szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Oktatási programot indít az Autisták Országos Szövetsége, ezzel is segíteni kívánnak a hatóságoknak, köztük a rendőrségnek abban, hogy munkájuk során megfelelően bánjanak az autista emberekkel.

A civil szervezet ezt Szabó Máté alapjogi biztos múlt csütörtöki közleményére reagálva közölte hétfőn az MTI-vel. Az ombudsman állásfoglalása szerint egy két évvel ezelőtti esetben az intézkedő rendőrök megsértették a jogbiztonság követelményét és az emberi méltósághoz való jogot azzal, hogy kihallgattak egy autista tanút, tekintet nélkül az állapotára és hozzátartozójának tiltakozására. Szabó Máté az országos rendőrfőkapitány intézkedését kérte annak érdekében, hogy a jövőben ilyen ne forduljon elő.

Az Autisták Országos Szövetsége közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a mindennapokban az ismertetett esethez hasonlóan nagyon sokszor sértik meg autizmussal élő emberek jogait. Ez megelőzhető lenne, ha a társadalom többet tudna az autizmusról - írták. Az autizmussal élő emberek gyakran nehezen kezelik a váratlan, szokatlan helyzeteket, nehézséget jelenthet számukra a világos kommunikáció, ezért támogatásra van szükségük - hangsúlyozták.

A szervezet ezért széles körű oktatási programot indít az autizmusról. Hosszú távon valamennyi állami szervet és közintézményt felkészítenék, hogyan viselkedjenek, alakítsanak ki kapcsolatot az autizmussal élőkkel. Mint írták, első lépésként minden érintett hatósággal kapcsolatba lépnek és tájékozódnak, emellett partneri segítséget kívánnak nyújtani a rendőrségnek a jogsértő esetek megelőzéséért.

A közleményben megemlítették, hogy szeptemberben a szervezet rendezi a brüsszeli székhelyű Autism Europe tizedik nemzetközi kongresszusát Budapesten.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Világ Könyvfővárosa címre pályázik Budapest

A Világ Könyvfővárosa címre pályázik Budapest

Még a hétvégén is fagyni fog

Még a hétvégén is fagyni fog

Karácsony: "Fércművet küldött egyeztetés helyett a kormány"

Karácsony: "Fércművet küldött egyeztetés helyett a kormány"