szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ismét elutasította a Magyar Kétfarkú Kutya Párt nyilvántartásba vételi kérelmét a Fővárosi Törvényszék. Az erről szóló végzést a szervezet tette közzé.

A közzétett bírósági végzés szerint a szervezet nevéből a párt tényleges tevékenységére egyáltalán nem lehet következtetni, a "Kétfarkú Kutya" kifejezés "megtévesztésra alkalmas, a szervezet céljával kapcsolatba nem hozható és nem utal a szervezet alapszabályban rögzített tevékenységére sem".

A bíróság hozzáteszi, a "Kétfarkú Kutya", mint elnevezés "nem is társítható egy olyan politikai intézménnyel, mely a közhatalomban való részvételt jelképezhetné, illetve amely kifejezné egy politikai szervezet társadalmi jelentőségét, ténylegesen deklarált céljait".

A bíróság korábban hiánypótlásra szólította fel a Kétfarkú Kutya Pártot, hogy egyértelműen rögzítse a szervezet céljai elérése érdekében kifejteni kívánt tevékenységet, ám ezt nem tették meg, ezért az alapszabály a bíróság szerint hiányos, az egyesületi tevékenységek megfogalmazása túl általános, a létesítő okirat pedig ezért nem alkalmas a nyilvántartásba vételre. A bíróság hiányolta a párt vagyonmérlegét is.

Külön kitér a bíróság arra is, hogy bár nem vitatható, hogy "a Magyar Kétfarkú Kutya Párt egy közismert szerveződés, mely a humor eszközével élve jelenik meg a közéletben", valamint hogy a "humor politikában való megjelenítése nem elvetendő gondolat", de hozzáteszik, hogy egy párttal, mely a közhatalom gyakorlásában kíván részt venni, a Kétfarkú Kutya Párt kijelentései (örök élet, ingyen sör, pénzosztás, világbéke, ózonlyuk befoltozásának ígérete) nem azonosíthatóak, "a szervezet ezen megnyilvánulásai a pártként való működés komolytalan voltára utalnak".  A bíróság szerint a viccesnek, humorosnak érelmezhető gondolatok és kijelentések egy civil szervezet, például egyesület keretei között viszont támogathatóak.

Korábban júniusban a Magyar Kétfarkú Kutya Párt nyilvántartásba vételi kérelmét azért utasították el, mert a párt neve megtévesztő.

A szervezet a Facebookon azt írta, fellebbezni fognak a mostani döntés ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány titkolná, mire ad magának 1700 milliárd forintos játékteret a módosított büdzsében

A kormány titkolná, mire ad magának 1700 milliárd forintos játékteret a módosított büdzsében

„Repültünk, Mari, repültünk!” – közös fotóval búcsúzik Orbán Viktor Törőcsik Maritól

„Repültünk, Mari, repültünk!” – közös fotóval búcsúzik Orbán Viktor Törőcsik Maritól

Olyan új előírás nehezíti a magyar szállodák életét, amelynek jelenleg, ha akarnának sem tudnak megfelelni

Olyan új előírás nehezíti a magyar szállodák életét, amelynek jelenleg, ha akarnának sem tudnak megfelelni