szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vass Zoltán csaknem 10 évig segítette a kinti magyarokat, de csütörtökön visszaadta megbízatását. Szerinte a magyar kormány fokozatosan felszámolta a demokrácia alappilléreit, nyirbálja a szólásszabadságot, kül- és gazdaságpolitikájában pedig számos megkérdőjelezhető lépést tett és tesz. Úgy látja, hogy a kormány békétlenséget plántált Vancouverbe is.

Lemondott hivataláról csütörtökön Vass Zoltán, Vancouver tiszteletbeli konzulja. A tovabbiakban Molnár András tiszteletbeli főkonzul látja el a konzuli teendőket.

©

Mint Vass a Facebookon írta, azért döntött így, mert szerinte a magyar kormány az elmúlt években fokozatosan felszámolta és továbbra is felszámolja a demokrácia alappilléreit, nyirbálja a szólásszabadságot, kül- és gazdaságpolitikájában pedig számos megkérdőjelezhető lépést tett és tesz, amelyek hátrányosan érintik Magyarország EU-s tagságát és NATO-szövetségesi viszonyát is.

"Mindezek tükrében a tiszteletbeli konzuli feladat számomra a jövőben felelősen nem vállalható és nem képviselhető" – írta Vass Zoltán.

Vass szerint a magyarországi politikai csatározások kiköltöztek az ország határain túlra, így a békétlenség láthatóan felütötte a fejét Vancouverben is. A kormány arra törekszik, hogy kifejezetten önös pártpolitkai érdekektől vezérelve elfoglaljon minden egyes bástyát a külhoni magyarság intézményeiben, és ezzel egyre inkább megosztja a magyarokat – írta.

Vast örömmel tölti el, hogy az elmúlt közel tíz évben elősegíthette számos magyar honfitársa hétköznapi ügyeinek intézését, történelmileg is indokolt magyar állampolgárságuk megszerzését, és mint kettős állampolgár hozzájárulhatott a magyar-kanadai kapcsolatok ápolásához – írta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!