szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem vizsgálja a rendőrség az ároktői banda két tagja szökésének körülményeit – közölték a hvg.hu-val. Három évvel ezelőtt, amikor a a fekete sereg vezetőjeként ismert Magyar Róbert tűnt el házi őrizetből, hét embert, köztük az angyalföldi rendőrkapitányt vonták felelősségre. A szakértők szerint alighanem külföldre szöktek, vagy oda próbálnak eljutni, azt azonban, hogy sikerül hosszasan bujkálniuk, kevesen gondolják valószínűnek.

Három napja nem találják a házi őrizetből megszökött ároktői banda két tagját. A rendőrség elrendelte körözésüket, de szakértők szerint az, hogy meglesznek-e leginkább a két Rostástól függ. Attól ugyanis, hogy mennyire készítették elő a távozásukat, Magyarországon vagy külföldön próbálnak elrejtőzni, s ha átlépték a határt, másik országban mennyire tudják meghúzni magukat. (Egy, még egy évtizeddel ezelőtt Kanadába szökött Pest megyei rablót például azért találtak meg a hatóságok, mert a férfi kint nagyon jól dolgozott szobafestőként, jól keresett, ami miatt irigyei lettek, akik feldobták őt a bevándorlási hivatalnál.)

Az ároktői bűnbanda ügyéről egy hónappal ezelőtt, a Fővárosi Törvényszéken folyó eljárás legutóbbi tárgyalási napja alkalmával írt a hvg.hu. Akkor a hat vádlott közül ötre tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést kért az ügyész, mint idős emberek sérelmére elkövetett tucatnyi súlyos rablás, köztük két rablógyilkosság vélt végrehajtóira. A vádhatóság irata szerint verték, rugdosták, bottal ütötték, fojtogatták áldozataikat, mellkasukat taposták, fejükre nejlonzacskót húztak, hogy értékeiket megszerezzék. A többek között rablógyilkosságokkal vádolt 51 éves Rostás Elemér a büntetőeljárás elsőrendű, 26 éves fia, Rostás Henrik pedig az ügy harmadrendű vádlottja. A tárgyaláson a vádlottak közül többen azt hozták fel védekezésül, hogy más ügyekben segítették a rendőrség munkáját. Egyikük időskorúak sérelmére elkövetett bűntett felderítéséhez járult hozzá a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságon, és két további vádlott is kapcsolatban állt a rendőrökkel.

Az ''ároktői banda'' néven elhíresült csoport tárgyalása 2013. szeptember 5-én
©

Menekülés külföldre

Rostás Elemérnek és fiának nincs vagyona, és nem tudni külföldi kapcsolataikról, így – mint az egyik védő a hvg.hu-nak megjegyezte – nem valószínű, hogy sokáig tudnak bujkálni. Az ügyvéd megemlítette, a két Rostás azért nem viselt a házi őrizet alatt elektronikus jeladót, mert amikor kikerültek, az még nem volt "kötelező viselet". "Egyik társuk viszont már lábpereccel üldögélhet otthonában" – közölte a védő.

Az ároktőiek idén tavasszal azért kerülhettek házi őrizetbe, mert több vádlott esetében letelt az előzetes letartóztatás törvényben megszabott négyéves felső határa, emiatt meg kellett szüntetni fogva tartásukat. Egy volt rendőr a hvg.hu-nak elmondta, a bíró dönt arról, hogy egy gyanúsított vagy egy vádlott házi őrizetbe kerülhet-e, és ha igen, annak milyen fokozatúnak kell lennie, egy nap többször kell-e a rendőrségnek a házi őrizetest ellenőriznie, vagy elég-e egyszer kimenni hozzá, esetleg elfogadható az is, ha a terhelt időnként maga jelentkezik a rendőrségen. Amennyiben az illető megszegi a házi őrizet szabályait, akkor azt a rendőröknek jelezniük kell a bírónak, s ő dönt arról, hogy az embert őrizetbe vegyék-e.

