szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kóros elmeállapota kizárja büntethetőségét annak a férfinak, aki baltával és késsel támadt 14 éves unokájára, aki épp számítógépezett. A férfit kényszergyógykezelésre küldhetik.

A 61 éves férfi korábban pszichiátriai kezelés alatt állt, ez azonban annak dacára nem folytatódott, hogy az utóbbi években állapota jelentősen romlott. A kezelések leállítását állítólag az indokolta, hogy a volt feleségével és 14 éves unokájával együtt élő keszthelyi férfi eddig nem volt agresszív. Legalábbis így volt ez tavaly szeptember 23-ig, amikor baltával a kezében ment be a családi ház emeleti szobájában számítógépező fiúhoz. A baltával többször a gyerek fejére sújtott, többször megpróbálta megszúrni a fiút, miközben az ügyészség szerint zavaros vádakkal illette őt.

A menekülő gyereknek sikerült a fürdőszobába zárkóznia, nagyapja azonban ide is megpróbált  behatolni. Miután az idős férfi abbahagyta a támadásokat és lement a földszintre, a fiú törölközőt csavart a fejére, s a házból kimenekülve segítséget kért a szomszédtól, aki értesítette a mentőket.

Az igazságügyi elmeorvos-szakértő a férfinál olyan súlyú kóros elmeállapotot diagnosztizált, amely a szakértő szerint képtelenné teszi a férfit arra, hogy tettei következményeit felismerje, s ennek megfelelően cselekedjék. A nagyapa így nem büntethető, ezért a Zala Megyei Főügyészség emberölés bűntettének kísérlete miatt kényszergyógykezelésének elrendelését javasolta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!