szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A KDNP-nak a boltok vasárnapi zárva tartásáról szóló javaslata mellé áll a Fidesz-frakció – jelentette be Rogán Antal fideszes frakcióvezető. Kivétel, ha adventkor, vagy a családi kisboltban kell gürizni, mert azt a Fidesz szerint szabad lesz majd. Orbán Viktor egyeztetést ígért, de nem lett belőle semmi. Rogán Antallal a Hír Tv stábja keménykedett a belvárosi önkormányzatot érintő ingatlanügyletek kapcsán.

A Fidesz-frakció hétfői ülésén úgy döntött, hogy támogatja a KDNP javaslatát az üzletek vasárnapi zárva tartásáról – jelentette be Rogán Antal, a képviselőcsoport vezetője.

Rogán szerint a Fidesznek vannak bizonyos feltételei, így többek között javasolni fogja a törvénytervezet címének megváltoztatását, mert Rogán szerint ez arról szól, hogy vasárnap senkit ne dolgoztassanak, nem pedig arról, hogy az üzletek nyitva vagy zárva lehetnek-e.

©

Ugyanakkor módosítani fogja a Fidesz a törvénytervezetet azzal a kitétellel, hogy az adventi időszakban nyitva lehetnek a kereskedelmi egységek, illetve nem csak a 400 négyzetméter lesz a nyitva tartás felső határa, hanem azt is megszabnák, hogy csak azok a boltok lehetnek nyitva, ahol valóban a tulajdonos, vagy valamelyik családtag dolgozik.

Rogán azt mondta, hogy ott, ahol vagy adventkor, vagy egyébként nyitva vannak vasárnap a boltok, ott megfelelő pótlékra, fizetéskiegészítésre van szükség. Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy 50 százalékos pótlékot sem tart elképzelhetetlennek.

A hvg.hu kérdésére, hogy megtörtént-e az a kereskedelempolitikai egyeztetés, amelyet korábban a miniszterelnök ígért, azt mondta, hogy a KDNP egyeztetett a szakszervezetekkel, erről tájékoztatta a Fideszt, amely a Fidesznek elegendő. (Furcsa a frakcióvezető okfejtése, hiszen amikor Orbán pár hete azt nyilatkozta, hogy azért nem támogatja még a KDNP javaslatát, mert egyeztetésekre van szükség, akkor a KDNP már lefolytatta az egyeztetéseket a két szakszervezettel. Tehát Rogán azt tartja elegendőnek, amiről Orbán pár héttel ezelőtt azt mondta, hogy nem elégséges.)

A hvg.hu-nak arra a kérdésére, hogy a munkaadókkal volt-e egyeztetés, azt mondta, hogy ebben az ügyben a munkavállalók érdekét képviselik. Arra a kérdésre, hogy nem tart-e leépítésektől, azt mondta, hogy azzal, hogy egy napra zárva tartanak, a kereslet nem fog csökkenni, vagyis az érdeklődés a maradék napokon növekszik majd, ami a jelenlegi személyzet fenntartását eredményezi a Fidesz reményei szerint. Szerinte a gazdaság és a fogyasztás növekedése is biztosítja majd, hogy ne legyenek leépítések.

A Fidesz-frakció hétfőn arról is döntött, hogy bővíteni kell az ingyenes gyerekétkeztetésre bevontak körét. Rogán szerint jelenleg háromféle étkeztetés létezik: van, aki a teljes díjat fizeti, van, aki a felét, és vannak olyanok, akik ingyen étkeznek. A Fidesz a második megoldást megszüntetné, azt javasolva, hogy az alsó kétharmad ingyen étkezhessen, a felső egyharmad pedig teljes díjat fizessen. Ezt már jövőre, felmenő rendszerrel, a bölcsődékben és az óvodákban meg akarják valósítani.

Lenkovics Barnabás Ab-elnökké választásáról azt mondta, hogy "felelőtlen volt az a magatartás, amit az ellenzék csinált", hiszen 2010-ben ellenzéki képviselők is támogatták Lenkovics alkotmánybírói tagságát, most viszont semmilyen ellenérvet nem tudtak felhozni a személyével kapcsolatban. A hvg.hu-nak arra a kérdésére, hogy miért kellett hónapokkal Paczolay Péter mandátumának lejárta előtt új elnököt választani, Rogán Antal azt válaszolta, hogy nem akarták az utolsó pillanatra hagyni, mert fennállt volna a veszélye annak, hogy februárban pár hétre elnök nélkül marad az Ab.

Arra az újságírói kérdésre, hogy készek-e visszaállítani az Ab teljes jogkörét, azt mondta, hogy a korlátozáskor, 2010-ben gazdasági válság volt Magyarországon, "gyors és cselekvőképes" kormányra volt szükség. Most ugyan Magyarországon megszűnt ezt a helyzet, de az EU válságát továbbra is tényként kell kezelni szerinte. Hozzátette, hogy nem zárja ki, hogy valamilyen megoldást támogatnának, de csakis a konkrét javaslat alapján tudja megmondani, hogy mit fognak lépni.

A Hír Tv riportere a sajtótájékoztató témájától elszakadva azt kérdezte, hogyan jutott ingatlanhoz az V. kerülettől Portik Tamás élettársa, erre Rogán azt mondta, hogy ennek a döntésnek kemény következményei voltak, vizsgálat is történt az önkormányzatnál, amelyet most az MSZP-s Steiner Pál vezette pénzügyi bizottsághoz juttatja el, és rájuk bízza, mennyit hoznak ebből nyilvánosságra. A Hír Tv a Giró-Szász András-féle Dorottya utcai ingatlanvásárlásról is kérdezte Rogánt, és arról, hogy nem rúgtak-e öngólt azzal, hogy offshore cég is felbukkant az ügyletben. Rogán azt mondta, hogy a pályázatot úgy kellett kiírni, hogy uniós cégek is indulhassanak, így a luxemburgi cég indulását nem lehetett kizárni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lemondott a Fidesz egyik választókerületi elnöke

Lemondott a Fidesz egyik választókerületi elnöke

Messinek sikerült, az Apple-nek nem mindig – kis védjegytörténelem

Messinek sikerült, az Apple-nek nem mindig – kis védjegytörténelem

Ismét több ezren vonultak az utcára az SZFE mellett tüntetni

Ismét több ezren vonultak az utcára az SZFE mellett tüntetni