szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A dunai árhullám miatt Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében rendkívüli árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Az eddigi legmagasabb vízszint körüli értékek várhatóak Komáromban, Esztergomban és Budapesten is. Szolnokról és Miskolcról csaknem háromszáz vízügyi szakembert vezényeltek át a Duna Győr-Moson-Sopron megyei szakaszához. Kedd reggel megkezdi a működését a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központ.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a honlapján azt írta, a Duna hétfő éjfélkor rekordmagasságon tetőzhet a németországi Passaunál, ezután lehet csak pontosabb előrejelzést adni a folyó magyarországi áradásáról. A katasztrófavédelmi szakemberek a 2002-es árvízhez hasonló helyzet kialakulásával számolnak.

Bakondi György, az OKF vezetője közlése szerint a szakemberek azzal számolnak, hogy a tetőzéskor minden szakaszon eléri vagy meghaladja majd a vízállás a harmadfokú készültség szintjét.

Őz került szorult helyzetbe a mosoni Dunánál - megmentették
©

Az OKF vezetője arról is tájékoztatást adott, hogy kedden reggel 8 órakor megkezdi a működését a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központ. Korlátozzák a veszélyes anyagok szállítását, és fokozottan felügyelik a veszélyes üzemeket, kritikus infrastruktúrákat is - tette hozzá.

18-20 napig időzik az árvíz

Pintér Sándor belügyminiszter elmondása szerint Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében rendeltek el rendkívüli árvízvédelmi készültséget. Ez lehetővé teszi a társszervek, így a polgári védelmi egységek és a honvédség bevonását a védekezésbe. Számításaik szerint 18-20 nap múlva hagyja el az ár az országot.

Hangsúlyozta, hogy a technikai és a humán erőforrás is megvan a védekezéshez, négy óránként, lényeges vízszintemelkedés esetén akár óránként is tájékoztatást adnak.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs hétfő esti közleménye szerint a jelenlegi számítások alapján a Szigetközben pénteken, Budapesten vasárnap tetőzhet az árhullám.

Homokzsákolás
©

Czunyiné Bertalan Judit, Komárom-Esztergom megye kormánymegbízottja arról beszélt, hogy kiemelten figyelik Komárom és Sződ térségét, ahol megkezdték a gátak erősítését és magasítását, továbbá a másik frekventált szakaszon, Tát és Esztergom térségében is megkezdték az előkészületeket. A Komárom-Esztergom megyei védelmi bizottság kérésére 100-100 katona fog váltásokban folyamatosan gáterősítési és magasítási feladatokat ellátni Komárom és Szőny térségében.

Széles Sándor, Győr-Moson-Sopron megye kormánymegbízottja arról számolt be, hogy Vámosszabadinál várhatóan le kell zárni a határátkelőt, s felkészültek az utak és hidak védelmére.

Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója arról számolt be, hogy négymillió homokzsákkal és 4-5 ezer emberrel készülnek az árhullámra. A folyamatos csapadék miatt várhatóan kedvezőtlen irányba kell módosítani az előrejelzéseket, a legmagasabb vízszintet minden felső-dunai szakaszon eléri a víz. A tetőzés péntekre és szombatra várható, és utána is fenntartják a figyelőszolgálatot.

Szolnokról átvezényeltek 160, Miskolcról pedig csaknem 100 műszaki szakembert Győrbe, továbbá Pécsről és Nyíregyházáról is hasonló átcsoportosítást terveznek, míg a szegedi és a gyulai vízügyi igazgatóság készenlétben áll.

Az eddigi legmagasabb vízszintnél tetőzik a Duna

Molnár Béla a fővárosi helyzetről elmondta: az eddigi legmagasabb vízszint, 860 centiméter körül tetőzhet a Duna. A Margitszigetet ideiglenes védművel veszik körbe, és a Római-parton is jelentősebb védekezésre lesz szükség.

Tarlós István főpolgármester másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Budapesten.

A főpolgármester bejelentette, hogy kedden reggel elkezdik lezárni az óbudai Királyok útja - Nánási út elsőrendű védvonal úgynevezett kapuit, és elképzelhető, hogy az árhullám miatt kisebb evakuálásokra lesz szükség Csillaghegyen.

A nap folyamán Szentendrén megkezdődött annak a mobil árvízvédelmi falnak az építése, amely a belvárost védi a Duna áradásától.

Árvíz Szlovákiában
©

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság este hat órától a Dunán Esztergomnál, Komárom és Almásfüzitő térségében, továbbá a Mosoni-Duna és a Rábca térségében Kunszigetnél és Abdánál elsőről másodfokúra emelték a készültséget. Hasonló intézkedés lépett életbe a Rába mentén Ikrény és Rábapatona körzetében, a Győr-Koroncó árvízvédelmi szakaszon, valamint Mérgesnél.

Emellett az esztergomi védvonal esztergomi gátőrjárására első fokú készültséget rendeltek el, a táti gátőrjárásra viszont a legmagasabb, harmadfokú készültséget léptették életbe, mert Táton időközben megkezdték a Kenyérmezei- és az Únyi-pataknál a munkálatokat annak érdekében, hogy a Duna ne duzzaszthassa vissza a két patakot.

A belügyminiszter elmondta: a katasztrófavédelem, a rendőrség és a honvédség mellett az önkéntesek, karitatív szervezetek segítségére is számítanak.

Segélyszervezetek is beszállnak

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat közlése szerint három gépjárművet helyezett készenlétbe a szolgálat Győrben a védekezésben résztvevő egységek ellátására, 24 órás ügyeleti rendszerbe osztotta be munkatársait, és feltöltötte élelmiszerkészletét, hogy szükség esetén a lehető leggyorsabban bekapcsolódhasson a gátakon dolgozó egységek munkájába.

A Református Szeretetszolgálat arról számolt be: feltöltötte segélyraktárait, hogy adományokkal is segíthesse a rászorulókat, illetve kitelepítés esetén matracokkal, plédekkel és élelmiszerrel is támogatja a bajba jutottakat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Százmilliós nyereséget termelt koronavírus-teszteléssel egy újlengyeli cég

Százmilliós nyereséget termelt koronavírus-teszteléssel egy újlengyeli cég

A járvány is az emberkereskedőknek segített

A járvány is az emberkereskedőknek segített

Karácsony Gergely látványos képekkel mutatja, milyen diákvárost szeretne a kínai egyetem helyett

Karácsony Gergely látványos képekkel mutatja, milyen diákvárost szeretne a kínai egyetem helyett