szerző:
hvg.hu

Ha huzamosabb időre üzemszünetet kell elrendelni a naponta félmillió embert szállító metróvonalon, egész Budapest megbénul. Nincs is annyi pótlóbusz, amennyi felvenné ezt az utaskapacitást – figyelmeztetnek szakszervezeti források.

Ha most kezdik el felújítani a 3-as metrót, már az is késő – mondta a keddi Népszabadságnak Gulyás Attila, a Metró Közlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Szerinte most is csak a karbantartóknak köszönhető a biztonságos üzemeltetés.

A vonal felújítása előkészítéssel együtt 6-7 évet vehet igénybe.

Bár a vonatokat füst- és tűzérzékelőkkel szerelték fel, és részben a síneket is kicserélik, a biztonságos működtetéshez ez kevés. A síneket korrodált aljzatra rakják le, ettől ingatag az egész. Könnyen adódhat olyan pálya- vagy váltóhiba a szakszervezetis szerint, ami miatt huzamosabb időre le kell állítani a szerelvényeket.

©

A vonal esetleges lezárása esetén egész Budapest megbénulhat. A metróvonalon naponta félmillió ember utazik. A szállításukhoz szükséges pótlóbuszok egyszerűen nem férnének el az utakon, egyébként meg nincs is annyi belőlük, amennyi kellene: 3000 darab. A helyzetet tovább súlyosbítaná, hogy a kisföldalatti legalább ilyen rossz állapotban van, ott is bekövetkezhet egy üzemszünet.

A Fővárosi Közlekedési Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint közlekedés rendszeres karbantartással ugyan fenntartható, de egyre többe kerül. A 35 éves járművek kétévente kötelező auditja kocsinként több tízmilliót kóstál, 200 kocsival számolva ez rengeteg pénz, a BKV idei költségvetéséből pedig már így is hiányzik 6-7 milliárd forint – mondta Jáger István.

A lap úgy tudja, hogy a hétvégén egy vezető brüsszeli tisztségviselő nyomatékosította: a budapesti közlekedési támogatások nem hagyhatók ki az EU-s fejlesztési tervekből. Igaz, a kormány egyelőre a vasútfejlesztésre és az autópálya-építésre költené az EU-s forrásokat.

Mint arról az Index értesülése alapján beszámoltunk, Lázár János előbb magához vonta a készülő budapesti közlekedési projekteket, majd le is állíttatta őket. A Közlekedési Operatív Program következő hétéves ciklusának pénzeiből így nem részesülhet a főváros. Tarlós Istvánnak a hírek szerint különösen a veszélyes 3-as metró felújításának elmaradása fáj. A lap fideszes forrásai Tarlós–Lázár-háborút sejtetnek a háttérben.

Lázár János péntek este azt mondta, a kormány garanciát vállalt arra még a választás előtt, hogy megtörténjen az elavult metróvonal felújítása.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vona: Vállalhatatlan a náci karlendítés

Vona: Vállalhatatlan a náci karlendítés

Most már reklámfilmben is hallhatjuk Kulka Jánost

Most már reklámfilmben is hallhatjuk Kulka Jánost

Nyomtatni fogják a svájci gárdisták sisakját

Nyomtatni fogják a svájci gárdisták sisakját

James Gandolfini fia alakítja majd a fiatal Tony Sopranót

James Gandolfini fia alakítja majd a fiatal Tony Sopranót

Lanyhult a magyarok vásárlási kedve

Lanyhult a magyarok vásárlási kedve

Rég örült már valaki így az Oscar-jelölésnek: Richard E. Grant két centivel a föld fölött lebeg

Rég örült már valaki így az Oscar-jelölésnek: Richard E. Grant két centivel a föld fölött lebeg