szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nyeregben érzi magát egy nappal a választás előtt az LMP, legalábbis kampányzáró rendezvényükön igyekeztek magabiztosnak mutatkozni. A párt vezetői egyenesen arról álmodoztak, hogy ők lesznek az igazi ellenzék, amit Orbán Viktor nem tud sakkban tartani, meghaladják a népi-urbánus vitát, 2018-ban pedig már kormányprogramot kell írniuk. És még Vágó Gábor is visszatért.

„Az LMP igazi alapítója én vagyok. Húsz éve adtam egy interjút, amiben azt mondtam: az én pártom a Ludas Matyi Párt, mert nem az számít, hogy Döbrögi jobbos vagy balos, csak az számít, hogy elvitte a libáimat” – viccelődött Nagy Bandó András egykori humorista, az LMP hódmezővásárhelyi képviselőjelöltje pénteken a budapesti Millenáris Teátrumban, a párt kampányzáró rendezvényén. Nagy Bandó szerint a rendezvényt eredetileg Felcsútra, az új stadionba tervezték, de „Mészáros Lőrinc végre nemet mondott pár millióra”.

A humoristából lett politikus igazán elemében volt, minden riválisnak kiosztott legalább egy faviccet: Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetőt feledékeny ingatlankereskedőnek nevezte, az ország egyetlen működőképes pénztárgépe szerinte a Simicska-talicska, a Jobbik elnöke „Vona Gábriel arkangyal”, a Simon ügyről pedig egy régi tévésorozat jutott eszébe: ezúttal nem Templar nyomoz, hanem Simon után nyomoznak. Az önirónia jegyében azért megjegyezte: hozott kétnapi hidegélelmet, mert tudta, hogy Schiffer András is beszédet mond majd.

©

Nagy Bandóra hárult a viccelődés, az érzelmes nosztalgiázás feladatát viszont a parlamentből most távozó Osztolykán Ágnesre osztották, aki 2009-ben állítólag még nem akart beszállni a nagypolitikába, csak közösséget keresett, 2010-ben, a választás estéjén pedig szinte fel sem fogta, hogy képviselő lett. Amikor eljutott a tudatáig, felhívta az apját Csengersimában, aki ugyan egy kemény ember, de elsírta magát a hír hallatán. Parlamenti kiszállásáról azt mondta: a földet is pihentetni kell néha, hogy új erőre kapjon, és már napok óta komoly nyugalom van a lelkében, mert biztos benne, hogy az LMP bejut a parlamentbe.

„A legfontosabb kérdés csak az, hogy 8, 9 vagy 10 százalékkal kerül be a parlamentbe az LMP” – váltott még magabiztosabb hangra Meszerics Tamás, az LMP EP-listavezetője, aki szerint a pártban azért fáradt mindenki, mert az elmúlt hetekben rojtosra koptatták a szájukat. Ennek eredményeképp már tudják az országban, hogy a zöld jövő nem csak környezetvédelmet, „nem csak a bánáti bazsarózsát” jelenti, hanem „válságálló” munkahelyeket, jó oktatást és fenntartható energiapolitikát, ezen keresztül független országot is.

Nagy Bandó András beszél
©

„Erkölcsi kötelességünk megkísérelni megszabadulni a népi-urbánus vita béklyóitól” – mondta Meszerics a párt küldetéséről, és ő mondta ki pénteken először, hogy az LMP fog kormányt alakítani 2018-ban. A parlamenti választás után azonnal induló EP-kampányra utalva úgy fogalmazott: Európának akkor van értelme, ha itt Magyarországon van értelme, az EU pedig tökéletlen szerkezet, amiben rendbe kell tenni egy csomó dolgot, de „azt is nekünk kell helyrehozni”.

„Az LMP megérett a felelőségre” – jelentette ki Szél Bernadett, a párt társelnöke, aki szerint az elmúlt 25 évben csak a múlt démonaival harcoltunk, és ugyanazok a figurák játszották el ugyanazokat a színjátékokat. Az eredmény az lett, hogy az ország zátonyra futott – mondta Szél Bernadett – a miniszterelnök által emlegetett folytatás pedig csak azt jelenti, hogy vesztegetjük tovább az időt. „Pedig megfordult a szél, csak vitorlát kellene bontani és elindulni az ellenkező irányba” – fogalmazott a társelnök, aki szerint az LMP hosszútávon gondolkozik, és friss levegőt fog beengedni az Országgyűlésbe.

