szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bajnai Gordon azért gratulált Magyarország kormányának és Lázár Jánosnak, mert a "Norvég Alaptól érkező 40 milliárdtól is megvédik az országot". Az LMP álláspontja szerint nem az Európai Unió vagy a Norvég Alap, hanem az Orbán-kormány bünteti Magyarországot.

"Őszintén gratulálok Magyarország Kormányának, legfőképp Orbán Viktor jobbkezének, Lázár Jánosnak" - írja legfrisseb blogbejegyzésében Bajnai Gordon, aki arra reagált, hogy pénteken Norvégia, Liechtenstein és Izland az EGT és Norvég Alapok további magyarországi kifizetéseinek felfüggesztéséről döntött.

"Gratulálok, hogy miután sikerült olyan pénzosztási rendszert alkotni, ami 1500 milliárd forintnyi uniós forrástól menti meg Magyarországot, most a Norvég Alaptól érkező 40 milliárdtól is megvédenek minket. Most már értem, mit jelent a "folytatjuk" - olvasható az Együtt PM szövetség vezetőjének bejegyzésében.

"Gratulálok, és minden honfitársam nevében köszönöm ezt a Fidesz-kormánynak" - zárja szavait Bajnai.

Elszigetelődés

Az LMP álláspontja szerint nem az Európai Unió vagy a Norvég Alap, hanem az Orbán-kormány bünteti Magyarországot. Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Magyarország azért esik el a Norvég Alap kifizetéseitől, mert a támogatási pénzek felügyeletét szerződésszegő módon szervezték át, csak azért, hogy a folyósított támogatások felhasználása kellőképpen átláthatatlan legyen. A politikus úgy vélte: a kormány lépésről-lépésre szigeteli el Magyarországot minden olyan támogatástól, ami lehetővé tenne bármiféle érdemi fejlesztést.

A norvég pénzcsapok elzárásának hivatalos oka, hogy a magyar kormány az alapok lebonyolításáért és monitorozásáért felelős úgynevezett Nemzeti Kapcsolattartót a központi államigazgatáson kívülre helyezte, ami a megkötött egyezmények megszegése. A magyar kormánnyal folytatott párbeszéd a jelen pillanatig nem vezetett eredményre.

Az EGT és Norvég Alapok jelenlegi felfüggesztése nem befolyásolja azon programok további működését, amelyeket közvetlenül a brüsszeli székhelyű Finanszírozási Mechanizmus Iroda felügyel, nevezetesen a Norvég Civil Támogatási Alapét és az „Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz” című programét. A donoroknak az Alapok felfüggesztésére vonatkozó döntése nem függ össze a Lázár János államtitkár és Vidar Helgesen miniszter közötti, nemrégiben történt levélváltással.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Másfél évig fogják felújítani a Blaha Lujza teret, eltűnnek a parkolók

Másfél évig fogják felújítani a Blaha Lujza teret, eltűnnek a parkolók

Rétvári szerint február közepén tudhatjuk meg, hány embernek nem jár ingyenes egészségügyi ellátás

Rétvári szerint február közepén tudhatjuk meg, hány embernek nem jár ingyenes egészségügyi ellátás

Folytatja a nyomozást a rendőrség a Feneketlen tavi ingatlanmutyi miatt, Lázár Jánost is meghallgatták

Folytatja a nyomozást a rendőrség a Feneketlen tavi ingatlanmutyi miatt, Lázár Jánost is meghallgatták