szerző:
hvg.hu

Hét év és hat év fegyházra ítélte fegyveresen elkövetett rablás bűntette miatt a Debreceni Törvényszék azt a két huszonéves fiatalt, akik tavaly szeptemberben játékpisztollyal raboltak ki egy élelmiszerboltot Vámospércsen.

A fehyházbüntetés mellett a bíróság az elsőrendű vádlottat, J. Tamást hét, a másodrendű vádlottat V. Norbertet - mint bűnsegédet - hat évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától is.

A bagaméri J. Tamás és V. Norbert évek óta ismerték egymást. Beszélgetéseik során többször felmerült, hogy valahonnan pénzt kellene szerezniük - idézte fel a törvényszék közleménye. Tavaly szeptember 11-én az elsőrendű vádlott azzal hívta fel társát, hogy „lenne egy kis akció”, amire barátja úgy reagált, hogy bármiben benne van, neki is pénzre lenne szüksége. Másnap munka után egy vámospércsi presszóban beszélték át teendőket.

J. Tamás egy közkedvelt élelmiszerboltot szemelt ki, azt mondta, hogy a rablást ő rendezi, barátja a közelben várja meg őt és segítsen az átöltözésben. A taktika része volt az időzítés is, hogy a rablás után elérjék a 15 óra 43 perckor Debrecenbe induló távolsági buszt.

A bolt felé menet beléptek egy közeli vegyeskereskedésbe, a másodrendű vádlott ugyanis elfelejtett játékpisztolyt hozni. Az üzletben az eladót még meg is kérdezték, hogy tartanak-e olyan, valódi fegyvernek tűnő játékpisztolyt, amely apró golyókat lő ki. Végül vettek egy szettet, két pisztollyal és egy jelvénnyel.

Immár „felfegyverkezve” indultak tovább az élelmiszerboltba. Az elsőrendű vádlott a rövidnadrágjára hosszúnadrágot, a pólóra pulóvert vett fel, a pisztolyt a nadrág korcába dugta, kesztyűt húzott, belépés előtt pedig símaszkba bújt. Az üzletben a két eladón kívül még négy vevő is volt. J. Tamás a kasszánál közölte, hogy ez egy rablótámadás és adják át neki a pénzt.

Az eladó átadta a kezében lévő ötezer forintot, a támadó azonban nem érte be ennyivel. Ekkor - kistestvére lévén - tűnt fel a másik boltosnak, hogy a fiú kezében lévő pisztoly játék, szólt is kolleganőjének, hogy ne adjon több pénzt. A kasszánál lévő nő azonban továbbra is azt hitte, hogy igazi fegyvert szegeznek rá, ezért előbb a húszezreseket, majd a többi papírpénzt is odaadta.

J. Tamás kifutott, a pisztolyt és a pénzt barátja hátizsákjába dobta, levette a plusz ruháit, cipő helyett papucsot húzott. A két huszonéves cigarettát és sört vett a buszmegállóhoz közeli boltban, és csak futva érték el a járatot. A Debrecenbe tartó buszt a rendőrök Halápnál megállították, miután azonban a két fiú ruházata eltért a személyleírásoktól, akkor még nem állították elő őket.

A barátok így megérkeztek Debrecenbe, több kocsmába betértek, elosztották a 212 ezer forintos zsákmányt, majd egy hipermarketben fogtak költekezésbe. Az elsőrendű vádlott például a közreműködéséért kapott 80 ezer forintból ruhákat és cipőt is vett magának. Később a házkutatások során az elsőrendű vádlottnál 99 ezer, a másodrendűnél 7500 forintot találtak meg a rendőrök.

A bíró indoklásában azt mondta, a rablás hatalmas félelmet keltett, az egyik eladó a bíróságon úgy fogalmazott, hogy lepergett előtte az élete, a játékboltos eladót pedig még egy évvel az eset után is a rosszullét kerülgette, amikor a vádlottak közelében a bíróságon felidézte a történteket.

Az elsőrendű vádlott részletes beismerő vallomását egyébként többek között három helyszíni videó is alátámasztotta, de a fiú otthonában a házkutatás során megtalálták visszacsomagolva a rabláshoz használt játékpisztolyt, sőt kedvenc feliratos pulóverét is, amelyet a bűncselekmény elkövetésekor viselt.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész 3 nap gondolkodási időt kért, az elsőrendű vádlott és védője enyhítésért, a másodrendű vádlott és védője pedig elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Négyes karambol történt az Árpád hídon

Négyes karambol történt az Árpád hídon

Minél több "hitetlent" akart megölni a Németországban lekapcsolt 11 terrorista

Minél több "hitetlent" akart megölni a Németországban lekapcsolt 11 terrorista

Megvan a megállapodás, vége a Hankook-sztrájknak

Megvan a megállapodás, vége a Hankook-sztrájknak

A gyors olvadás miatt sorra bukkannak elő a holttestek a Mount Everesten

A gyors olvadás miatt sorra bukkannak elő a holttestek a Mount Everesten

Ha siet, most ingyen az öné lehet egy 5000 forintos, remek sci-fi játék

Ha siet, most ingyen az öné lehet egy 5000 forintos, remek sci-fi játék

Weber: Nem tudom befolyásolni, hogy ki hogyan kommunikálja a döntésünket

Weber: Nem tudom befolyásolni, hogy ki hogyan kommunikálja a döntésünket