szerző:
hvg.hu

Bajnai Gordon előkampányt javasolt Mesterházy Attilának, hogy aztán közvélemény-kutatók mérjék fel, melyiküket akarják választóik kormányfő-jelöltnek. Az MSZP felveszi és visszadobja a kesztyűt, a szocialisták közvetlen előválasztást akarnak. Ezen dőlne el, kit indítanak közösen az egyéni körzetekben, és ki lesz a listavezető. Ha az Együtt-PM nem megy bele, az MSZP tárgyalni kezd Gyurcsánnyal, Schmuckkal és Fodorral is.

Bajnai Gordon saját bevallása szerint  konkrét javaslatcsomaggal érkezett a Mesterházy Attilával folytatott tárgyalásra, amelyben azt ajánlotta, hogy egy előválasztási kampány után a közvéleménykutatók mérései alapján döntsenek a közös miniszterelnök-jelöltről, és -  a két párt nagyságának megfelelően - kétharmad-egyharmad arányban osszák el egymás között az egyéni jelöltek létszámát.

Az Origo ezt követően azt írta, az MSZP elnöke hadüzenetnek tekintette Bajnai javaslatát, Mesterházy Attila pedig az egyeztetés után sajtótájékoztatón azt mondta, "kényszerpályára tették" ezzel a javaslattal, Bajnai ugyanis  versengő típusú javaslattal érkezett, és nem a tárgyalásos megoldást választotta.

Mesterházy Attila Bajnai ötletére azt válaszolta, hogy ne a közvélemény-kutatók döntsék el a miniszterelnök személyét, hanem a nép, vagyis "hús-vér emberek".

©

Az MSZP elnöke ezért azt javasolta, október közepéig tartsanak előválasztást a két párt helyi, illetve lehetséges kormányfő-jelöltjei között: Ak nyer, az lesz a listavezető, illetve ennek alapján állítanak közös egyéni jelölteket is.

Bajnai azon javaslatára, hogy tartsanak televíziós vitát is kettejük között, Mesterházy azt mondta: "Jó, ha van televíziós vita, de hús-vér embereknek kell ezt eldöntenie, a lájkokból nem lesz valódi küzdelem."

Ajtótól ajtóig

Kérdésre válaszolva a szocialista pártelnök azt mondta, ő úgy képzeli el a gyakorlatban az előválasztást, hogy elmennek Bajnaival minden megyébe, településekre, elmondják a programbeszédüket, majd a jelenlévők kimennek és szavaznak. Azt mondta, akik vállalják, hogy részt vesznek az előválasztáson, azok egyben ahhoz is hozzájárulnak, hogy bekerülnek az MSZP-Együtt közös adatbázisába is. A politikus hozzátette, nem fél attól, hogy fideszesek fogják eldönteni a két párt előválasztását.

Mesterházy szerint nem tudja, hogy mennyibe fog kerülni az előválasztás, de felajánlja az MSZP irodáit, és kibérelhetnek sportcsarnokokat is. A politikus jelezte, technikai előkészítő delegációra tesz javaslatot, amely kidolgozza majd az előválasztás részleteit. Mesterházy Attila azonban hozzátette, mindenképp szeretné október közepéig lezárni a folyamatot, mert akkor tart az MSZP kongresszust, ahol szentesíteni fogják az előválasztás döntését. Hozzátette, "már szeretnék Orbán Viktorral is foglalkozni".

Arra a kérdésre, hogy Bajnai Gordon mit szól a teljes előválasztáshoz, Mesterházy azt mondta, szerinte az E14-PM frontembere nem zárkózott el az ötlettől. Az Origó a sajtótájékoztató előtt arról írt, a zárt ajtók mögött zajlott pénteki egyeztetésen Bajnai kivitelezhetetlennek és túl drágának nevezte, hogy mind a 106 körzetben legyen előválasztás.

Egy másik kérdésre válaszolva Mesterházy azt mondta: nem hisz abban, hogy Bajnaiék bejutnának a parlamentbe, ha külön listán indulnak. A magyar választási rendszerben ugyanis az Együtt-PM pártszövetségnek nem öt, hanem tíz százalékot kellene elérnie ehhez. Az MSZP elnöke szerint ugyanakkor a két külön lista annak beismerését is jelentené, hogy nem tudják megnyerni a választásokat.

"Az előválasztás számunkra nem zárja ki más pártokkal való együttműködést" - mondta Mesterházy, aki szerint az MSZP az előválasztás után is szívesen tárgyal más pártokkal: név szerint a DK-t, Fodor Gábor liberális pártját, az MSZDP-t említette. Ha valamiért nem lesz előválasztás, az MSZP abban az esetben is tárgyalni kezd más pártokkal, mert meg szeretné mutatni, hogy hisz az együttműködésben. "Mi nyitottak vagyunk, fogunk adni egyéni körzeteket és befutó helyeket a listán" - jelentette ki Mesterházy. Egyben az előválasztásról elmondta: "Nem ma ötlött a fejembe, több hónapja fontolgatja ezt az MSZP vezetése", de szerinte a szocialisták hittek abban, hogy tárgyalásos alapon is meg tudnak állapodni az Együtt-PM-mel.

