szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sosem volt még ennyi országos lista és jelölt a választásokon: az atlatszo.hu kiszámolta, hogy a "báb- és bizniszpártok" elszaporodása pontosan mennyibe kerül az országnak.

A dolgok jelen állása szerint a 2014-es választásokon országos listát állító pártok és szervezetek száma 25 és 31 között lesz, kampányukra pedig körülbelül 8-9 milliárd forintnyi támogatást kapnak majd az államtól - számolta ki az Így írnánk mi, az atlatszo.hu jogi kérdésekkel foglalkozó blogja. Országos listát azok a pártok állíthatnak, amelyek a fővárosban és kilenc megyében összesen legalább 27 egyéni választókerületben tudnak jelöltet állítani.

A táblázatban feltüntetett támogatási összegek abban az esetben járnak, ha az adott párt minden, még döntés előtt álló jelöltjét nyilvántartásba veszik, majd ezek alapján sikeresen listát is állít, amelyet az is megakadályozhat, ha nincs jelöltje a pártnak legalább kilenc megyében. A pénz nagy része a médiakampányok korlátozása miatt valószínűleg a közterületi plakátcégeknél és a szórólapokat és plakátokat nyomtató nyomdáknál köt majd ki.

A blog szerint a szabályozás azt segíti, hogy olyan "báb- és bizniszpártok" is viszonylag könnyen megtalálhassák számításukat, akiknek nem politikai ambícióik vannak, céljuk csupán a támogatás begyűjtése. A cikket jegyző jogászok elképzelhetőnek tartják, hogy "nem egy és nem kettő" olyan kis párt lesz, amely a több száz millióra rúgó közpénz felvétele után egyszerűen beszünteti majd működését és zsebre teszi a támogatást.

A szerzők megjegyzik, hogy korábban, amíg a választási rendszer csak az 1 százalékot elérő pártoknak biztosított támogatást, a törpepártok inkább arra törekedtek, hogy minél nagyobb egységekké tudjanak összeállni ennek, esetleg az 5 százalékos parlamenti küszöbnek elérése érdekében. Ezzel szemben az új, könnyebben teljesíthető feltételek arra ösztönzik a kis pártokat, hogy minél többen, minél kisebb egységenként induljanak. Ez pedig a szerzők szerint azt jelenti, hogy feleslegesen költünk adófizetőként milliárdokat egy olyan rendszerre, amely nem felfrissíti a politikai életet, hanem éppen hogy visszaveti, komolytalan nyerészkedők terepévé teszi azt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ausztriából Magyarországra jönnének orosz vakcináért

Ausztriából Magyarországra jönnének orosz vakcináért

Koronavírus: elhunyt újabb 115 beteg

Koronavírus: elhunyt újabb 115 beteg

Kreml: Nem igaz, hogy orosz kémek titokban próbálják lejáratni a nyugati vakcinákat

Kreml: Nem igaz, hogy orosz kémek titokban próbálják lejáratni a nyugati vakcinákat