A Fővárosi Törvényszék közleménye
"A bíróság a házi őrizet elrendelésekor még nem alkalmazhatta automatikusan a terhelt mozgását nyomon követő technikai eszközt, mert az akkor hatályos jogszabály még a vádlott hozzájárulásától tette függővé a használatát. A jelenleg szökésben lévő vádlottak ehhez nem járultak hozzá" – írta közleményében a Fővárosi Törvényszék szóvivője a két ároktői bandatag eltűnésével kapcsolatban. A szeptember 1-jétől hatályos jogszabály-módosítás után már nincs szükség a terhelt hozzájárulására a nyomkövető alkalmazásához, ha a házi őrizetet azért rendelte el a bíróság, mert a terhelt előzetes letartóztatása a törvényben maximalizált időtartam lejárta miatt szűnik meg. A terheltek mozgását nyomon követő technikai eszköz utólagos alkalmazására pedig nem érkezett indítvány.

A védő elmondása szerint Rostásék esetében a rendőrségi figyelem nem volt túl szoros, nem álltak állandó operatív lesben a kint lévő négy ember házainál, hanem naponta egyszer ellenőrizték, hogy otthonukban tartózkodnak-e. Azt, hogy miként ellenőrizték a házi őrizetes ároktőieket, a hvg.hu megkérdezte az Országos Rendőr-főkapitányságtól is, de erre nem adtak választ. Azt viszont közölték, hogy nem vizsgálják, mi módon szökhettek meg Rostásék.

"Egy autóval hat óra alatt külföldre szökhetett a két férfi, ahol – ha nem keltenek feltűnést – még dolgozni is tudnak és eléldegélhetnek. De ez nem nagyon szokott sikerülni a bűnözőknek, mert a bujkáláshoz nagyon sok pénz kell" – a hvg.hu által megkérdezett rendőrök és volt nyomozók úgy vélték, hogy inkább külföldön, Ausztriában vagy attól nyugatabbra próbálják meghúzni magukat a szökésben lévők. Egyetértettek viszont abban is, hogy Rostás Elemér és Rostás Henrik előbb vagy utóbb előkerül, és nem ússzák meg a felelősségre vonást.

A túlzsúfoltság és az elmarasztaló ítéletek miatt jött a lábperec

A büntetés-végrehajtási intézetekben mintegy száznegyven százalékos a túlzsúfoltság – közölte a hvg.hu-val a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP). Tavaly év végén a BVOP adatai alapján 17 179 volt a bv-intézetekben fogva tartottak száma, ugyanakkor 12 573 volt a férőhelyek száma. Egy rab napi nyolcezer forintjába kerül az államnak.

Ez a túltelítettség indokolta az elektronikus jeladó, vagyis az egyszerűen csak lábperecnek nevezett eszköz "bevetését", hogy minél több ember az otthonában, és ne az állam pénzén, szinte egymás hegyén-hátán várja a vele szemben folyó büntetőeljárás végét. Főleg, hogy a strasbourgi bíróság is több esetben büntetést szabott ki a magyar börtönökben meglévő embertelen fogva tartási körülmények miatt. Lábpereccel lehet lakásában a tavaly kirobbant korrupciós ügy négy volt rendőre és az elsőrendű gyanúsított, V. László is.

Az elektronikus jeladók beszerzése – mint korábban a hvg.hu-val az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata közölte – 1 milliárd 22 millió forintba kerül. A rendszert idén májusban kezdték kiépíteni. Első körben 652 darab készüléket kellett a pályázaton nyertes cégnek leszállítania.

