szerző:
BI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Klik az iskolaigazgatókra testálta azt a feladatot, hogy írassák alá pedagógusok kinevezésének módosítását. A dokumentumon szerepel az új bér, illetve az, hogy a tanár ezentúl a Pedagógus Kamara tagja. A számos homályos pont ellenére a legtöbben aláírják a papírt, a renegát pedagógusokat pedig jegyzőkönyvezik.

„Ma megkaptam a kinevezésemet. A bérem nem lett kevesebb, de nem fedezi a megemelkedett óraszámaimat. Nem írtam alá a kijelölt helyen, hanem a lap alján tettem az alábbi megjegyzést: Jogfenntartással veszem át. Indoklás: a Nemzeti Pedagógus Kar tagságát nem önként vállalom, a tagsággal járó szabályokról, elvárásokról sem szóbeli, sem írásbeli tájékoztatást nem kaptam. Dátum, aláírás" – számol be egy pedagógus az egyik Facebook-oldalon kinevezése módosításáról szóló szerződése megkötéséről.

Az állami iskolarendszer most ért el ahhoz a ponthoz, hogy a pedagógusokat – kötelező módon – „behajtsa” a még pontosan nem is tisztázott feladatú, hatáskörű állami kamarába, a Magyar Pedagógus Karba. Mindezt ráadásul a Klebelsberg Iskolafenntartó Központ (Klik) meglehetősen rafináltan hajtja végre. A tanároknak a pedagógus-életpályamodell – a béremelést tekintve részleges – bevezetése miatt új kinevezési szerződést kell aláírniuk, e szerződés apróbetűs részébe rejtették azt a mondatot, amely szerint az aláíró a Nemzeti Pedagógus Kar tagja szeptember 1-től.

A szerződést ráadásul biankó módon kellett aláírniuk a tanároknak, a másik fél aláírása nincs a szerződésen. További furcsaság, hogy a Kar, amelynek tehát szeptember 1-jétől az állami pedagógusok automatikusan a tagjai, egyelőre nem is létezik, annak előkészítő bizottsága is csak múlt héten alakult meg. (Tagjai: Dobos Krisztina, a rendszerváltás után az MDF-kormány közoktatási helyettes államtitkára, jelenleg a Magyar Iskolaszék Egyesület elnöke, Ballagó Zoltán, az egri tankerület igazgatója és Giber Vilmos, a kaposvári Klebelsberg Középiskolai Kollégium igazgatója.) A jogszabály szerint nyolc hónap áll a bizottság rendelkezésére a Nemzeti Pedagógus Kar szervezetének kialakítására.

Az új kinevezésen szembesültek továbbá a pedagógusok az új bérükkel, amely sokuknak óriási csalódást okozott. Pont a leginnovatívabb, sokat vállaló, különböző végzettségeket, szakvizsgákat szerző tanárok fizetése lett kevesebb (hiszen az eddig különmunkáért járó pótlékokat, kereset-kiegészítéseket eltörölték). Az életpályamodell a tanárokat ugyan négy kategóriába osztja, átmenetileg azonban mindenkit a pedagógus I. kategóriába soroltak. A szakvizsgával és sok év tapasztalattal rendelkezők így elvesztették előnyüket – ha magasabb kategóriába szeretnének kerülni, nekik is minősítő vizsgát kell tenniük. Van olyan pedagógus, akinek 30 százalékkal csökken a keresete az új rendszerben.

Most akkor nőtt vagy csökkent a fizetés?

Az Eduline összeállításában ilyen véleményeket olvashatunk ezzel kapcsolatban:

„Ma megtudtam, hogy az alapfizetésem kb. 27.000 Ft-tal emelkedik, ám az eddig kapott informatikai pótlékomat (kb. 9.000,- Ft), a több szak tanításáért járó juttatást (kb. 21.000,- Ft), valamint a heti 3-4 túlóráért járó pénzemet (kb. 20.000,- Ft/hó) elveszítem. Ja, ezentúl nem fizetnek az érettségiztetésért, a dolgozatjavításért, ami éves szinten megint csak kb. 70-80 ezer forint. Most akkor emelték a fizetésemet, vagy csökkentették?” 

