szerző:
MLF
Tetszett a cikk?

Mivel a tüntetések és a népszerűségvesztés miatt úgy ítélte meg, „helyzet van”, újjászervezi a miniszterelnök a kommunikációs stábját. Habony Árpád is egy jól körülhatárolt feladatkört kapott a csapatban, pedig úgy tudjuk, a miniszterelnöki főtanácsadó szeretett volna három megnyert választás után „elemelkedni” a napi politikai ügyektől.

Hozzálátott Orbán Viktor a kormányzati és a pártbeli kommunikációs szervezet átalakításához, mert elégedetlen volt az eddigi teljesítménnyel – értesült a hvg.hu több forrásból. Ennek részeként visszakerült a Miniszterelnökségre kommunikációs államtitkárként a korábbi kormányszóvivő, Giró-Szász András és stábja. Ugyanakkor értesüléseink szerint az utóbbi napokban több egyeztetés is zajlott a Fidesz mellett működő kommunikációs és beszédíró stábban, ahol a tagoknak konkrét feladatokat jelöltek ki.

Úgy tudjuk, a kormányfő alapvetően két célt tűzött ki. A szakembereknek ki kell találniuk, hogyan kommunikálják a következő – választásmentes – három év kormányzati intézkedéseit, hogy minél kisebb legyen a népszerűségvesztés, másrészt kezelniük kell az elmúlt hetek több tízezres kormányellenes tüntetései miatt előállt helyzetet. Ennek jegyében a miniszterelnök nagyobb fokozatra kapcsolná mind a kormányzati kommunikációs apparátust, másrészt számít a „gondolatminisztériummá” alakított századvégesek munkájára.

Ellentétes magyarázatok

Ennek keretében kapott jól körülhatárolt feladatot a miniszterelnök főtanácsadója, Habony Árpád is: az ő feladata a stratégiaalkotás lesz. Forrásaink szerint a főtanácsadó ugyan eddig is jelentős szerepet játszott ezen a területen, de most kifejezetten neki utalták ki ezt a feladatkört. Ezt aztán a kommunikációs stáb munkájára rálátó forrásaink legalább kétféleképpen értelmezték.

Meghúzza a kommunikációs gépezet csavarjait
©

Vannak, akik úgy vélik, ez a lépés korlátozza a miniszterelnök főtanácsadójának mozgásterét. Szerintük Habony nem olyan ember, aki munkaidőben, napi nyolc órában szisztematikusan dolgozik. Forrásaink Habonyt „egy szárnyaló”, kreatív figurának írták le, aki inkább intuitív: a megérzései alapján utasítja el vagy fogadja el a stábja ötleteit, esetleg bedob egy-egy javaslatot, amit aztán közvetlen kollégái vagy a Századvégben dolgozók továbbgondolnak, közvélemény-kutatásokkal megmérnek, fókuszcsoportokon tesztelnek. Részben ezért nincs konkrét munkahelye sem: gyakorta látni, ahogy belvárosi kávézókban, éttermekben tárgyal, továbbra is bejáratos a Miniszterelnökség parlamenti irodáiba. Éppen ezért többen úgy vélik, azzal, hogy egy konkrét és számon kérhető feladatkört kapott a miniszterelnöktől, kötöttségei lesznek, ráadásul azáltal, hogy Giró-Szász és stábja visszakerült a rendszerbe, korlátozták a mozgásterét. Pedig forrásaink szerint az újabb kétharmados választási győzelem után triumfált: még a kormányzatban is azok az emberek kerültek be, akik a kampánystábban együtt dolgoztak vele és két jó barátjával, Rogán Antal frakcióvezetővel és Gyürk András kampányfőnökkel.

Mások úgy látják, a 2013-ban indított, rezsicsökkentésről szóló felvetésével már beleszólt a stratégiaalkotásba is, hiszen ennek az intézkedéssorozatnak tulajdonítják az újabb választási győzelmeket. Most pedig lényegében csak megerősítették ezt a státuszát. „Árpád korábban is úgy volt vele, hogy a választásokat követő években szeretett elemelkedni a napi ügyektől” – beszélt róla az egyik magas rangú, a kommunikációra nagy hatással bíró fideszes politikus. Ő úgy véli, kitüntetésnek számít, hogy Habony munkájára továbbra is számít a miniszterelnök, azaz napi szinten „sem nélkülözheti a tanácsait”. „2010 óta öt választást nyertünk zsinórban Habony tanácsai mellett. Ezelőtt a miniszterelnök is megemeli a kalapját” – mondta egy olyan kormányzati forrás, aki egyébként sok kivetnivalót lát a főtanácsadó stílusában. (Arról azért nem beszélt, hogy a 2006-os választásokat Habony kampánytanácsai dacára veszítették el – a szerk.)