Mások is éltek a lehetőséggel

A házi őrizetet szökésre kihasználók egyik legismertebb alakja Magyar Róbert volt. A férfi a fekete sereg bűnszervezet vezetőjeként vált ismertté és állt a bíróság elé. Magyar Róbert 2010. január 16-án lépett le angyalföldi lakásából, és ment Spanyolországba. A fekete sereg vezetőjét első fokon tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték, mert a bíróság úgy látta, hogy az ő utasítására gyilkolták meg az alvilágban Ragyás Tóniként ismert férfit 2003-ban. Emellett bűnszervezet létrehozása, egy a fővárosban lövöldözésbe torkolló bandaháború és egy vidéki vállalkozó megfenyegetése miatt állt a Fővárosi Törvényszék előtt. Miután kint Magyar Róbertet elfogták és hazahozták, idén, a perújítási eljárás során ismételten élete végéig való rácsok mögötti tartózkodásra ítélték.

Az ároktői gyilkosság helyszíne
©

Magyar szökése miatt hét rendőrt hibáztattak, többek között a XIII. kerületi kapitány felelősségét is megállapították. A belső vizsgálat adatai szerint a gyanúsított január 16-án reggel szökött el, de ezt csak másnap 8.45-kor észlelték a rendőrök. Nem jelentették rögtön Magyar Róbert eltűnését, pedig azonnal értesíteniük kellett volna a bíróságot. Ehelyett aznap még háromszor visszamentek a lakáshoz, és csak ezután jeleztek.

Szintén az előzetesből szabadulást kihasználva szökött Szlovákiába a zálogházi rablóként ismert Varga László, akit négy évvel ezelőtt egy pozsonyi edzőteremből kilépve fogtak el. Varga – akit tizenkilenc rablás miatt kerestek egész Európában – oszlopos tagja volt annak a csoportnak, amely tizennégy zálogházat fosztott ki fegyverrel fenyegetőzve Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2000 novembere és 2001 augusztusa között. Összesen több százmillió forintnyi értéket – ékszereket és pénzt – eltulajdonítottak. A csapat – amelyben a móri rablógyilkossággal is meggyanúsított, azóta eltűnt Farkas Róbert is részt vett – egy miskolci zálogház elleni támadás után bukott le.

Varga Lászlót 2006-ban kiengedték az előzetes letartóztatásból, mivel úgy volt bent három évet (akkor még ez volt az időhatár), hogy a rablássorozat ügyében nem született ítélet. A férfival szemben csak lakhelyelhagyási tilalom állt fenn, ennek ellenére végrehajtott egy pénzszállító elleni rablást a MOM parknál. Varga Lászlót az akcióban meglőtték, de még így is el tudott menekülni és három éven át nem leltek rá a rendőrök.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
hvg.hu Itthon

Terhes barátnőjével rabolt a Pozsonyban elfogott magyar

Egy pozsonyi edzőteremből kilépve kattant a bilincs az egyik legkeresettebb magyar bűnöző, Varga László kezén a múlt héten. A férfit, akit nemsokára hazahozhatnak Szlovákiából, többek között a nyolc évvel ezelőtti zálogházi rablássorozatban való részvétellel és egy pénzszállító kirablásával gyanúsítják.

Cs. B. Itthon

A vádlott kisétál, a rendőrség nézi

Nemcsak a házi őrizetben lévő veszélyes bűnözők megszökésének veszélyét, hanem a börtönök zsúfoltságát és fenntartási költségeit is enyhíthetné, ha bevezetnék a nyomkövető bilincset, amely azonnal jelez, ha az őrizetes elhagyja a számára kijelölt tartózkodási helyet. A rendszer, amelynek kiépítése 1 milliárd 22 millió forintba kerül, 2013 májusában várható – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata hvg.hu-val.

Akár 25 fok is lehet jövő héten

Akár 25 fok is lehet jövő héten

Ukrajnában már tilos arcmaszk nélkül utcára lépni, az időseknek kötelező az elszigetelődés

Ukrajnában már tilos arcmaszk nélkül utcára lépni, az időseknek kötelező az elszigetelődés

Pánik helyett játszom - társasozzunk karantén idején!

Pánik helyett játszom - társasozzunk karantén idején!