szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarország területén az első világháború korszakából 130 orosz, a másodikéból pedig 1030 szovjet emlékmű vagy katonai temetkezési hely van – derül ki a honvédelmi miniszter válaszból, amelyet a jobbikos Sneider Tamás kérdésére adott írásban. Az áthelyezésüket csak az illetékes önkormányzatok kezdeményezhetik Hende Csaba szerint.

A Jobbik országgyűlési képviselője azt kérdezte Hende Csabától, hogy hány orosz, vagy szovjet emlékmű van az országban, és mi a kormány terve ezekkel: a köztereken hagyják, vagy pedig eltávolítják ezeket.

A honvédelmi miniszter válaszában emlékeztetett, hogy a második világháború idején sokszor a települések központi részén jelöltek ki tömegsírokat, amelyeken obeliszkeket állítottak. Ennek is köszönhető, hogy nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy az adott helyen katonai temető vagy csak emlékmű van.

A legtöbb köztéri építmény alatt valószínűleg elesett katonák maradványai vannak, de erről nincsenek hiteles információk – tette hozzá.

Hende Csaba jelezte, hogy az első és a második világháború idejéből összesen 1160 ilyen emlékmű vagy temetkezési hely van az országban. A honvédelmi tárca minden lehetséges támogatást megad az ilyen emlékművek vagy temetők áthelyezéséhez, de ilyen eljárás kezdeményezésére csak az illetékes önkormányzatok jogosultak – derül ki a válaszból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!