Visszarendeződés

Akárhogy is történt, azt mindenki tényként kezeli a fideszes döntéshozatal felsőbb szintjein, hogy Orbán elégedetlen a kommunikációval. Még a kormányzati megrendelésekkel bíró Nézőpont is azt mérte, hogy a tüntetések óta 3 százalékot esett a Fidesz népszerűsége, az Ipsos pedig 5 százalékos esést mért október óta. Ráadásul a Nézőpont azt is kimutatta a kormányzatnak készült, nem publikált kutatásaiban, hogy a kormány intézkedései – mint a netadó vagy a vasárnapi zárva tartás – rendkívül népszerűtlenek. Kormánypárti forrásaink szerint az ózdi, majd az újpesti vereség – az utóbbinál annak mértéke – meglepte a Fideszt.

Habony Árpád - konkrét feladatot kapott
©

Forrásaink egy része mindenesetre úgy véli, erre a fordulatra négy olyan hónap után került sor, amikor Habony és Rogán stábjának befolyása – köszönhetően az áprilisi fölényes győzelemnek – megkérdőjelezhetetlen volt. A harmadik Orbán-kormányban ugyanis teljes mértékben átszervezték a kormányzati kommunikációt. Így Giró-Szász András kormányszóvivőt a Hír Tv-s Kurucz Évára cserélték, júliusban megváltak a nemzetközi kommunikációra figyelő Kumin Ferenctől, a kormányzati kommunikációért felelős helyettes államtitkár Dömötör Csaba lett. Őt Gyürk és Rogán Antal emberének tartják, aki jóban van Habonnyal is. Gyürk és Kocsis Máté munkatársaként aktív részt vállalt a Fidesz idei országgyűlési választási kampányában. Bár korábban volt róla szó, hogy előléptetik a szintén egykori századvéges Kern Tamást államtitkárnak, ám Giró-Szász bizalmi embere továbbra is helyettes államtitkárként dolgozott a Miniszterelnökségen.

Ugyanakkor a volt kormányszóvivő a választások után vissza akart vonulni a gazdasági életbe: júliusban kivált a Századvég-konzorciumból egykori cége, a Strategopolis Kft., melyben ismét tulajdonrészt szerzett. A cég még az óbudai irodaházból is elköltözött a Lánchíd pesti lábánál lévő Széchenyi térre, a 7-8. szám alatti Roosevelt irodaházba. A Századvégben viszont tovább növelte a befolyását Habony: a Századvég Gazdaságkutató Zrt. igazgatóságába bekerült a titkára, Maurer Szemere. Továbbra is úgy tudjuk, mégsem megy külügyi szolgálatra Franciaországba Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a Századvég Alapítvány kuratóriumának elnökhelyettese, aki Habony jó barátja, korábbi üzletfele. Információink szerint őt személyesen Habony bírta maradásra. (Arról, hogyan nőtt a főtanácsadó befolyása a nyáron, itt olvashat részletesebben.)

Újabb offenzíva?

Mint arról korábban beszámoltunk, az előző parlamenti ciklusban volt feszültség a fideszes és a kormányzati kommunikációs stábok között. Úgy tudjuk, szűkebb körben Rogán többször bírálta a kormányzati apparátust, hogy nem segítik a Fidesz kampányüzeneteinek eljuttatását az emberekhez, nem látják el megfelelő információkkal a médiát. Ugyanakkor miniszterelnökségi forrásaink szerint Giró-Szász próbálta tartani magát ahhoz, hogy ő szóvivőként nemcsak a Fidesz választóihoz szól, neki az a dolga, hogy elmagyarázza a kormány döntéseit, nem szállhat be a pártok közti vetélkedésbe.

Giró-Szász - visszafogadták
©

Miniszterelnökségi forrásaink szerint most ez a nézőpont megint előnyt élvezhet. Orbán Viktor a német Handelsblattban hétfőn megjelent interjújában arról beszélt, megérti, ha nem mindenki ért egyet Magyarországon a politikájával, hogy a fiatalok a budapesti utcákon elégetlenek vele, de idővel párbeszédet szeretne velük. Úgy tudjuk, Orbánt kifejezetten zavarta korábban, hogy az apparátus kapkod, rosszul előkészített tervezetek kerültek a kabinet elé, a megfelelő kommunikációs koordináció hiányában nem lett végiggondolva több intézkedés várható hatása. (A Nemzetgazdasági Minisztérium másfél hete kapott is fejmosást: a miniszterelnök főideológusa magyarázta el a tárca vezetőinek, mi is az a politikai kormányzás, mi a célja az orbáni politikának.)

