szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Lehet, hogy jobban teljesít az az ország, ahol magasabb a temetések száma, mint a keresztelőké, de nem teljesít jól" - fejtette ki a miniszterelnök Kaposváron.

Magyarországnak akkor lesz igazán jövője, ha a területén több gyermek születik, mint ahányan elhaláloznak - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Kaposváron.

A kormányfő a kaposvári Városligetben található, a településen született gyermekek nevét őrző Életfánál mondott beszédében hangsúlyozta: lehet, hogy a korábbinál jobban teljesít az az ország, ahol magasabb a temetések száma, mint a keresztelőké, de nem teljesít jól.

Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy a parlamentben hétfőn elfogadott gyed extrához hasonló kedvező szabályozás még nem született a kismamák számára, ezért azt ajánlotta az érintetteknek, tanulmányozzák azt, mert sokak életében új lehetőségeket nyit.

A miniszterelnök szólt arról, hogy az emberek azt gondolják, nincsenek már határok, nagy falu lett a világ, szabadon jöhetnek-mehetnek, és csökken a születési hely jelentősége. Az igazság ennek pont a fordítottja: minél inkább kinyílik a világ, felnőttként egyre inkább rájövünk arra, hogy egyetlen igazán fontos hely van a számunkra, akármerre is sodort az élet, az, ahol születtünk, ahova tartozunk, ahol számon tartanak bennünket - fogalmazott.

Orbán Viktor úgy vélte: a modern világban, amikor az emberek milliói veszítik el gyökereiket, a legfontosabb dolog, hogy tudjanak rólunk, számítsanak ránk, ismerjenek bennünket és törődjenek velünk. "A kaposvári Életfa-kezdeményezés ennek esélyét hordozza" - mutatott rá.

A miniszterelnök beszédében kitért az önkormányzatok adósságának állami átvállalására is. Azt mondta, a kormány a döntését még azelőtt hozta meg, hogy az adósság agyonnyomná a városainkat és a gyerekek jövőjét.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere közölte: ahogy a 2006-ban elsőként felállított Életfán gyarapodott a gyermekek nevével ellátott levelek száma, úgy gyarapodott a város is. Hozzátette, a lakossággal együttműködve a közelmúltban elindították a Gyermekmosoly programot, amelynek keretében 2014 gyermeknapjára huszonkilenc játszóteret újítanak fel, emellett négy újat építenek a városban.

Szólt arról, hogy január 1-jétől a gyesen és gyeden lévő rászoruló kaposvári kismamáknak ismét ingyenes, a helyi járatú autóbuszokra szóló bérletet biztosítanak. 

Kaposvár önkormányzata az idén májusban újabb Életfát állíttatott fel a helyi Városligetben. A két Életfára eddig mintegy 2800 gyermek neve került fel, nyolcvan nevet kedden tettek rá Gera Katalin szobrászművész bronzból készült alkotására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!