„Most írtam alá a papírt az új bérről. Még a 15%-ot sem éri el a bruttó növekedés, a 2011-es jövedelmem több volt, mint ezzel az új emeléssel lesz. 25 év után annyit kapok, mint más szakvizsga nélkül, érdemes volt tanulni!”.

Az új szerződéseket mindezek ellenére a legtöbben, úgy tűnik, aláírják. A hvg.hu több iskolában végzett,

Írja meg saját tapasztalatait
Ön pedagógus? Az orra alá tolták az új szerződést? Aláírta? Nem írta? Írja meg, miként jártak el önnel, és miként járt el ön az [email protected] címre.

nem reprezentatív „mini-közvéleménykutatása” szerint sokan nem is olvasták el rendesen a szerződést (például, mert azt egy rövid szünetben tolták eléjük), csak gyorsan aláírták. Többen nem is tudtak arra választ adni például, hogy benne volt-e a dokumentumban a Pedagógus Karra vonatkozó kitétel. Olyan is volt, aki már megbánta, hogy aláírta a papírt.

Néhányan viszont megtagadták az aláírást vagy csak egy záradékkal együtt voltak hajlandók azt szignálni, amelyben leírták, hogy nem ismerik a Pedagógus Karral járó feltételeket, hiszen azt csak áprilisra dolgozzák ki, vagy éppen, hogy a keresetük összességében csökken az új rendszerben. Az aláírást megtagadókról egyébként az igazgató köteles – két tanú aláírását tartalmazó – jegyzőkönyvet készíteni, amit meg kell küldeni a fenntartónak. Ennek következményei szintén nem világosak. Egy ceglédi tanárnő az ATV-nek mindenestre arról számolt be, hogy őt az igazgatója figyelmeztette, az állásával játszik, ha nem írja alá a dokumentumot.

A Pedagógusok Szakszervezete Alkotmánybírósághoz fordult a kötelező Pedagógus Kari tagság miatt, továbbá jogi segítséget ígért a ”renegát” tanároknak, és nem zárkózik el keményebb érdekérvényesítéstől sem. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Országos Választmánya pedig döntést hozott a – most már jogszerűen gyakorolható sztrájk – előkészítéséről is. Ennek érdekében felmérést végeznek a nevelési–oktatási intézményben dolgozók között egy esetleges munkabeszüntetés elfogadottságával, támogatásával kapcsolatban.

Még egy Facebookon megosztott élmény

Kolléga: "X még mindig arról beszél, hogy milyen jó lesz neki, mert kiszámolták a férjével, hogy mennyivel többet fog keresni."
Én: "Neki nincs szakvizsgája, nem túlórázott?"
Kolléga: "Nem tudom, de szerintem szakvizsgázott, és túlórája is van."
Én: "Örül annak, hogy az eddigi túlóra helyett most már ingyen van +4 órája?"
Kolléga: "Nem tudom."
Én: "Akkor miért örül ennyire?"
Kolléga: "Fideszes."

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Idén is kapós "bármely szakos" tanár, csak legyen, aki matekot, magyart, angolt tanít

Idén is kapós "bármely szakos" tanár, csak legyen, aki matekot, magyart, angolt tanít

Megvan az első szerződés, jövőre már 80-90 repülőt gyártana a magyar cég

Megvan az első szerződés, jövőre már 80-90 repülőt gyártana a magyar cég

Kozák: Most sem tudjuk, hogy mi okozhatta a problémát

Kozák: Most sem tudjuk, hogy mi okozhatta a problémát

Ezek a legveszélyesebb munkahelyek ma Magyarországon

Ezek a legveszélyesebb munkahelyek ma Magyarországon

Kína tiltakozik az importvámok emelése miatt

Kína tiltakozik az importvámok emelése miatt

Egy hét alatt három tonna kokaint fogtak a rotterdami kikötőben

Egy hét alatt három tonna kokaint fogtak a rotterdami kikötőben