szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Személyes adattal visszaélés vétségének gyanúja miatt rendelt el nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség a trafikügyben országgyűlési képviselők és magánszemélyek feljelentései alapján – közölték hétfőn.

A május 3-án elrendelt feljelentés-kiegészítéssel beszerzett adatok alapján a személyes adattal visszaélés vétsége gyanúját nem lehetett kizárni. A hivatali visszaélés, a vesztegetés és a befolyással üzérkedés bűncselekményének gyanúját azonban a feljelentés-kiegészítés nem támasztotta alá, így ebben a vonatkozásban nem rendeltek el nyomozást – írják a Központi Nyomozó Főügyészség hétfői közleményében.

A nyomozás határideje 2013. július 3-a. A különböző ügyészségekre érkezett beadványok közérdekvédelmi hatáskörbe tartozó vonatkozásait a Fővárosi Főügyészség vizsgálta – tették hozzá.

©

A hvg.hu több forrástól származó információk alapján írt nemrég arról, hogy a kormánypárt helyi potentátjai osztották el a dohányboltok üzemeltetésének jogát Szekszárdon, és ezt erősítették meg az Origo hírportál forrásai is. Ebben a cikkünkben idéztük először Hadházy Ákos helyi fideszes képviselőt, aki akkor még névtelenséget kérve közölte: Szekszárdon a polgármester, a párt választókerületi elnöke a pályázók listájával érkezett a helyi fideszes képviselők találkozójára, hogy véleményezzék az indulókat. Hadházy később egy interjúban névvel vállalva is elmondta, mi történt.

Horváth István fideszes polgármester először letagadta a történteket. A hvg.hu-nak azt mondta: semmiféle listát nem látott, és nem is láthatott, hiszen a pályáztatást a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. intézte. Meghazudtolták a trafikmutyiról beszélő fideszes képviselőt a helyi frakció tagjai is, akiket az ATV kérdezett meg. A helyi fideszesek szerint Hadházy hazudott.

A hvg.hu-hoz eljutott hangfelvétel alapján azonban az egyeztetés valóban úgy történt, ahogy arról Hadházy beszámolt. A valószínűleg március végén lezajlott találkozón a felvétel alapján a polgármester hozta fel a trafikok ügyét, majd egyenként, nevek és utcák alapján mentek végig a listán. Horváth azt kérdezte, hogy az adott utca melyik önkormányzati képviselő körzetéhez tartozik, és ő ismeri-e az ott lakó pályázót. A felvétel alapján leírtak hitelességét később már a polgármester is elismerte. A hvg.hu a hangfelvétel egy részét úgy hozta nyilvánosságra, hogy abból a nem közszereplőkre vonatkozó személyes adatokat törölte.

Keresztes Imre főügyész a hvg.hu birtokába jutott hangfelvétel átadását kérte májusban az ügyben elrendelt feljelentés-kiegészítés keretében, mert az indoklás szerint az "az üggyel kapcsolatban releváns információkat tartalmazhat". A hvg.hu teljesítette törvényes kötelezettségét. A főügyész tájékoztatása szerint a legfőbb ügyész feljelentésként értékelte Mesterházy Attila MSZP-frakcióvezető hozzá intézett kérdését, amelynek forrása épp a hvg.hu-n megjelent cikk volt. A büntetőeljárási törvény szerint abban az esetben, ha a feljelentés alapján nem lehet egyértelműen dönteni a nyomozás elrendeléséről, a nyomozó hatóság "adatszerző tevékenységet folytathat", amelynek határideje 15 nap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Félelmetes, ahogy egyszerre mozdul meg több tucat kínai robotkutya – videó

Félelmetes, ahogy egyszerre mozdul meg több tucat kínai robotkutya – videó

Bár vörös szőnyeg nem volt, Vanessa Kirby így is ragyogott a BAFTA-n

Bár vörös szőnyeg nem volt, Vanessa Kirby így is ragyogott a BAFTA-n

10 perces harangszóval emlékeztek a koronavírus áldozataira Szlovákiában

10 perces harangszóval emlékeztek a koronavírus áldozataira Szlovákiában