Már az elején sejtették, hogy ez lesz

„A miniszterelnök-jelölti ambíciók foglyul ejtettek minden kérdést” – magyarázta egy, az elmúlt hónapokban folyó tárgyalásokra rálátó Együtt 2014-es forrás, miért állt elő Bajnai Gordon a pénteki találkozón a közvélemény-kutatásokra alapozott előválasztásról szóló ötlettel.

©

A két szervezet közötti tárgyalások június 21-én kezdődtek, Horn Gyula volt kormányfő temetése után. Bár az elmúlt hónapokban-hetekben a sajtóban több olyan cikk jelent meg, mely szerint az egyeztetés vontatottan halad, egyik vagy másik fél fel akar állni a másik hajthatatlansága miatt a tárgyalóasztaltól, E14-es forrásaink szerint a programról és az egyéni jelöltek többségéről meg tudtak állapodni. Július 16-én mindkét szervezet honlapjára kikerült egy közös választási program, melyben az szerepel, hogy választási győzelem esetén új alkotmányt írnak, megszüntetik a TEK-et, és háromszorosára emelik a munkanélküli segély időtartamát.

Egy forrásunk szerint a 106 egyéni kerületből 70 esetében le is zárták az egyeztetést, a további vitatott körzet ügyében is közeledtek az álláspontok, de szerinte az MSZP-s tárgyalók – ha nem is formálisan, de a beszélgetések folyamán elég gyakran – jelezték, ez a megállapodás csak akkor érvényes, ha Mesterházy lesz a miniszterelnök-jelölt. Az MSZP-s politikusok több alkalommal nyilvánosan is kifejtették: ők „csomagban” tárgyalnak, azaz a listáról, a jelöltekről és a miniszterelnök-jelöltről együtt kell megállapodni, ezek a kérdések nem választhatók szét. Információink szerint az Együtthez tartozó, LMP-ből kiszakadt Párbeszéd Magyarországért Párt sokszor jelezte, ha nem haladnak az egyeztetések, akkor visszább lehet lépni, és elfogadni az úgynevezett koordinált különindulás lehetőségét: azaz sem a lista ügyében, sem a miniszterelnök-jelölt személyében nem kell megállapodni, csak abban, hogy a választókerületekben nem indulnak egymás ellen.

Az MSZP és az Együtt a tárgyalások kezdetén abban állapodtak meg, hogy erről – a választók számára is a legfontosabb – kérdésről az összes többi egyeztetési szakasz lezárása után tárgyalnak. Viszont mind a szocialista, mind az együttes forrásaink szerint végig lehetett érezni, hogy ez a kérdés akár az egész addigi megállapodást boríthatja, ezért döntött ügy Bajnai Gordon, hogy az előválasztásos megoldást javasolja – és ezzel lényegében előrehozza a listavezetőről szóló egyeztetést.

A hvg.hu-nak korábban több MSZP-s forrás is azt mondta, hogy a választókerületenkénti előválasztás ötlete – ahogy azt Mesterházy a pénteki bejelentésében meg is erősítette – már rég napirenden volt a pártban. Az MSZP több befolyásos politikusa ezt szorgalmazta Mesterházynál még a júniusi egyeztetés előtt – amikor Bajnai egy lapinterjúban, majd a szocialisták elnöke a párt választmányon vallott miniszterelnöki ambíciójáról. Ezt forrásaink szerint Mesterházy nem akarta felvállalni, mert akkor még úgy látta, ezt nehéz lenne elmagyarázni az összefogást szorgalmazó ellenzéki szavazóknak, ám az MSZP-ben már az elején sem zárták ki, hogy a miniszterelnök-jelölti ambíciók miatt meg fognak akadni a tárgyalások.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
TOP 10: Ezek most a legjobb kamerás okostelefonok a piacon

TOP 10: Ezek most a legjobb kamerás okostelefonok a piacon

Hont András: Népértékelő

Hont András: Népértékelő

Varga Mihály: Legalább két fokozattal kellett volna felminősíteni Magyarországot

Varga Mihály: Legalább két fokozattal kellett volna felminősíteni Magyarországot

Megváltoztatná az internetet a világháló atyja, és erre van egy igen jó terve

Megváltoztatná az internetet a világháló atyja, és erre van egy igen jó terve

Cáfolja a Párbeszéd a párt elleni retorzióról író Magyar Nemzetet

Cáfolja a Párbeszéd a párt elleni retorzióról író Magyar Nemzetet

Fotók: autókat rugdosott egy dühöngő nő Győrben

Fotók: autókat rugdosott egy dühöngő nő Győrben