat, új lámpatesteket helyeznek ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megszületett Orbán Viktor ötödik unokája

Megszületett Orbán Viktor ötödik unokája

Agüero lekezelően megragadta az asszisztensnő vállát, mégsem büntetik meg

Agüero lekezelően megragadta az asszisztensnő vállát, mégsem büntetik meg

Világelső szemműtét Japánban: iPS-sejtekből származó látósejteket ültettek be

Világelső szemműtét Japánban: iPS-sejtekből származó látósejteket ültettek be