©

„Magyarországnak nem pusztán kormányváltásra, hanem irányváltásra van szüksége” – jelentette ki a másik társelnök, Schiffer András, akit „Magyarország ügyvédjeként” konferáltak fel. Beszédében ismét hosszan gyakorolta kedvenc sportját, és szúrt egyet jobbra, egyet balra, hogy bizonyítsa, nincs is jobb- és baloldal, csak kartellpártok vannak, akik minden felszíni vita ellenére a háttérben együttműködnek. Erre legújabban azt a példát találta, hogy Orbán Viktor szaúd-arábiai útján a küldöttségben volt Kóka János egykori SZDSZ-elnök, aki egy Gyurcsány-céget képviselt, és Szijjártó Péter államtitkár révén kapott diplomata útlevelet.

„Orbán Viktor olyan rendszert alkotott meg, amelyik bármikor a fejére dőlhet, ezért van szüksége olyan ellenzékre, amelynek bármikor a fejére olvashatja a bűneit” – mondta Schiffer, aki szerint az LMP megerősödése lehet a garancia arra, hogy ne legyen ismét kétharmados többsége a Fidesznek, és legyen olyan ellenzék, amelyet a kormánypárt nem tud sakkban tartani. A Jobbikra utalva azt mondta: a tét az, hogy ha a Fidesznek is kitelik az ideje, akkor a dühös és csalódott munkanélküliek „Szél Bernadett zöld munkahelyeire, vagy Vona Gábor Magyar Gárdájára szavaznak” majd.

Vágó Gábor visszatért
©

„Színvallásra kell kényszerítenünk a hatalmat” – fogalmazott a társelnök-frakcióvezető, aki szerint az LMP volt az első, amely rámutatott a földpályázatok ügyére, és először mondta ki a parlamentben a Közgép és Simicska Lajos nevét. Ma már a soraikban van Hadházy Ákos szekszárdi önkormányzati képviselő, aki leleplezte a trafikmutyit. Ígérete szerint ezt a munkát folytatnák, például felderítenék a NAV-botrányt, és ebben a parlamenten kívül is számítanak egykori képviselőjükre, Vágó Gáborra, aki hosszú idő után ismét ott ült a párt jelöltjei és tisztségviselői közt.

„2014-től arra készülünk, hogy ökölrázás helyett megoldásokat mutatunk fel” – mondta Schiffer, aki kihasználta a médiaérdeklődést arra is, hogy visszaüzenjen Bajnai Gordon korábbi miniszterelnöknek. Az Együtt-PM vezetője csütörtökön beszélt arról, hogy az LMP a kormányváltás ellen dolgozik, mert nekik fontosabb a különállás, mire Schiffer pénteken úgy reagált: „Kedves Gordon, az a helyzet, hogy számunkra fontosabbak az elveink, mint a ti érdekeitek.” Beszéde végén az LMP társelnöke is kijelentette, 2018-ban kormányprogramot írnak majd: „arra készülünk, hogy kormányozzuk Magyarországot, ennél alább nem adjuk!”

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Leváltották a polgármestert, akit azzal vádolnak, hogy EU-pénzből épített magának vadászházat

Leváltották a polgármestert, akit azzal vádolnak, hogy EU-pénzből épített magának vadászházat

Több száz pedofilt kapcsoltak le egyszerre világszerte

Több száz pedofilt kapcsoltak le egyszerre világszerte

Amikor a szexbotrány újraválasztást vagy Pro Urbe díjat ér - politikusi botrányhistória

Amikor a szexbotrány újraválasztást vagy Pro Urbe díjat ér - politikusi botrányhistória

A pszichológiailag biztonságos munkahelyeknek bátor vezetőkre van szükségük

A pszichológiailag biztonságos munkahelyeknek bátor vezetőkre van szükségük

GPS-ként mutat rá a rejtőzködő rákos sejtekre egy forradalminak ígérkező új módszer

GPS-ként mutat rá a rejtőzködő rákos sejtekre egy forradalminak ígérkező új módszer

Hosszú Katinka: Most a legjobb úszónak lenni

Hosszú Katinka: Most a legjobb úszónak lenni