„Bár a miniszterelnök már a nyár végén eldöntötte a kommunikáció átszervezését, a lépés most jól is jött: helyzet van” – beszélt arról egy, a stábban folyó munkára rálátó forrás, hogy miért alakulnak át „gyors reagálású” egységgé. Forrásaink úgy vélték, a miniszterelnök szeretne visszatérni a „kettős” kommunikációhoz: egyrészt szeretné, ha a kormány reformjait, döntéseit Giró-Szász stábja elmagyarázná a választóknak, másrészt mindenki arra számít, hogy Habony egy ahhoz hasonló offenzív stratégiát fog kidolgozni, melyet 2012-ben a Nemzetközi Valutaalap ellen, majd a rezsicsökkentés mellett folytattak. Forrásaink szerint nem zárható ki, hogy a kereskedelmi multik lesznek az újabb szabadságharc célpontjai.

Mindenesetre azt több szereplő is elismerte, Giró-Szász visszatérését a „túloldalon” gyanakodva figyelik. Szerintük megint tapintható a feszültség: egy miniszterelnökségi forrás egyenesen úgy vélte, oka van annak, hogy Giró-Szász vagyonáról éppen most szivárogtak ki információk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Videó: Nézzen körül, hol szállt meg Habony Washingtonban

Csütörtökön már kijelentkezett washingtoni szállodájából Habony Árpád, a miniszterelnök bizalmi embere. A tanácsadó a helyi Four Seasonsben szállt meg, ahol 545 és 1095 dollár, azaz nagyjából 134 ezer és 270 ezer forint közötti áron lehetett szobát vagy lakosztályt foglalni egy főre.

Csikász Brigitta Itthon

Habony barátnője családjánál vizsgálódott a NAV

Házkutatást tartottak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal emberei egy hús- és húskészítményeket forgalmazó társaság rózsadombi székhelyén október közepén. A céghez a NAV azért szállt ki, mert kapcsolatban állt olyan vállalkozásokkal, melyek esetében felmerült az áfacsalás gyanúja. Ilyen ügyben egyébként korábban már a V Plus K Kereskedelemi Szolgáltató Kft. esetében is nyomoztak. A szóban forgó cég egy ukrán nagyvállalkozó érdekeltsége, akinek a lánya Orbán Viktor tanácsadójának, Habony Árpádnak a barátnője.

Kósa András - M. László Ferenc Itthon

Kövért és Lázárt gyengíti Habony Árpád erősödése

Bár a közvélemény eddig főleg a Fidesz gazdasági hátországában zajló háborúról értesült, a választások óta olyan hatalmi átrendeződés zajlik a pártban, melyre 2002 óta nem volt példa. Ez nemcsak Simicska Lajost, hanem Orbán másik régi szövetségesét, Kövér Lászlót is érinti, aki számos kérdésben "különvélekedett" az utóbbi időben. Hiába duzzadt hatalmasra a hivatala, Lázár János sem érezheti jól magát: a fejére nőtt a miniszterelnök első számú bizalmasa, Habony Árpád.

hvg.hu Itthon

Megint előkapta az RTL Klub Habony Árpádot

Senki sem tudja, miből él Orbán Viktor tanácsadója, Habony Árpád, az RTL Híradó viszont kiderítette a hivatalos lakcímét. Az Aranykéz utcában, egy olyan lapkiadó tulajdonában lévő lakásba van bejelentve, amely 2006 óta csaknem 400 millió forintnyi megrendelést kapott az ötödik kerületi önkormányzattól – hangzott el a kedd esti hírműsorban. Megkérdezték az ügyben a kiadó ügyvezetőjét, de ő nem árulta el, miért van az Aranykéz utcai lakásba bejelentve Habony Árpád.

hvg.hu Itthon

Habony Árpád krimibe illő fordulattal rukkolt elő

Túszfilmekből ismert fordulattal mutatta meg Habony Árpád, hogy be tudott utazni az Egyesült Államokba. Ezzel vélhetően arra céloz, hogy nem érintett az amerikai kitiltási és korrupciós botrányban.