szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szentendrei HÉV Batthyány tér és Békásmegyer közötti utastájékoztató rendszere az átadásakor nem működött rendeltetésszerűen a projekt felelőse szerint, aki erről tanúként beszélt a Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen folyó per csütörtöki tárgyalásán, a Kecskeméti Törvényszéken.

A BKV Zrt.-nél dolgozó tanú hangsúlyozta: a 118 millió forintból megépített utastájékoztató 2007. november végén történt műszaki átvételekor azt remélték, hogy a tesztidőszak beindulásával a feltárt hiányosságokat a rendszert készítő CC Soft Kft. kijavítja. Az volt az elvárás, hogy haladjon előre a projekt – mondta a projektért felelős férfi, akit egy hónappal korábban már meghallgatott a bíróság, most a védelem tehetett fel neki kérdéseket.

Beszámolt arról, több alkalommal kezdeményezték a CC Soft Kft.-nél, hogy a jelzett hibákat javítsák ki, a napsütésben olvashatatlanná váló kijelzőket professzionális berendezésekre cseréljék le, a cég azonban ezeket a javításokat nem volt hajlandó elvégezni.

A törvényszék levetítette a szentendrei HÉV Batthyány tér és Békásmegyer közötti utastájékoztató rendszeréről a BKV belső ellenőrzése által készített fényképfelvételeket. Ezeken tartódobozokba helyezett, háztartások részére készített LCD tévékészülékeket és kábeldobozokat lehetett látni, amelyekben egy laikus számára is házi barkácsolásnak tűnő kábelezés volt.

Kádár Péter ügyvéd, Hagyó Miklós védője a felvételekről elmondta: azokat nem beazonosítható helyszíneken és nem meghatározott időpontban készítették, ezért véleménye szerint ezek nem alkalmasak a vád bizonyítására. Hozzátette, az sem biztos, hogy a felvételeken szereplő készülékek a CC Soft Kft. által elvégzett berendezésekről készültek. Homonnai János ügyész hangsúlyozta: a fotókhoz tartozó szoftver adataiból kinyerhető a felvételek készítésének az ideje.

A bíróság által felkért, korábban meghallgatott igazságügyi szakértő házilagos barkácsolásnak nevezte a szentendrei HÉV Batthyány tér és Békásmegyer közötti állomásain 118 millió forintból kiépített utastájékoztató rendszer egyes elemeit. Véleménye szerint annak kijelzője alkalmatlan a funkcióra, a rendszer szoftvere nem a pályázati kiírásnak megfelelően működik.

Balogh Zsolt negyedrendű vádlottnak a per során, egy évvel korábban felolvasott, a bíróság előtt visszavont nyomozati vallomásában az szerepelt, hogy a vádban szereplő CC Soft Kft. is azok közé a cégek közé tartozott, amelyek "pénzt osztottak vissza a BKV-val megkötött szerződésből". A vádirat szerint "a műszaki átadás-átvételi eljárást 2007. november 30-án lefolytatták, azonban eredményes próbaüzem a mai napig nem zárult le".

A BKV Zrt. és a CC Soft. Kft. közötti szerződés ügyében csütörtök délután meghallgatott másik tanú is másodszor tett vallomást. A férfi, aki a műszaki ellenőrzésben a délelőtt meghallgatott tanút váltotta  az utastájékoztatási rendszer kivitelezésekor a BKV Zrt.-nél, fenntartotta korábbi vallomását, mely szerint a beruházással sok probléma volt, az átadás-átvételkor nem volt száz százalékban működőképes a rendszer.

A vádirat kitér arra, hogy Balogh Zsolt megbízott vezérigazgató a teljesítés igazolását nem akarta aláírni, ezért Hagyó Miklós elsőrendű vádlott behívatta őt hivatalába, és utasította, hogy intézkedjen a kifizetésről, és az még karácsony előtt történjen meg. A főügyészség szerint a Hagyó Miklós vezetésével működő bűnszervezet 2008 augusztusáig megközelítőleg 1,5 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak. A bizonyítási eljárás október 8-án tanúk meghallgatásával folytatódik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyelőre nem érkezett meg a három év alatti gyerekek oltása a háziorvosokhoz

Egyelőre nem érkezett meg a három év alatti gyerekek oltása a háziorvosokhoz

Elvette a kormány a helyi tömegközlekedés állami támogatását is a településektől

Elvette a kormány a helyi tömegközlekedés állami támogatását is a településektől

Rosszabbul alszunk a járvány miatt az alvásszövetség szerint

Rosszabbul alszunk a járvány miatt az alvásszövetség szerint