szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az RTL Klub és a TV2 közönségaránya négy százalékponttal esett 2014 első hat hónapjában, így a két nagy műsorait átlagosan már csak a tévézők 27 százaléka nézte. A Barátok közt például több százezer nézőt veszített az elmúlt egy évben. Ezzel szemben a közmédia sok éve nem látott csúcsra növelte részesedését a Figyelő szerint.

Jelentősen csökkent az országos kereskedelmi tévék nézettsége, miközben a közmédia növelte részesedését, jórészt a digitális átállás miatt – írja a Figyelő. Az RTL Klub és a TV2 közönségaránya négy százalékponttal esett 2014 első hat hónapjában, így a két nagy műsorait átlagosan már csak a tévézők 27 százaléka nézte. Ezzel szemben a közmédia sok éve nem látott csúcsra, 16,7 százalékkal növelte részesedését.

Még szembetűnőbb a kereskedelmi csatornák dominanciájának csökkenése, ha a legnézettebb műsorok heti rangsoraira vetünk egy pillantást. Az évek óta az egyik legnépszerűbb és így rendre a rangsorok elején szereplő műsor, a Barátok közt például több százezer nézőt veszített az elmúlt egy évben. Utóbbi azért fájhat nagyon az RTL-nek, mert az előző két-három esztendőben látszólag már lassult a rajongók számának apadása. Más kérdés, hogy hat év alatt a nézők fele így is elpárolgott. A toplistákon mindeközben folyamatosan kúszik előre az M1, amely az idén több hetet is megnyert.

A kereskedelmi csatornákon természetesen nemcsak a műsorokat, hanem a hirdetéseket is jóval kevesebben nézték, mint tavaly. A Nielsen Közönségmérés Kft.-nél a Figyelőnek arról számoltak be, hogy az első fél évben az összes eladott reklámból az RTL Klub és a TV2 részesedése az elért nézők száma alapján a tavalyi 51-ről 43 százalékra csökkent, miközben a közmédia csatornái 4-ről 6 százalékra javították az egy évvel korábbi eredményt. Arról azonban már eltér a szakértők véleménye, hogy ez a visszaesés a hirdetési bevételekben milyen mértékben csapódott le – írja a lap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden idők legfontosabb magyar filmjei – HVG TOP30 (1.) – Jóbtól az erotikáig

Minden idők legfontosabb magyar filmjei – HVG TOP30 (1.) – Jóbtól az erotikáig

Csak kitalálta a pénzszállító, hogy megpróbálták kirabolni, mert unta a munkáját

Csak kitalálta a pénzszállító, hogy megpróbálták kirabolni, mert unta a munkáját

A tudomány mondja: van pozitív hatása annak, ha otthon ülve tévézik

A tudomány mondja: van pozitív hatása annak, ha otthon ülve tévézik