szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A baloldal mostani kampánya szerinte 1990 óta a nagypártok által folytatott kampányok leggyengébbike, a Fidesz számára a Jobbik látványos megerősödése az egyik legveszélyesebb forgatókönyv, ezért inkább agyonhallgatják őket a Magyar Narancsnak interjút adó politikai elemző, Török Gábor szerint.

A Fidesz nagyon tudatosan építette fel az elmúlt négy évet – jelentette ki Török Gábor politikai elemző a Magyar Narancs legfrissebb számában olvasható interjújában. Szerinte "tankönyvszerűen tervezték meg a pályát": a ciklus felére elvégezték a konfliktusos munkák nagy részét, a megszorításokat és az intézményi átalakításokat, félidőben érkeztek a mélypontra és innen kezdték újraépíteni a népszerűségüket, például a csodafegyvernek bizonyuló rezsicsökkentéssel, és a teljes népességben egy év alatt közel tíz százalékot erősödtek, az ellenzéknek lehetetlen feladványt adva ezzel.

"A baloldal egységesítését egyszerűen nem tudták elvégezni"

"Ez a ciklus nem azért alakult így, mert a baloldalon mindenki hülye vagy impotens, hanem mert az eléjük állított feladatot, a baloldal egységesítését egyszerűen nem tudták elvégezni" – fogalmazott Török Gábor, aki szerint ennek oka a 2010-es történelmi vereség, a széttartó egyéni stratégiák és az egység érdekében folytatott érdemi politikai munka hiánya miatt.

©

Orbán Viktor szerinte arra törekszik, hogy legyen egy meghatározó, alternatíva nélküli politikai erő, amelynek olyan, formális elllenzéke legyen, amely képtelen őt leváltani, illetve hogy a régi baloldal maradjon meg az ellenzék meghatározó erejeként. Viszont Török szerint csak ez utóbbit sikerült elérnie.

Az új választási rendszerrel kapcsolatban aggasztónak tartja, hogy akár még a kampány során, akár a választások után bizonyítékok kerülhetnek elő csalásról és kiderülhet, hogy az ajánlásokat valóban tömegesen másolták.

"A Jobbik erősödése a Fidesz számára félelmetes forgatókönyv"

A Fidesz számára szerinte az egyik legfélelmetesebb forgatókönyv lenne a Jobbik látványos megerősödése. Török kiemelte, hogy Orbánt szinte egyszerre hívta vitázni Vona Gábor Jobbik-elnök és Mesterházy Attila MSZP-elnök, ám a Fidesz csak a baloldalnak reagált. (Orbán visszautasította a vitát Mesterházyval, Vona Gábor viszont szerdán úgy értékelte azt, hogy nem kapott választ a kihívásra, hogy lesz vita április 4-én.) Nem véletlen, hogy a Fidesz igyekszik agyonhallgatni a Jobbikot - mondta Török.

©

A baloldal mostani kampánya szerinte 1990 óta a nagypártok által folytatott kampányok leggyengébbike: nem világos, hogy pontosan mit akarnak, mi a stratégiájuk, nincsen történetük, nincsenek politikai akcióik, nincsen egységes nyelvezetük.

Török szerint droidpolitikusaink lettek, akik rengeteg mindent tudnak ma már a hatásvadászatról, de szinte minden hiányzik belőlük, ami emberi. "Bűzlik, rothad a rendszer, hiába a profizmus" - vélekedik török, aki szerint ilyenkor jönnek a bájos amatőrök.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!